AcasăSTIRIHUNEDOARANoua conducere a Geoparcului Dinozaurilor propune o strategie de dezvoltare a Țării...

Noua conducere a Geoparcului Dinozaurilor propune o strategie de dezvoltare a Țării Hațegului

Consiliul Consultativ al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului s-a întâlnit vineri, 8 noiembrie 2013, la sediul Academiei Române – Conacul Berthelot, din comuna General Berthelot, în cea de a doua sesiune de lucru din acest an. În cadrul întâlnirii au fost prezentate noua echipă de conducere a Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului (GDTH), planul de dezvoltare a Geoparcului, viziunea de turism, manualul de identitate vizuală și informații privind zonarea internă.

Noul director al GDTH este dr. Alexandru Andrășanu, lector în cadrul Universității din București, Facultatea de Geologie și Geofizică. Dr. Alexandru Andrășanu are o experiență în domeniu de două decenii, în calitate de expert și evaluator UNESCO în cadrul Rețelei Globale a Geoparcurilor și coordonator de proiecte naționale și internaționale. El îi succede la conducere Prof. univ. dr. Dan Grigorescu, primul director al GDTH, care, datorită experienței sale științifice, va sprijini activitatea Geoparcului din poziția de președinte onorific.

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului este singurul geoparc din România membru în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală a Geoparcurilor (UNESCO). În această calitate este  ambasadorul altor 99 de teritorii, din întreaga lume, în Țara Hațegului și în România. Statutul acesta ne obligă însă să respectăm standarde internaționale. Spre exemplu, ne propunem ca, până la sfârșitul anului 2014, să le adăugăm celor 20 de puncte de interes turistic existente deja pe harta zonei încă 10 puncte de vizitare și interpretare a patrimoniului geologic și cultural – istoric local. Ideea este să îi facem pe turiști să stea cât mai mult Țara Hațegului, să vadă cât mai multe și să cheltuiască aici cât mai mult în beneficiul comunităților locale. Toate proiectele din Țara Hațegului a căror dezvoltare va fi sprijinită de către Universitatea din București, în calitatea sa de administrator al Geoparcului Dinozaurilor, vor trebui să își impună standarde înalte de calitate pentru că altfel turiștii se vor simți înșelați și nu vor mai veni a doua oară”, a precizat dr. Alexandru Andrășanu, în cadrul prezentării planului de dezvoltare a Geoparcului.

La întâlnire a fost prezent și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Ioan Moloț, care și-a exprimat sprijinul pentru noua conducere și i-a îndemnat pe membrii Consiliului Consultativ să se implice la rândul lor activ în activitatea Geoparcului în scopul dezvoltării și promovării Țării Hațegului drept o destinație de turism unicat în lume. De asemenea, președintele Consiliului Județean a anunțat că va sprijini proiectele de infrastructură și, în acest sens, un prim pas va fi făcut prin realizarea unui pod peste râul Sibișel pentru punerea în valoare a siturilor cu dinozauri de la Sînpetru.

Participanților la întâlnire li s-a înmânat și primul număr al buletinului InfoGeoparc, care conține informații referitoare la activitățile și proiectele derulate în acest an pe teritoriul Geoparcului.  La finalul întâlnirii, membrii Consiliului Consultativ au fost invitați să viziteze Casa Dinozaurilor Pitici de la Sînpetru, primul muzeu experimental din Țara Hațegului, inaugurat în vara acestui an. Întâlnirea s-a încheiat cu un eveniment organizat de Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, asociație nou înființată, care a oferit o degustare de produse tradiționale, specifice zonei, pentru a demonstra că Țara Hațegului are posibilitatea de a-i atrage inclusiv pe amatorii de turism gastronomic. Asta și pentru că Țara Hațegului are o veche istorie în care mai multe comunități (românească, maghiară, italiană, evreiască, rromă) și-au adus aportul în definirea unei tradiții gastronomice distincte. De altfel o parte din vechile rețete au fost culese și se regăsesc în volumul ”Vorbe și bucate din Țara Hațegului”, apărut în anul 2006, în cadrul proiectului Sântămăria Orlea – Autoportret European, derulat de Universitatea din București, Muzeul Țăranului Român, Școala și Consiliul Local din Sântămăria Orlea, cu sprijinul celor care astăzi fac parte din Asociația Femeilor.

Consiliul Consultativ al GDTH este alcătuit din 26 de membri, reprezentanți ai autorităţilor centrale şi locale, ai  unor instituţii, organizaţii economice, organizaţii neguvernamentale, implicate şi interesate în aplicarea măsurilor de protecţie, în conservarea şi dezvoltarea durabilă a zonei, respectiv în corelarea proiectelor propriilor instituții cu cele ale Geoparcului. Actualul președinte al Consiliului Consultativ este Marin Butar, reprezentantul Consiliului Județean Hunedoara în această structură. Consiliul Consultativ colaborează cu administrația GDTH în realizarea Planului de Management al Geoparcului și se reunește în plen de  cel puțin două ori pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc