Acasă STIRI Natalia Intotero- Educația și sănătatea nu sunt o prioritate pentru Guvern

Natalia Intotero- Educația și sănătatea nu sunt o prioritate pentru Guvern


Am trecut de mijlocul lunii februarie, iar Proiectul Legii bugetului de stat tot nu a ajuns în Parlamentul României. Anul acesta, pe fondul celei mai mari crize sanitare din ultimii 100 de ani, aprobarea timpurie a bugetului nu mai era doar o necesitate administrativă, ci una sanitară, de care depinde viața multor oameni.

În campanie, toate partidele de la guvernare – coaliția învinșilor, au promis lapte și miere. Când s-au văzut, însă, la Palatul Victoria, situația a fost alta. Au tăiat și au înghețat, s-au luptat pe funcții ca hienele pe mâncare, lăsând nevoile societății pe plan secund. Așadar, vă întreb: Asta este „revoluția bunei guvernări”, stimați USR-iști? Așa „dezvoltați România”, stimați liberali?

Săptămâna trecută, premierul României a fost întrebat despre creșterea pensiilor, unul dintre obiectivele propuse de PNL înainte de alegeri. Răspunsul a fost unul simplu: nu am promis creșteri în programul de guvernare, ci în programul electoral. Aceasta este cea mai mare dovadă că liberalii nu vor respecta promisiunile făcute românilor.

Tot actualul premier, domnul Cîțu, spunea în urmă cu câțiva ani că sănătatea și educația nu trebuie să fie o prioritate. Acum, și-a pus crezul în aplicare. Cheltuielile cu sănătatea se mențin în 2021 sub 5% din Produsul Intern Brut, departe de ținta de 6% propusă în programul de guvernare și departe de procentele alocate în majoritatea țărilor europene.

Bugetul educației, de asemenea, lasă de dorit. Am parcurs probabil cel mai greu an al învățământului românesc, cu impact negativ asupra dezvoltării elevilor noștri. Cu toate acestea, guvernanții ignoră în continuare nevoile din sistem, alocând doar 2,55% din PIB pentru educație. Aceasta este cea mai mică alocare din 1995, de când există date privind cheltuiala guvernamentală de la Eurostat sau Ministerul Finanțelor. În 2019, fișa de buget a Ministerului Educației și Cercetării arăta o alocare de 30.9 miliarde lei pentru domeniul educației. În 2020, același minister avea 30,5 miliarde lei alocați la capitolul învățământului. Anul acesta, Ministerul Educației a primit doar 28,5 miliarde lei. Așadar, cifrele spun totul.

Acum că au trecut toate scrutinele electorale, coaliția de la guvernare crede că poate face ce vrea. Cu siguranță, sunt greu de oprit, având și majoritate parlamentară, dar asta nu înseamnă că PSD nu va acționa constant pentru corectarea derapajelor administrative și politice ale guvernului. Ele există, iar noi le vom sublinia de fiecare dată. Totodată, dacă cineva crede că românii nu vor ține minte, în viitor, toate minciunile din campaniile PNL și USR, se înșeală amarnic.

Natalia-Elena INTOTERO

Deputat PSD Hunedoara

Președintele Comisiei pentru învățământSource link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: