Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Pavel Nefir, Camera Agricolă Judeţeană Caraş-Severin: Întreprinzători mai bine pregătiţi înseamnă o...

Pavel Nefir, Camera Agricolă Judeţeană Caraş-Severin: Întreprinzători mai bine pregătiţi înseamnă o şansă de succes în plus pentru afacerile acestora

pavel-nefirProverbul  străbun care spune că „Omul sfinţeşte locul”  şi-ar putea găsi  corespondent dacă ar fi să-l raportăm, spre exemplu, la activitatea anului trecut dar şi  la cea prezentă a colectivului  Camerei Agricole Judeţene Caraş-Severin.

Un management de calitate,interes pentru ruralul cărăşan,profesionalism şi dedicare ar  fi coordonatele prin care colectivul acestei instituţii a realizat o mulţime de acţiuni, menite să sprijine agricultura şi agricultorii din Caraş-Severin.Peste 750 de agricultori  au participat anul trecut la cursurile de formare profesională.Astfel întreprinzătorii din domeniul pisciculturii si cel ai distilării (producătorii de răchie sau căzănari, cum sunt numiţi prin partea locului) au fost școlarizaţi în totalitate,aceste domenii de activitate având integral oameni bine pregătiţi şi autorizaţi.

La fel de multă atenţie a fost acordată şi fermierilor din domeniul creşterii animalelor, apiculturii, culturii vegetale şi pomiculturii.Camera Agricolă a sprijinit  de asemenea agricultorii în accesarea fondurilor europene,elaborând peste 54  de proiecte pentru măsura 112,,Instalarea tinerilor fermieri,, şi 250 pe proiecte destinate fermierilor de semi-subzistenţă.

S-au organizat loturi demonstrative pentru cultura cerealelor, a legumelor şi în domeniul creşterii animalelor. Aceste activităţi, precum şi cele curente sunt săptămânal promovate de către conducerea CAJ Caraş-Severin  la posturile locale de radio şi televiziune.

Aceste aspecte ne-au fost oferite de către directorul Camerei Agricole Judeţene(CAJ) Caraş-Severin, inginerul Pavel Nefir(foto),care a jalonat şi principalele priorităţi ale instituţiei.

 -Care ar fi principalele obiective ale instituţiei pe care o conduceţi?

-Formarea profesională este unul din cele mai importante obiective ale noastre. Întreprinzători mai bine pregătiţi înseamnă o şansă de succes în plus pentru afacerile acestora. Chiar recent am finalizat cursul pentru apicultori, absolvit de 28 de cursanţi.Sunt în desfăşurare cursuri profesionale organizate în domeniul creşterii animalelor, culturii vegetale şi pomiculturii.Realizările agricultorilor cărăşeni precum şi promovarea noutăţilor stiinţifice şi tehnologice prin mijloacele media este o altă preocupare a noastră. Şi organizarea producătorilor agricoli ne preocupă.De aceea i-am sprijinit și îi vom sprijini în continuare pe cei ce doresc să se organizeze în asociaţii, grupuri de producători,cooperative, acestea fiind necesare şi în accesarea fondurilor europene.

-Valorificarea producţiei, mai ales promovarea produselor specifice ori tradiţionale,pare să fie o problemă generală a agricultorilor români. La fel şi accesarea greoaie a fondurilor europene.Cum aţi acţionat în această direcţie?

Promovarea produselor locale şi tradiţionale a constituit şi constituie o altă preocupare a colectivului nostru, participând la organizarea unor astfel de manifestări la nivel  local  dar  şi naţional şi internaţional (INDAGRA şi Expoziţia de la Berlin fiind doar două  dintre aceste repere).Vom sprijini  de asemenea în continuare pe cei ce doresc accesarea fondurile europene.

-Noua lege a Camerelor Agricole stă să apară şi odată cu ea să sperăm că vom avea o instituţie de bază , cu adevărat utilă , aproape de producători unde  şi este necesar. Ce părere aveţi despre aceasta?

Sunt aspecte pozitive,dar şi unele mai puţin bune.va fi foarte dificil să ai o instituţie viabilă dacă nu este finanţată corespunzător.Mai ales că va trebui să ajungem aproape de producători,deci este vital să avem organizate şi camerele locale.Ori pierderea unor surse de finanţare ce se puteau obţine prin eliberarea certificatelor de producător, scoaterea din circuit a terenurilor agricole,şi altele cam afectează bugetul noii camere.Pe de altă parte,faptul că se vor putea organiza societăţi de aprovizionare pe lângă camere ne va permite  oferirea de servicii complete pe filiera Imputuri agricole-consultanţă-implementare în producţie.Avem specialişti bine pregătiţi şi dedicaţi profesiei,iar diferenţele pot apărea şi din implicarea celor care vor conduce aceste viitoare camere agricole.

După cum observaţi şi afirmaţiile domnului director Pavel Nefir fac cumva trimitere  tot la proverbul despre calitatea oamenilor, de la începutul reportajului nostru.Felicitându-l pentru lucrurile bune înfăptuite l-am invitat să ne ţină la curent privitor la realizările viitoare.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Cadourile devin plictisitoare? Iată 4 idei de cadouri de care soțul tău chiar se va bucura

Adesea, atunci când vine vorba de cadouri, este destul de simplu să alegi cadouri pentru femei, dar opțiunile sunt limitate în ceea...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: