Acasă JUSTIȚIE Patronul firmei Selina - cea care reabilitează podul de la Șoimuș...

Patronul firmei Selina – cea care reabilitează podul de la Șoimuș – reținut de DNA

Omul de afaceri Beniamin Rus, patronul societății comerciale bihorene Selina SRL, cea care reabilitează, printre altele și podul de la Șoimuș, la intrarea pe autostrada A1 Deva-Sibiu, a fost prezentat astăzi instanței de către DNA Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, după ce ieri fusese reținut alături de vicepreședintele Consilului județean Bihor, Alexandru Kiss.

Beniamin Rus este acuzat de dare de mită, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu, într-un dosar cu un prejudiciu ce depășește 1 milion de euro. În comunicatul DNA se arată că, în perioada 2004 – mai 2008, „inculpatul Kiss Alexandru, prevalându-se de influența avută asupra funcţionarilor din cadrul societății comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicaţi în procedurile de achiziţie publică, împreună cu inculpatul Bojtor Vilmos şi suspectul Mudura Alexandru (patronul Lotus Center – decedat între timp) au pretins, în mod repetat, şi primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 3,2 milioane de euro, promițând că-i vor determina pe funcționarii susmenționați să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic către societatea comercială administrată de acesta din urmă”. „Pentru a disimula adevărata natură a provenienței banilor, în mod repetat, participanţii la comiterea infracţiunilor au încheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au încorporat foloasele necuvenite în prețul de achiziție al cărbunelui”, comunică DNA, susţinând, implicit, că orădenii clienţi ai CET au avut de suferit de pe urma acestor presupuse acţiuni infracţionale. „Sumele de bani reprezentând foloasele necuvenite au fost retrase, în numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan şi au fost remise inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi suspectului Mudura Alexandru de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo”, mai comunică DNA.

„În perioada octombrie 2003 – mai 2008, inculpatul Kiss Alexandru Iosif-Francisc, împreună cu Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo, Roatiş Gheorghe Ioan, Rus Beneamin şi cu suspectul Mudura Alexandru au conceput, succesiv, mecanisme complexe prin intermediul cărora membrii grupurilor au obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 4.312.847 euro”, scrie DNA. În dosarul instrumentat de către DNA sunt cercetaţi şi cetăţenii maghiari Miklossy Ferenc (administrator Keviep Debreţin şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar) și fiul său, Miklossy Ferenc-Laszlo (cetăţean maghiar, administrator SC East Bau Construct Oradea).

Un cap de acuzare DNA pentru Kiss se referă la posibila influenţare de către acesta, în calitate de şef al CJ Bihor, a licitaţiei desfăşurate în 2006, pentru înstrăinarea către firma Selina deţinută de Beniamin Rus a unor terenuri pentru ridicarea unor ansambluri rezidenţiale. La rându-i, Beniamin Rus este reţinut în arestul Poliţiei şi cercetat pentru dare de mită, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu.

Kiss Alexandru este liderul UDMR Bihor și cel mai longeviv om din conducerea Consiliului Judeţean Bihor, cu mandate de vicepreşedinte între 2000 – 2004 şi 2008 – prezent. În perioada 2004 – 2008 Kiss a fost chiar  preşedinte al CJB.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda, se arată în comunicatul DNA. De asemenea, procurorii informează că se desfăşoare acte de urmărire penală şi împotriva altor persoane.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: