Acasă STIRI CARAS-SEVERIN Paradă a portului popular german la Reșița

Paradă a portului popular german la Reșița

O paradă a portului popular german a avut loc sâmbătă, la Reşiţa, pentru a marca 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan.

“La Reşiţa se desfăşoară cea de-a XXIV-a ediţie a paradei portului popular german. Ne bucurăm că alături de noi sunt oaspeţi veniţi din toate colţurile Banatului şi din întreaga ţară, cum sunt cei din Ardeal, Bucovina sau din Bucureşti. Manifestarea a cuprins, pe parcursul zilei, şi o expoziţie dedicată celor 30 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, vernisajul expoziţiei ‘Delta Dunării’, cu fotografii realizate de dr. Klaus Fabritius, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică”, a declarat vicepreşedintele Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin, Christian Chioncel.

De asemenea, la Reşiţa a avut loc prezentarea volumului “Fascinaţia Deldei Dunării”, ce îi are ca autori pe dr. Klaus Fabritius şi dr. Mircea Gogu Bogdan.

Ziua a început cu un concert de promenade, susţinut de fanfara din Caransebeş, la Biserica Romano-Catolică “Maria Zăpezii” şi o sfântă liturghie, cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan şi cu germani (1718 – 2018), dar şi cu ocazia organizării, la Reşiţa, a celei de-a XXIV-a ediţii a paradei portului popular german. Parada s-a desfăşurat pe traseul Biserica romano-catolică “Maria Zăpezii” – Casa de Cultură a Sindicatelor – Parcul “Cărăşana”, până la Monumentul dedicat deportaţilor germani în fosta URSS, unde au avut loc rugăciuni ecumenice şi depunere de coroane de flori, în amintirea celor deportaţi între ianuarie 1945 – decembrie 1949.

Seara, la Centrul Social “Frederic Ozanam” au fost marcaţi 175 de ani de la naşterea şi o sută de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului Peter Rosegger, acţiune urmată de un program de dansuri populare germane.

În paralel, la Biserica romano-catolică Sfântul Francisc de Assisi din Sasca Montană a avut loc cea de-a 267-a liturghie festivă de hram şi un program cultural.

Manifestările fac parte din acţiunile organizate cu ocazia Decadei Culturii Germane din Banatul Montan, ajunsă la cea de-a XXVIII-a ediţie, care se va încheia pe data de 14 octombrie.

 

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ești o persoană rușinoasă? Iată CUM treci peste timiditate și prejudecăți!

Deși persoanele timide tind să nu creeze mai niciodată probleme sau neplăceri celor din jur, multe dintre ele și-ar dori să scape...

Sfaturi utile pentru femei – 4 mici investiții pentru a te simți bine în pielea ta!

De multe ori, doamnele și domnișoarele simt nevoia de noi achiziții care să contribuie major la crearea unui sentiment plăcut. Încrederea în...

Cum să reduci cheltuielile pe care le ai cu mașina – Trucurile pe care merită să le încerci!

A întreține o mașină nu este ușor, dar nici ieftin. Pe lângă carburant, există o mulțime de lucruri care te fac să...

Pandemia ți-a afectat venitul? Iată cele mai TARI idei de cadouri pentru partenera ta în vreme de criză!

Într-o perioadă în care veniturile tuturor oamenilor au fost afectate, sărbătoriții ar trebui să se gândească mai des la expresia „gestul contează”....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: