Acasă STIRI HUNEDOARA Obiecte dacice de fier, descoperite întâmplător la Sarmizegetusa Regia

Obiecte dacice de fier, descoperite întâmplător la Sarmizegetusa Regia

Mai multe obiecte dacice din fier, cum ar fi topoare, sape, o unealtă de deformat, seceri şi nicovale de mari dimensiuni au fost descoperite întâmplător de către unul dintre angajaţii firmei de securitate care asigură paza zonei Sarmizegetusa Regia, aflată în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara.

Prezenţa pieselor a fost semnalată de unul dintre angajaţii firmei de securitate care asigură paza zonei Sarmizegetusa Regia, aflată în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, şi a fost anunţată specialiştilor din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR).

În data de 17 februarie, doi specialişti din cadrul instituţiei noastre, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor cu competenţe în domeniu, s-au deplasat în localitatea Grădiştea de Munte (comuna Orăştioara de Sus, judeţul Hunedoara – n.r.), în vederea ridicării unor piese dacice de fier provenite dintr-o descoperire întâmplătoare.  Piesele se aflau sub un strat de frunze şi parţial adâncite în pământ. Ele au  fost ridicate şi au fost aduse în patrimoniul muzeului, ele intrând deja în procesul de restaurare absolut necesar, a declarat Liliana Țolaș, managerul MCDR.

Această descoperire nu este singura de acest fel. În noaptea de 23 spre 24 iunie 2013, în urma unei furtuni violente,  pe teritoriul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte, a fost descoperită sub un fag dezrădăcinat o matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 sfaturi pentru a-ți crea o baie uimitoare

Băile sunt, în general, mult mai mici decât, să zicem, o bucătărie, o cameră de zi sau un dormitor, ceea ce înseamnă...

Măsuri decise de CJSU Alba pentru comunele Noșlac și Sohodol. Ce restricții trebuie respectate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis miercuri măsuri pentru comunele Noșlac și Sohodol. Acestea intră în vigoare de joi, 22...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: