AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSOprea: Funcţionarii care se ocupă de agricultură sunt doar nişte frânari

Oprea: Funcţionarii care se ocupă de agricultură sunt doar nişte frânari

Camera Agricolă Timiş se numără printre puţinele organizaţii de acest fel din ţară care au reuşit să treacă peste dificultăţile financiare ale începutului şi să se constituie conform noului act normativ în domeniu.Aproape 5.000 de fermieri  ce şi-au exprimat votul au validat ceeace se doreşte a fi cea mai importantă  instituţie agricolă privată. Dacă agricultorii timişeni au trecut de primul „hop”, cel generat de absenţa fondurilor de la buget pentru înfiinţare, în prezent aceştia se confruntă cu alte greutăţi.

Pentru a fi cu adevărat o reprezentantă directă a fermierilor,camera agricolă are nevoie de un buget adecvat bunei funcţionări,buget care trebuie generat şi prin existenţa  unor pârghii care să permită realizarea de surse de finanţare..Din păcate, actualul act normativ nu oferă decât un număr restrâns de atribuţiuni prin care se poate interveni în sprijinul agricultorilor, în principal activităţi de consultanţă şi formare profesională. Din aceste motive actualul statut al camerei nu este considerat adecvat de către fermierii timişeni,drept pentru care conducerea  Camerei Agricole Timiş a făcut mai multe propuneri constructive ministerului de resort.

Se pare că aceste propuneri nu au găsit un ecou convingător la forul central,ele fiind respinse în bloc,iar un funcţionar însărcinat cu redactarea răspunsului către camera agricolă petentă având chiar o formulare oarecum stângace.Acest fapt  a generat indignarea domnului Nicolae Oprea,imputernicitul colegiului de conducere a Camerei Agricole Timiş.

Propunerile Camerei Agricole Timiş sunt tratate cu superioritate, răspunsurile adresate de catre minister instuţiei noastrei sunt negative. Aceşti funcţionari care se ocupă de agricultură sunt doar nişte frânari”  a afirmat cu amărăciune  şi supărare Nicolae Oprea.

Reprezentanţii camerei agricole solicitau printre altele, atribuţiuni privind fondul funciar,stabilirea preţurilor medii la produsele agricole,organizarea patrimoniului agricol,pârghii în domeniu creşterii animalelor , a acordării subvenţiilor şi altor forme de sprijin pentru agricultori.

Trecând peste dezamăgirile produse de răspunsul primit,reprezentanţii Camerei Agricole Timiş s-au adresat parlamentului,care se pare că este mult mai receptiv în ceeace priveşte necesitatea modificării actului normativ de funcţionare a Camerei Agricole.

Fermierii privaţi din Timiş,ca de peste tot din ţară au nevoie cu adevărat de o organizaţie care să-i reprezinte şi să le ofere sprijin  în rezolvarea problemelor în timp real. Pentru acest deziderat trebuie găsite soluţii pertinente, astfel ca  aceste  organizaţii-instituţii să aibă  realizări eficiente pentru producătorii agricoli şi să nu rămână  doar o formă fără fond.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc