Acasă STIRI Nelson Mandela, părintele Africii de Sud, a decedat la vârsta de 95...

Nelson Mandela, părintele Africii de Sud, a decedat la vârsta de 95 de ani

Părintele Africii de Sud, Nelson Mandela, a încetat din viaţă joi seara la vârsta de 95 de ani, după o lungă și grea suferință, informează Reuters. Anunţul a fost făcut de preşedintele sud-african Jacob Zuma.

Mandela a încetat din viaţă joi, în casa sa din Johannesburg, după o lungă suferinţă. El primea tratament de mai bine de cinci luni pentru o infecţie la plămâni. Președintele Africii de Sud, Jacob Zuma – cel care a făcut anunțul oficial al decesului – a declarat că Nelson Mandela va avea funeralii de stat la care sunt așteptați să participe un mare număr de președiinți și prim-miniștri din toată lumea.

Erou al luptei împotriva apartheidului, deținutul devenit apoi primul președinte de culoare al Afriricii de Sud, laureat al Premiului Nobel pentru pace și neobosit luptător pentru drepturile sud-africanilor, Mandela s-a transformat într-un simbol modial al luptei pentru libertate, dreptate și pace.

Lupta sa pentru drepturile populației de culoare i-a adus din partea regimului segregaționist de apartheied nu mai puțin de 27 de ani de închisoare. A fost eliberat în 1990 și a negociat cu puterea din perioada respectivă o tranziţie către democraţie. În anul 1944 a fost ales preşedinte, și nu a căutat vreodată să umilească sau defavorizeze comunitatea albă, îndemnând, din contră, în permanenţă, la reconciliere. În 1999 a renunţat la funcţia de preşedinte și  a devenit cel mai cunoscut ambasador al ţării sale. A susţinut campania de luptă împotriva HIV-SIDA şi a luptat pentru dreptul sud-africanilor de a găzdui Campionatul mondial de fotbal din 2010. În anul 2004, deja având numeroase probleme de sănătate, Nelson Mandela s-a retras din viaţa publică pentru a petrece mai mult timp alături de familie şi prieteni, dar şi pentru a “medita în linişte”.

Dumnezeu să îl odihnească!

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

FOTO: Simulare de incendiu și exercițiu de evacuare a personalului și a pacienților, la Spitalul Orășenesc Câmpeni

Cercetătorul Gheorghe Petrov a postat pe contul său de Facebook în care rememorează lupta partizanilor cu Securitatea comunistă. În data de 4 martie...

VIDEO: Percheziții în Alba și în 17 județe la o firmă care se ocupă cu distrugerea deșeurilor medicale

În data de 4 martie 2021 se împlinesc 44 de ani de cel mai mare seism înregistrat în România. Pe 4 martie 1977,...

Aeroporturile nu trebuie să ceară călătorilor adeverinţe de vaccinare împotriva COVID-19, avertizează OMS

Aeroporturile şi alte puncte de trecere a frontierei nu trebuie să ceară călătorilor să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 drept condiţie pentru a putea...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: