Acasă STIRI CARAS-SEVERIN Paradă a portului popular german la Reșița

Paradă a portului popular german la Reșița

O paradă a portului popular german a avut loc sâmbătă, la Reşiţa, pentru a marca 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan.

“La Reşiţa se desfăşoară cea de-a XXIV-a ediţie a paradei portului popular german. Ne bucurăm că alături de noi sunt oaspeţi veniţi din toate colţurile Banatului şi din întreaga ţară, cum sunt cei din Ardeal, Bucovina sau din Bucureşti. Manifestarea a cuprins, pe parcursul zilei, şi o expoziţie dedicată celor 30 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, vernisajul expoziţiei ‘Delta Dunării’, cu fotografii realizate de dr. Klaus Fabritius, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică”, a declarat vicepreşedintele Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin, Christian Chioncel.

De asemenea, la Reşiţa a avut loc prezentarea volumului “Fascinaţia Deldei Dunării”, ce îi are ca autori pe dr. Klaus Fabritius şi dr. Mircea Gogu Bogdan.

Ziua a început cu un concert de promenade, susţinut de fanfara din Caransebeş, la Biserica Romano-Catolică “Maria Zăpezii” şi o sfântă liturghie, cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan şi cu germani (1718 – 2018), dar şi cu ocazia organizării, la Reşiţa, a celei de-a XXIV-a ediţii a paradei portului popular german. Parada s-a desfăşurat pe traseul Biserica romano-catolică “Maria Zăpezii” – Casa de Cultură a Sindicatelor – Parcul “Cărăşana”, până la Monumentul dedicat deportaţilor germani în fosta URSS, unde au avut loc rugăciuni ecumenice şi depunere de coroane de flori, în amintirea celor deportaţi între ianuarie 1945 – decembrie 1949.

Seara, la Centrul Social “Frederic Ozanam” au fost marcaţi 175 de ani de la naşterea şi o sută de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului Peter Rosegger, acţiune urmată de un program de dansuri populare germane.

În paralel, la Biserica romano-catolică Sfântul Francisc de Assisi din Sasca Montană a avut loc cea de-a 267-a liturghie festivă de hram şi un program cultural.

Manifestările fac parte din acţiunile organizate cu ocazia Decadei Culturii Germane din Banatul Montan, ajunsă la cea de-a XXVIII-a ediţie, care se va încheia pe data de 14 octombrie.

 

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: