AcasăSTIRIO nouă întâlnire cu Alex. Ștefănescu

O nouă întâlnire cu Alex. Ștefănescu

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în colaborare cu Curtea Veche Publishing din București, a organizat la începutul lunii mai în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, o întâlnire cu Alex. Ștefănescu, bine cunoscutul și îndrăgitul scriitor, critic literar, publicist, care și-a prezentat aici volumul „Bărbat adormit în fotoliu – Întâmplări”.

Publicul devean a fost prezent în număr mare la această nouă întâlnire cu Alex. Ștefănescu, care a mai fost oaspetele nostru în urmă cu câțiva ani.

Născut  la 6 noiembrie 1947 la Lugoj, din părinți bucovineni stabiliți temporar în Banat, Alex. Ștefănescu a urmat școala primară şi liceul la Suceava, între 1954 și 1965. În anul 1970 a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti. În perioada 1971-1989 a lucrat în redacţiile publicaţiilor de cultură Tomis, SLAST, România liberă, Magazin.  Din 1990 a devenit redactor la revista România literară,iar din1995 a devenit redactorul-şef al acesteia. Este membru al Uniunii Scriitorilor din 1977.

În anul 1994 a înfiinţat editura Maşina de scris, condusă de Domniţa Ştefănescu, soția domniei sale. În perioada 1998-2002, a fost membru al Consiliului de Administraţie al TVR. A realizat, pentru Realitatea TV, în perioada 2004-2005, emisiunea „Un metru cub de cultură”, pentru care a fost distins cu Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004. De asemenea, a realizat  pentru TVR Cultural, săptămânal, în perioada 2007–2009, emisiunea Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ştefănescu (Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008). În perioada 2010–2011, acelaşi post de televiziune i-a difuzat emisiunea Tichia de mărgăritar. A realizat pentru TVR Cultural emisiunea Iluminatul public (consacrată celor mai bune cărţi apărute după 1989). De asemenea, ascultătorii Radioului public sunt obișnuiți cu tabletele pline de savoare ale lui Alex. Ștefănescu din emisiunea Matinal de duminică.  

Dintre cărțile publicate de Alex. Ștefănescu amintim: Preludiu, 1977 (critică literară); Jurnal de critic, 1980; Tudor Arghezi interpretat de…, 1981 (antologie); Între da şi nu, 1982 (critică literară); Dialog în bibliotecă, 1984 (teorie literară); Introducere în opera lui Nichita Stănescu, 1986; Prim-plan (35 de profiluri de scriitori români contemporani), 1987; Gheaţa din calorifere şi gheaţa din whisky (jurnal politic, 1990-1995), 1996 (Premiul Uniunii Scriitorilor); Întâmplări, 2000 (proză); Ceva care seamănă cu literatura, 2003 (critică literară; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti); Melania şi ceilalţi, comedie romantică în şapte părţi, 2004; Jurnal secret, 2005, Jurnal secret. Noi dezvăluiri, 2007; Cum te poţi rata ca scriitor. Câteva metode sigure şi 250 de cărţi proaste, 2009; Jurnal secret. Dezvăluiri complete. 2003–2009 (ediţie de autor, ne varietur), 2009 (ediţia a II-a – 2010), Cum se fabrică o emoție, 2010.

O mențiune aparte trebuie făcută lucrării Istoria literaturii române contemporane (1941-2000), apărută în anul 2005, pentru care Alex. Ștefănescu a primit Premiul Uniunii Scriitorilor. Volumul, ópus de referință pentru oricine dorește să cunoască tabloul postbelic al literaturii române, a fost prezentat și la Deva, în urmă cu câțiva ani, în prezența autorului.

Volumul cu care Alex. Ștefănescu s-a prezentat acum la Deva, Bărbat adormit în fotoliuÎntâmplări, apărut în anul 2011, cuprinde scurte medalioane, amintiri, evocări ale unor întâmplări din viață și, în mod deosebit, întâlniri cu figuri ilustre ale literaturii române contemporane: Marin Preda, Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Nicolae Manolescu, Grigore Vieru. Însemnările, mici bijuterii literare, cizelate cu măiestria unui orfevru, sunt străbătute de un umor fin, de bună calitate, de ironie pe alocuri. Din câteva tușe rapide, scriitorul conturează portrete exacte, creionează caractere, surprinde situații, toate transpuse într-un limbaj savuros, din care se întrevede talentul incontestabil de prozator. Este o lectură plăcută, este un prilej de extraordinară încântare, așa cum cititorii vor descoperi singuri după fiecare astfel de bijuterie pe care o vor citi.

Pe coperta a IV-a a cărțiiBărbat adormit în fotoliu – Întâmplări se poate citi, sub semnătura criticului Tudorel Ulian:Alex. Ştefănescu este, în lumea literaturii, genul de personaj care nu lasă pe nimeni indiferent. Unii îi sunt prieteni, alţii duşmani de moarte (cei neincluşi în Istorie şi cei menţionaţi în emisiunea sa TV rezervată cărţilor proaste, Tichia de mărgăritar). În fine, mai există o categorie, a celor care îl cultivă cu speranţa secretă că i-ar putea intra în graţii şi că în felul acesta şi-ar putea asigura un viitor luminos în literatura română.

Dialogul cu Alex. Ștefănescu a fost unul plin de savoare, un nou prilej de a cunoaște îndeaproape una dintre personalitățile de marcă ale culturii române.

În semn de recunoștiință, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a acordat domnului Alex. Ștefănescu o Diplomă de excelență pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea criticii și istoriei literare românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc