AcasăSTIRIO nouă metodologie pentru înscrierea copiilor la școală

O nouă metodologie pentru înscrierea copiilor la școală

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a lansat în dezbatere publică proiectul de metodologie pentru înscrierea copiilor în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014. Documentul poate fi accesat la adresa www.edu.ro, la secţiunea ”Înscrierea în învăţământul primar 2013”. Potrivit acestuia, înscrierile la clasa pregătitoare şi clasa I se vor face în două etape, la etapa a doua participând doar cei care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ după prima etapă. O prima etapă se va desfăşura între 2-22 aprilie, de luni până vineri, între orele 8.00 – 20.00, sâmbăta, între orele 8.00 – 13.00, părinţii putând fi programaţi pentru înscriere de către unitatea de învăţământ. A doua etapă de înscriere va avea loc între 8 și 17 mai.

Dacă, după prima etapă, copiii nu sunt cuprinşi în nicio unitate de învăţământ, părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. Unităţile de învăţământ sunt obligate să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere”, prevede proiectul aflat în dezbatere publică.

Printre criteriile generale de înscriere se precizează că vor fi înscrişi cu prioritate copiii cu un anumit tip de handicap sau cei orfani de unul sau de ambii părinţi, cei care provin de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial, cei care au un frate sau o soră înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învăţământ dorită. Criteriile de înscriere specifice vor fi aplicate după criteriile generale şi numai dacă acestea nu reuşesc să facă departajarea între copii, cu excepţia situaţiilor prevăzute de Metodologie sau dacă sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinţi/tutori legali şi nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale, indiferent de condiţia socială, financiară, indiferent de naţionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.

Pentru a face publice condițiile de înscriere, fiecare școală în care vor  exista și clase pregătitoare este obligată să organizeze o ”Zi a porţilor deschise” în intervalul 30 martie – 7 aprilie.

Pentru a facilita accesul la informație al părinților, Ministerul Educației Naționale pune la dispoziție un număr de telefon gratuit (Telverde), personalizat pentru fiecare județ în parte. Pentru vestul țării, aceste numere de telefon sunt: 0800816254 la Hunedoara,  0800816257 la Arad, 0800816256 la Timiș și 0800816255 la Caraș-Severin.

MEN precizează că, până la aprobarea Metodologiei prin Ordin al ministrului Educaţiei Naţionale, documentul poate suferi modificări, ca urmare a procesului de dezbatere publică, proces care se desfășoară până în data de 24 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc