Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Paulina Popa – poezia unei vieți

Paulina Popa – poezia unei vieți

Ziua de 29 august a fost o zi plină de emoție și bucurie, o zi pe care am așteptat-o cu nerăbdare, o zi pentru care ne-am pregătit așa cum se cuvine, așa cum merită poeta Paulina Popa, cea pe care am sărbătorit-o la împlinirea a șase decenii de viață. Anii au trecut, dar poeta a rămas la fel de tânără, la fel de entuziastă, la fel de dornică să se implice în tot ceea ce înseamnă act de cultură.

În acea după amiază de august, Salle d’Or din incinta Deva Mall a fost literalmente inundată de numeroșii prieteni ai poetei, de toți cei care au dorit să-i aducă o floare și s-o îmbrățișeze la ceas aniversar. În acordurile emoționante ale unui minunat Mulți ani trăiască intonat de prestigiosul grup coral „Musica Divina” condus cu măiestrie de profesorul Gelu Onțanu-Crăciun, poeta Paulina Popa a primit felicitările din partea prietenilor care o iubesc și o apreciază.

Cu acest prilej, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a prezentat biobibliografia dedicată poetei și omului de cultură Paulina Popa, biobibliografie care jalonează întreaga carieră literară și editorială a acesteia.

Dăruită cu har poetic, Paulina Popa a debutat cu versuri în urmă cu peste 40 de ani, pe vremea când era elevă. De atunci, an de an, zestrea literară a Paulinei Popa s-a îmbogățit atât ca număr, cât și ca valoare intrinsecă, volumele lansate fiind o contribuție importantă la tezaurul literar hunedorean și nu numai.

Prezență constantă, de peste 30 de ani, în viața culturală hunedoreană, Paulina Popa este un nume de referință în literatura română, un om de cultură complet care a contribuit cu întregul său talent și cu toată energia la îmbogățirea spirituală a județului Hunedoara.

Pasionată de carte, de cultură, Paulina Popa și-a identificat numele cu Editura EMIA, fondată de ea în anul 1996, o editură care a scos de sub tipar cărțile unor autori renumiți precum Radu Ciobanu, Gheorghe Schwartz, Passionaria Stoicescu, Constantin Cubleșan, Vasile Andru, dar și a unor debutanți în al căror talent Paulina Popa a crezut. Importante cărți de spiritualitate, literatură beletristică, dicționare sau cărți ștințifice, toate au îmbogățit paleta Casei de Editură EMIA. În anul 2005 înființează la Deva Editura PAULA, editură care își propune să publice îndeosebi literatură română, autori contemporani si tineri debutanți.

Ca fondator de revistă literară, în anul 1999, Paulina Popa și-a legat numele de revista de literatură Semne care a găzduit, de-a lungul anilor, texte literare, pagini de critică, dezbateri și traduceri sub semnătura unor prestigioși scriitori. Un an mai târziu, în 2000, fondează Asociația Culturală EMIA și pune bazele Festivalului Internațional de Poezie „Emia” a cărui primă ediție s-a desfășurat sub auspiciile Anului Internațional Eminescu. În același an, devine membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Poetă, creatoare de editură, fondatoare de revistă, organizatoare de festival de poezie, Paulina Popa nu pregetă să se dedice culturii, slovei scrise și tipărite, poeziei de bună calitate. Ea este cea care încurajează tinerele talente, lansează cu generozitate și pricepere noi nume în peisajul literar hunedorean, nu ostenește niciodată să aducă iubitorilor de literatură noi și noi titluri, noi nume, pentru că Paulina Popa este un om dedicat trup și suflet culturii autentice.

„Un poet este un om care înalță o scară spre o stea și se urcă pe ea în timp ce cântă la vioară” spunea un cunoscut critic literar francez din secolul XIX.

Privind acum, retrospectiv, la viața și creația Paulinei Popa, ne dăm seama că această aserțiune i se potrivește cum nu se poate mai bine. Într-adevăr, de-a lungul întregii sale vieți, Paulina Popa a urzit zi de zi o scară spre steaua poeziei și a artei, o scară pe care a urcat treaptă cu treaptă și a dăruit iubitorilor de poezie peste 30 de volume scrise cu suflet și incontestabil har. O viață dedicată Poeziei, Frumosului, o viață dăruită celor ce iubesc cartea, aceasta poate fi, pe scurt, biografia distinsei poete Paulina Popa.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva este onorată pentru că o are printre colaboratorii ei de frunte, pentru că are prieteni de valoarea și sensibilitatea acestei distinse scriitoare.

Acum, la ceas aniversar și la ceas de bilanț, Paulina Popa poate privi cu mândrie în urmă și poate afirma că și-a făcut pe deplin datoria față de cultura hunedoreană, că a trăit în și pentru cultură, pentru literatură și pentru cei care iubesc cartea.

În semn de prețuire pentru tot ce a făcut și încă va face Paulina Popa pentru cultura județului nostru, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a înmânat o binemeritată diplomă de excelență.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: