Acasă STIRI Oradea, Satu Mare și Cluj Napoca - pe traseul festivalului de teatru...

Oradea, Satu Mare și Cluj Napoca – pe traseul festivalului de teatru itinerant KaravanAct

Cea de-a treia ediție a Festivalului KaravanAct organizat de către Asociația Teatrală Shoshin va avea loc în perioada 11- 23 august. Festivalul de Teatru pe Drum va aduce 7 trupe din Slovenia, Italia, Ungaria și România în 3 mari orașe din vestul țării: Oradea, Satu Mare și Cluj Napoca. Spectatorii vor putea asista la 9 spectacole, iar programul va cuprinde și un concert experimental  al celor de la Générique, care este o cooperație specială a lui Iszlai József și Albert-Nagy Örs. În muzica lor elementele electronice, instrumente acustice – chitară, saxofon – și spoken word se amestecă într-o combinație inedită.

În afară de spectacolele teatrale, în cadrul KaravanAct vor avea loc și parade stradale. Se pregătește un program foarte variat: teatru de stradă interactiv, galerie de aer liber „ready-made”, un spectacol bazat pe un repertoriu franciscan din secolul al XIII-lea, circ de marionete și multe alte evenimente interesante cu artiști începători, dar și companii europene renumite. Spectacolele prezentate oferă o secțiune transversală pentru societate și teatru, experimentând cu forme noi și permițând astfel crearea unei experiențe comunitare unde se contopește granița dintre spectator și artist.

Festivalul a fost creat în 2015 cu scopul de a regândi și a revitaliza un obicei străvechi: cel al trupelor ambulante. KaravanAct își propune să fie un organism viu, care creează un dialog cu publicul, nu așteaptă să fie căutat, ci merge la spectatori, înțelege și integrează mediul înconjurător, provocând totodată teatrul și concepțiile noastre despre el prin diversitatea spațiilor folosite, prin varietatea genurilor și tematicilor abordate.

Unicitatea festivalului este caracterul itinerant, care inseamnă că se derulează nu doar un singur festival, ci trei. Acest din urmă aspect oferă și “valoarea interioară” KaravanAct: spre deosebire de festivalurile clasice, între companiile care participă aici se dezvoltă o comunicare reală, deoarece trăiesc împreună timp de 13 zile. Ei se ajută unul pe celălalt, au șansa de a vedea activitatea celorlalți, schimbă idei. În plus, ei învață unul de la celălalt: în timpul perioadei KaravanAct, în fiecare oraș se vor derula și ateliere de tip masterclass pe care Shoshin le va deschide și companiilor locale din orașele respective.

Compania Kud Ljud din Slovenia sosește cu două spectacole de teatru de stradă, producțiile Invasionși Streetwalker, prezentate deja la mai multe festivaluri internaționale. În ambele se străduiesc să dezvolte un dialog organic dintre spectator și performer. În prezentările lor, ei privesc spațiul din jurul și rețelele sociale dintr-o perspectivă nouă. Compania a participat la peste 100 de festivaluri din întreaga lume cu cele două proiecte.

În coproducția companiei Regula contra Regulam din Italia cu Institutul Grotowski din Polonia, spectacolul Ave, Eva studiază posibilitățile de transformare, și prin dans, cântece și jocul actorului evocă figuri feminine din Biblie de la Eva până la Maria. Tot din Italia vine trupa cu renume internațional Teatro Tascabile di Bergamo: în spectacolul Messieur, how embarrassing! vom vedea trucuri bravuroase și clovnerie, în timp ce Angikam oferă o călătorie transculturală temporală și ne duce la genuri teatrale din India timpurilor vechi. Ultimele două spectacole vor fi prezentate doar la Cluj-Napoca în ziua de închidere a Festivalului.

Organizatorul Asociația Teatrală Shoshin va prezenta o producție proprie, Taurul negru și alte povestiri, un spectacol de teatru de stradă al cărei protagoniști sunt trei bandiți povestitori  și acompaniamentul lor, în timp ce studenții de actorie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor prezenta producția Zarvă. Etude-uri în aer liber, în care mai multe elemente teatrale sunt aliniate: picioroange, clovni, păpuși.

Vor sosi din Ungaria două companii: Atelierul creativ Magamura, care evocă circul marionetelor în spectacolul Circul Dobronka, în timp ce UtcaSzak prezintă – prin intermediul instrumentelor teatrului fizic și ale expresiilor din circ – poveștile tinerilor din Borsod care trăiesc în situații dezavantajate.

Traseul festivalului: Oradea: 11-14 august; Satu Mare: 15-18 august; Cluj-Napoca: 19-23 august.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: