Acasă Internațional Pas semnificativ în tratarea cancerului

Pas semnificativ în tratarea cancerului

Cercetătorii francezi au reușit să dezvolte o moleculă capabilă să reducă viabilitatea celulelor melanomului fără ca aceasta să fie toxică pentru celulele sănătoase – o speranță pentru bolnavii care suferă de cancer agresiv de piele, relatează AFP.

Denumită HA15, această moleculă a fost pusă la punct de Institutul francez pentru sănătate medicală (Inserm) de o echipă condusă de Stéphane Rocchi. Rezultatele cercetării lor au fost publicate joi de revista americană Cancer Cell.

Melanomul este o formă agresivă de cancer de piele, care afectează melanocitele responsabile cu colorarea pielii.

Există trei stadii de progresie a bolii: “o creștere radială” când celulele proliferează anarhic în epidermă; faza “creșterii verticale” care implică o invazie a derme; faza “metastatică” ce corespunde diseminării celulelor canceroase în țesuturile periferice.

“Identificarea de noi molecule este obligatorie pentru punerea la punct a bioterapii eficiente împotriva acestui cancer a cărui incidență s-a dublat în ultimi zece ani, notează Inserm.

În acest context cercetătorii francezi au descoperit o nouă familie de molecule “thiazol benzeno-sulfonamidele (TZB)” care prezintă proprietăți anticancerigene considerate ‘interesante’. După numeroase încercări cercetătorii “au modificat structura inițială a TZD pentru a obține un compus lider pe care l-au numit HA15.

HA15 contribuie la moartea celulelor melanomului prin “apoptoză” (moarte celulară fiziologică, programată genetic) și “autofagie” (proces catabolic care duce la degradarea autofagosomic-lizozomal a conținuturilor citoplasmatice în masă, agregate anormale de proteine și organite în exces sau deteriorate).

Experții au constatat că la șoarecii de laborator această moleculă este foarte eficientă pentru diminuarea volumului tumoral, aparent fără toxicitate pentru animal. La oameni, în colaborare cu serviciul de dermatologie din Nisa, cercetătorii au demonstrat că moleculele sunt active asupra celulelor melanoamelor prelevate din biopsiile unor pacienți sensibili, sau rezistenți la unele terapii”, precizează Inserm.

HA15 s-a dovedit eficientă și asupra celulelor provenite de la alte tumori precum cancerul la sân, colon, prostată și pancreas, sau în cazul leucemiilor cronice.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să obții un look de film noir? 4 sfaturi pentru bărbații care preferă stilul clasic

Film noir este un termen cinematografic, care descrie filmele polițiste hollywoodiene clasice. Acesta a devenit un reper cunoscut nu doar în acest...

Pleci la munte? Află 4 lucruri de care trebuie să ții cont pentru o escapadă montană perfectă!

Zona montană este perfectă pentru o ieșire din oraș și pentru o gură de aer curat. Muntele este extrem de benefic pentru...

4 AVANTAJE și 4 DEZAVANTAJE pe care le are INTERNETUL în societatea contemporană

Odată cu apariția internetului, lucrurile au început să devină mai ușoare, mai dezvoltate și mai moderne. Procesele de comunicare, cele de plată,...

Totul despre PC-uri: Iată în ce mituri despre calculatoare nu mai trebuie să creadă persoanele din Vest în anul 2020!

Unii oameni au tendința de a crede tot ce aud, fără a se interesa dacă informațiile primite sunt corecte sau nu. Din...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: