Acasă STIRI CARAS-SEVERIN Pe urmele regelui Mihai, din Herculane până la Crucea Albă

Pe urmele regelui Mihai, din Herculane până la Crucea Albă

Participanții la simpozionul ”Herculane – Centenarul Marii Uniri”, desfăşurat timp de trei zile în oraşul Băile Herculane, le dă posibilitatea participanţilor la manifestare să meargă pe urmele regelui Mihai din staţiune până la Crucea Albă, în cadrul unei drumeţii organizate cu acest prilej.

”Vom lansa sâmbătă, în ultima zi a simpozionului, traseul tematic de drumeţie ‘Pe urmele Regelui Mihai – La Crucea Albă’, unde participanţii, însoţiţi de rangerii Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei, vor putea admira panorama staţiunii Băile Herculane şi locul pe unde a coborât regele Mihai venind de la Podeni, parte a unui traseu de excepţie, care urmăreşte ruta parcursă de principele Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia, cu colegii săi de clasă palatină, în excursia de studii efectuată în perioada 11 – 29 iunie 1938, de la Bucureşti, la Târgu Jiu, Podişul Mehedinţi, Băile Herculane, Valea Almăjului, Clisura Dunării şi, din nou, la Bucureşti”, a declarat istoric dr. Dana Bălănescu.

Simpozionul este dedicat actului istoric de la 1 Decembrie 1918 şi, totodată, a prilejuit omagierea şi a altor evenimente din istoria bimilenară a staţiunii: 1865 ani de atestare documentară, 90 de ani de la premierea cu medalie de aur a primului muzeu din staţiunile balneare româneşti, Muzeul de istorie ‘Gen. Nicolae Cena’ din Băile Herculane, 85 de ani de la vizita regelui Carol al II-lea în staţiunea de pe Cerna, 80 de ani de la traseul de drumeţie parcurs de regele Mihai cu clasa palatină de la Podeni şi, nu în ultimul rând, 115 ani de la lansarea valsului Souvenir de Herkulesbad, după cum a afirmat Dorin Bălteanu, autorul volumelor ‘Herculane – arc peste timp’ şi gazdă a evenimentului.

De asemenea, secţiunea de comunicări ştiinţifice a simpozionului evocă staţiunea Băile Herculane în perioada de după Marea Unire, provocările istorice la care noua administraţie românească a trebuit să facă faţă pentru a şterge urmările anilor de război şi de a readuce staţiunea la faima de altădată. Cea de-a doua secţiune, intitulată ‘Herculane – viziuni’, a cuprins prezentări de proiecte de arhitectură privind reabilitarea unor obiective de patrimoniu din Băile Herculane, prezentate de tineri arhitecţi din Bucureşti, Timişoara, dar şi din Franţa şi Elveţia.

Simpozionul se află la cea de-a doua ediţie şi face parte din cadrul manifestărilor ‘Herculane – arcade în timp’, iniţiate anul trecut şi dedicate evocării evenimentelor importante care au avut loc de-a lungul istoriei bimilenare a staţiunii de pe Valea Cernei.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ești o persoană rușinoasă? Iată CUM treci peste timiditate și prejudecăți!

Deși persoanele timide tind să nu creeze mai niciodată probleme sau neplăceri celor din jur, multe dintre ele și-ar dori să scape...

Sfaturi utile pentru femei – 4 mici investiții pentru a te simți bine în pielea ta!

De multe ori, doamnele și domnișoarele simt nevoia de noi achiziții care să contribuie major la crearea unui sentiment plăcut. Încrederea în...

Cum să reduci cheltuielile pe care le ai cu mașina – Trucurile pe care merită să le încerci!

A întreține o mașină nu este ușor, dar nici ieftin. Pe lângă carburant, există o mulțime de lucruri care te fac să...

Pandemia ți-a afectat venitul? Iată cele mai TARI idei de cadouri pentru partenera ta în vreme de criză!

Într-o perioadă în care veniturile tuturor oamenilor au fost afectate, sărbătoriții ar trebui să se gândească mai des la expresia „gestul contează”....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: