Acasă LOCURI DE MUNCA Parlamentul European a aprobat majorarea cu un miliard de euro a programelor...

Parlamentul European a aprobat majorarea cu un miliard de euro a programelor pentru ocuparea profesională a tinerilor

Parlamentul European a aprobat miercuri o finanțare de un miliard de euro pentru 2015, care să ajute statele membre să ofere sprijin în găsirea unui loc de muncă unui număr de până la 650 000 de tineri. Finanțare va veni ca urmare a modificării regulilor Fondului Social European și se adaugă banilor din acest Fond în cele 20 de state care au regiuni unde șomajul în rândul tinerilor este mai mare de 25%.

Propunerea Comisiei a fost aprobată fără amendamente cu 632 de voturi pentru, 30 împotrivă și 31 de abțineri. Numărul tinerilor cu vârsta între 15 și 25 de ani care nu au un loc de muncă sau nu se află într-un program de educație sau formare profesională crește alarmant, mai ales în statele membre care au cele mai multe dificultăți în a co-finanța fondurile UE pentru programe. De aceea, fondurile de finanțare pentru perioada de început sunt de o importanță deosebită.

[quote_box_center]Am votat Raportul referitor la propunerea de regulament al PE privind Fondul social european în ceea ce privește o majorare a sumei pre-finanțării inițiale acordate programelor operaționale sprijinite de Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Salut determinarea raportorului pentru a obține un parcurs rapid în PE al propunerii Comisiei Europene care a decis deblocarea unui miliard de euro pentru a stimula statele membre să lanseze proiectele de care au nevoie în vederea ocupării tinerilor șomeri”, a arătat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în explicația sa pentru votul acordat acestui raport în ședința plenară de miercuri de la Strasbourg.[/quote_box_center]

Majorarea de un miliard de euro se traduce în ceea ce privește România printr-o majorare, în acest an, de la 1,5 milioane euro la 31,8 milioane euro a alocărilor aferente Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. România este unul dintre cele 20 de state membre beneficiare de alocații în cadrul acestei inițiative în anul 2015.

Principalele măsuri ce vor fi finanțate în țara noastră prin această inițiativă  includ orientare și consiliere profesională, training vocațional, asistență personalizată pentru căutarea unui loc de muncă, stagii de ucenicie și sprijin pentru înființarea de firme noi.

Fondurile pentru Inițiativa pentru Tineri pentru 2014-2020 sunt de 3,2 miliarde de euro, urmând a fi completate cu cel puțin 3,2 miliarde de euro din alocările Fondului Social European pentru fiecare stat membru. Până în februarie anul acesta, Comisia Europeană a aprobat 28 din cele 34 de programe operaționale ale Inițiativei, toate fiind eligibile pentru până la o treime din alocările lor de îndată ce regulile modificate vor intra în vigoare. Finanțarea de 1 miliard de euro disponibilă pentru acest an va crește contribuția UE la costurile proiectului de la 1-1,5% la 30% în 2015. Aceștia nu sunt bani noi, pentru că fondurile fuseseră deja rezervate pentru această Inițiativă.

Țările care vor beneficia de Inițiativa pentru Tineri sunt: Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Marea Britanie.

Modificările prevederilor trebuie aprobate de Consiliul de Miniștri, intrând în vigoare în momentul publicării în Jurnalul Oficial al UE.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: