Acasă STIRI HUNEDOARA Pelerinaj la Cetatea Devei, la mormântul primului episcop unitarian

Pelerinaj la Cetatea Devei, la mormântul primului episcop unitarian

Ca în fiecare an, Cetatea Devei va fi luată cu asalt de sutele de credincioși care vor veni sâmbătă la pelerinajul şi slujba comemorative dedicate primului episcop unitarian din Ardeal, Francisc David, al cărui mormânt se află în incinta monumentului. Cetatea este și locul în care a fost condamnat la închisoare şi unde a murit pe 15 noiembrie 1579.

Evenimentul marchează şi împlinirea a 450 de ani de la Edictul de la Turda, moment în care s-a enunţat pentru prima dată libertatea religioasă în Europa.

“Pelerinajul va începe la poalele Dealului Cetăţii Deva, la ora 13,00, de unde va porni procesiunea către monumentul ridicat în memoria episcopului. La ora 14,00 va fi oficiată o slujbă religioasă, după care vor avea loc cuvântări ale oficialităţilor şi participanţilor la eveniment şi momente cultural-artistice. La finalul pelerinajului, cei prezenţi vor avea posibilitatea să depună coroane de flori la monumentul comemorativ al lui Francisc David”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Dana Golea.

Autorităţile se aşteaptă ca la pelerinaj să ia parte credincioşi veniţi din mai multe oraşe ale Transilvaniei, dar şi din Ungaria şi SUA.

Biserica Unitariană Maghiară aniversează anul acesta şi 450 de ani de la Edictul de la Turda, când Dieta Transilvaniei, întrunită la Turda, la începutul anului 1568, a adoptat o hotărâre prin care s-a proclamat libertatea conştiinţei religioase pentru prima oară în istoria modernă a Europei şi dreptul fiecărei comunităţi de a-şi alege predicator. Totodată, Edictul mai conţine şi interzicerea discriminării pe baze religioase.

Pentru a marca acest moment, Biserica Unitariană organizează şi alte evenimente festive în municipiul Deva, printre care vineri, la ora 18,00, o expoziţie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu participarea ÎPS Ferenc Bálint Benczédi, episcopul Bisericii Unitariene Maghiare şi a profesorului universitar dr. Sándor Kovács.

 

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: