Acasă SOCIAL Parteneriate între șapte instituții culturale din Bihor cu omoloagele din Debrețin, Ungaria

Parteneriate între șapte instituții culturale din Bihor cu omoloagele din Debrețin, Ungaria

Șapte instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Bihor vor avea relații de parteneriat cu instituții omoloage din orașul ungar Debrețin, în vederea susținerii candidaturii orașului Debrețin la titlul de Capitală Culturală Europeană din 2023.

Partenerii transfrontalieri în cadrul acestui proiect intitulat ‘Oradea-Debrețin. Punți culturale’ sunt două muzee, teatre, filarmonici, biblioteci, teatre de păpuși, centre de cultură și ansambluri profesioniste de dans. Șefii celor 14 instituții bihorene și ungare au semnat duminică acordurile de parteneriat, într-un cadru festiv, în foaierul Teatrului de stat ‘Regina Maria’ din Oradea.

La eveniment au fost prezenți Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean Bihor, dr. Papp Laszlo, primarul municipiului Debrețin, din Ungaria (al doilea oraș ca mărime, după Budapesta), senatorul Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, respectiv reprezentanții instituțiilor culturale.

”Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu este altceva decât ceea ce se întâmplă la muzeu: intrarea în normalitate. Aceste relații sunt vechi, de 25-30 de ani. Acum demonstrăm — Primăria din Debrețin, Consiliul Județean — unde sunt aceste instituții, că le susținem, că suntem în spatele lor, că le ajutăm să conlucreze. Acum dăm un cadru oficial al lucrurilor. Și este mai mult decât atât. Vom participa, pe gratis, unii la alții, la cursuri, la instruiri, vom învăța unul de la celălalt, mergem pe drumul normalității’, a declarat Pasztor Sandor, președintele CJ Bihor.

Părțile au convenit că vor realiza, în urma unor consultări prealabile, pe baza reciprocității, cel puțin un program pe an în sediul celeilalte părți, vor avea în vedere schimburi de informații, organizarea în comun a unor conferințe, cursuri de formare, informări profesionale. În mod deosebit, pe tot parcursul parteneriatului, vor sprijini pregătirea proiectului ‘Debrecen, Capitală culturală europeană 2023’.
‘Debrețin, aflat aproape de zona de graniță, are ca menire de a susține valorile culturale din țările învecinate. Proiectul nostru de a deveni capitală culturală europeană în 2023, printre multele alte proiecte depuse în Ungaria, reprezintă cel mai bine posibilitățile de punți de legătură între comunitățile și culturile care trăiesc împreună în țara noastră și alături, în România. Cultura maghiară și cultura română, proiectul nostru se bazează pe aceste punți de legătură existente deja, pe care le vom întări’, a declarat primarul din Debrețin, Papp Laszlo.

Proiectul ‘Oradea-Debrețin. Punți culturale’ face parte dintr-un proiect de anvergură internațională al administrației din Debrețin, care va fi depus de oraș la finalul anului în curs, pentru a câștiga titlul de Capitală europeană 2023.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: