Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA O lună plină de evenimente culturale la Deva

O lună plină de evenimente culturale la Deva

Când vorbești despre evenimente culturale în județul Hunedoara, atunci Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” din Deva este fără îndoială instituția care iese în evidență de departe în privința activităților de acest fel organizate. Luna ianuarie nu face excepție; de la lansări de carte, la concursuri școlare și la alte evenimente organizate, biblioteca deveană este polul culturii în județ.

Dacă citești… câștigi

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva lansează în ziua de 28 ianuarie 2015, ora 1300, la Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, a doua ediție a concursului de cultură generală Citești și câștigi. După succesul concursului omonim desfășurat anul trecut între un număr de opt licee din Deva, anul acesta concursul a devenit de anvergură județeană, la el luând parte elevi din 18 licee din județul Hunedoara.

Motivația care a stat la baza inițierii și organizării acestui concurs a fost stimularea lecturii din toate domeniile în rândul tineretului școlar, al elevilor din clasele IX-XII, dar și testarea cunoștințelor acumulate de elevi până în prezent.

Concursul se va desfășura în perioada ianuarie-iunie 2015, după un calendar elaborat în colaborare cu liceele participante, confruntările între echipajele liceelor fiind transmise în direct de postul de televiziune Hunedoara TV. În data de 28 ianuarie 2015 liceele participante vor fi repartizate în șase grupe prin tragere la sorți și se vor stabili datele confruntărilor. Concursul va debuta în data de 4 martie 2015, iar finala mare va avea loc în data de 10 iunie 2015. În cadrul grupelor preliminare vor avea loc trei confruntări și doar o singură echipă se va califica mai departe. În cazul unei situaţii de egalitate la puncte, la finalul confruntărilor din grupe, echipa cu cel mai mare număr de răspunsuri corecte va trece în etapa următoare. Fiecare echipă va fi formată din cinci elevi (un lider și patru coechipieri), doi elevi rezerve și un profesor-coordonator. Acesta va face cunoscută componența fiecărei echipe înainte de începerea confruntării.

Cele șase echipe care au ajuns în sferturi vor fi împărţite, prin tragere la sorţi, în două grupe. Din sferturi se vor califica în semifinale primele două clasate.

În semifinale, prima echipă clasată din grupa A se va confrunta cu echipa situată pe locul doi în grupa B, iar ocupanta locului doi din grupa A va întâlni echipa clasată pe locul întâi din grupa B.

Echipele câştigătoare din semifinale se vor întâlni în finală, iar celelalte două îşi vor disputa locul 3.

Se vor adresa întrebări cu patru variante de răspuns, din care doar o variantă este corectă, şi întrebări cu răspuns Adevărat/Fals, din cinci domenii: Științe, Artă/Sport, Literatură, Geografie și Istorie.

Concursul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și al unor sponsori generoși (Carpatcement Holding S.A., Deva Mall, Fundația „Mereu Aproape”, Top Tech Deva, Vodafone). Echipele câștigătoare vor fi recompensate cu importante premii (biciclete, cărți, diplome, tablete, telefoane cu cartele, trofee), în valoare totală de aproximativ 15.500 de lei.

5 ani de limbă și cultură chineză la Deva

În urmă cu câțiva ani, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Institutul „Confucius” din Sibiu, a pus bazele unui amplu și îndrăzneț proiect cultural-educativ menit să popularizeze, în rândurile unui numeros public, cultura și civilizația chineză, limba chineză, tradițiile și obiceiurile Chinei.

Atunci când am demarat acest parteneriat, am pornit de la premisa că, în ultima perioadă, a sporit interesul față de China, față de cultura și milenara civilizație a acestui stat care a cunoscut o înflorire deosebită și care se afirmă tot mai pregnant în viața economică, politică și culturală a lumii. Relațiile României cu Republica Populară Chineză, stabilite în anul 1949, s-au situat sub cele mai bune auspicii, iar județul Hunedoara, la rândul lui, are de multă vreme relații de colaborare cu entități administrative din China, domeniile de cooperare fiind multiple.

La Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva se organizează cursuri de limbă și caligrafie chineză, a fost deschisă și funcționează cu succes o filială de limbă chineză, activitățile dedicate culturii și civilizației chineze sunt numeroase și au atras un public divers și foarte interesat de tot ceea ce înseamnă lumea chineză, cu bogatul ei tezaur spiritual și cultural.

Anul acesta, la 29 ianuarie, vom marca împlinirea a cinci ani de funcționare, sub excelente auspicii, a cursurilor de limbă și caligrafie chineză la Deva.

Cu acest prilej, la ora 1100 va fi deschisă oficial Clasa Confucius, de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva, clasă ai cărei elevi vor învăța limba chineză, elemente de cultură și civilizație chineză, istoria și geografia Chinei, vor primi informații utile despre această țară ce suscită tot mai mult interesul unui mare număr de oameni.

La ora 1330, la Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, publicul este invitat la o interesantă întâlnire cu obiceiurile și tradițiile chinezești, un domeniu extrem de vast și de fascinant, care stârnește un interes constant.

Tot aici va fi organizat și un spectacol susținut de formații ale Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.

Lansare de carte: Adriana Tomoni

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 29 ianuarie 2015, ora 1700, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle dʼOr, lansarea volumelor de poezie Dar pentru tine și Prietenie, semnate Adriana Tomoni, apărute recent la Editura EMMA din Orăștie.

Născută în anul 1957 la Geoagiu, de profesie asistent medical, Adriana Tomoni are o bogată activitate literară concretizată în volumele de poezii Dar de Crăciun (apărut la Editura Emia), Dar și Dar din iubire (apărute la Editura EMMA din Orăștie).

De asemenea, este coautoarea volumelor Poezii și Iubirea un colţ de rai, apărute la Editura DANDERS-PRESS. Este prezentă în volumul Un secol de poezie în orașul Paliei, elaborat de Asociația Florema Design Orăștie, în volumul Cultura în oraşul Paliei, semnat Ştefan Nemecsek. Este colaboratoarea unor reviste literare precum ,,Confluențe literare”, ,,Creştin Ortodox” [corespondent], ,,Observatorul” Canada, ,,Semne EMIA”, ,,Dacia creștină”, ,,Dăruiri literare”, ,,Ardealul literar”, ,,Visul” etc.

Adriana Tomoni este membră a Ligii Scriitorilor din România, a Societății ,,Limba noastră cea română” din Chişinău, Filiala 43 Orăştie a Asociaţiei Scriitorilor din Judeţul Hunedoara, a Cenaclului ,,Ion Budai Deleanu”.

A primit trei premii literare şi mai multe diplome şi distincţii.

Volumul Dar pentru tine cuprinde poezii înscrise pe linia unei lirici feminine pline de sensibilitate, vădind o aplecare deosebită spre transpunerea în limbaj poetic a unor sentimente precum iubirea, credința, contopirea cu natura.

Placheta de versuri intitulată Prietenie, cu ilustrații semnate Ana-Maria Părău, cuprinde delicate poezii pentru copii, cu subiecte din universul atât de îndrăgit al micilor viețuitoare, poezii pline de sensibilitate și iubire pentru nepoții autoarei cărora le este dedicat volumul.

Cu prilejul lansării, autoarea va oferi autografe și va citi din versurile proprii.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Top 3 idei de a folosi culoarea albastră în iluminatul exterior al casei

Iluminatul exterior al casei tale îi poate schimba complet aspectul, în funcție de ce corpuri de iluminat alegi și de cromatica pe...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: