AcasăSTIRIO carte-document lansată la Deva 

O carte-document lansată la Deva 

În după-amiaza zilei de 21 iunie, în ambianța elegantă a Salle d’Or, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Editura RAO din București, a găzduit un eveniment cultural de înaltă ținută: întâlnirea cu eminentul om de cultură, academicianul Răzvan Theodorescu. Întâlnirea a fost prilejuită de lansarea, și la Deva, a volumului „Despre cultura de ieri și românii de azi. Convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu”, volum realizat de istoricul Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș. Prefața cărții este semnată de acad. Virgil Cândea, iar postfața îi aparține istoricului Alex Mihai Stoenescu.

Au fost prezenți la Deva atât realizatorii volumului, academicianul Răzvan Theodorescu și istoricul Narcis Dorin Ion, precum și Ovidiu Enculescu, directorul Editurii RAO, unde a apărut această carte.

Personalitate marcantă a vieții academice românești, reputat istoric, de o remarcabilă erudiție și om politic cu o deosebită prestanță, academicianul Răzvan Theodorescu este „una dintre vocile cele mai ascultate din lumea românească a ultimului sfert de veac”, potrivit autorului cărții.

Cartea a apărut în condiții grafice deosebite la Editura RAO din București.

Dialogurile care compun această carte, purtate în anul 2015 la Academia Română, conduse cu pricepere și profesionalism de către istoricul Narcis Dorin Ion, reușesc să aducă în fața cititorilor portretul complet al omului de cultură, al umanistului și al omului politic Răzvan Theodorescu. Se remarcă sinceritatea deplină cu care Răzvan Theodorescu vorbește despre viața și cariera lui: amintirile copilăriei, evocarea tandră a membrilor familiei, a anilor de școală, a profesorilor care i-au marcat cariera, atmosfera anilor ’50 în învățământul superior din România, dezghețul de după 1964, parcursul profesional marcat de pasiunea cu care s-a aplecat asupra istoriei artei vechi românești, marile personalități științifice pe care le-a cunoscut. Viața politică de după 1989, în care academicianul Răzvan Theodorescu a jucat un rol important, fiind deseori contestat puternic, dar admirat în aceeași măsură, este adusă în atenție cu o deosebită obiectivitate și luciditate.

Fiecare pagină a cărții pare a fi o trăsătură de penel – foarte bine condus de interlocutor – care, în final, ni-l prezintă pe academicianul Răzvan Theodorescu din toate unghiurile, ni-l face cunoscut și ne determină să-l apreciem și mai mult. Întrebările, bine țintite și pertinent adresate, nu lasă nelămurit niciun segment  dintr-o biografie bogată care este urmărită din copilărie până în prezent, în anii deplinei maturități și împliniri profesionale.

Între copertele cărții se găsește viața unui om care n-a abdicat niciodată de la principiile sale, nu a renunțat niciodată să fie un autentic intelectual de stânga, un om care a suferit rigorile unui regim oprimant, care s-a dedicat cercetării istoriei, studierii artei vechi românești, care a introdus concepte noi în istoriografie, un om al cărui glas s-a ridicat cu curaj și responsabilitate – așa cum prea puțini au făcut-o – în apărarea monumentelor istorice amenințate de demolări, un savant a cărui operă l-a așezat printre cele mai ilustre personalități ale civilizației românești, un adevărat om al cetății și un umanist în adevăratul înțeles al cuvântului.

Este un volum care, într-un stil elegant, atractiv, ne oferă modelul unei personalități complexe, model demn de urmat atât de către oamenii de știință, în mod deosebit istoricii, cât și de către politicieni.

După opinia lui Narcis Dorin Ion, răspunsurile oferite de Răzvan Theodorescu în paginile cărții reprezintă „o mărturie despre istoria, cultura și civilizația românilor, venită din partea unuia dintre cei mai subtili și rafinați istorici ai ultimei jumătăți de veac”. Iar ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, a apreciat că volumul reprezintă „un remarcabil efort de a prezenta publicului de azi gândirea unui istoric și a unui om de stânga remarcabil”.

Lansarea cărții „Despre cultura de ieri și românii de azi. Convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu” a oferit publicului prilejul – privilegiul deosebit – de a se întâlni și de a dialoga cu una dintre cele mai marcante personalități ale culturii române.

La final a urmat o sesiune de autografe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc