Acasă STIRI HUNEDOARA Percheziţii la farmacii şi medici din Hunedoara şi Timiş

Percheziţii la farmacii şi medici din Hunedoara şi Timiş

Procurorii DIICOT, Biroul Teritorial Hunedoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia şi SCCO Hunedoara au efectuat astăzi, 5 aprilie, 13 percheziţii în judeţele Hunedoara şi Timiş, într-o acțiune de destructurare a unui grup infracţional organizat format din medici şi farmacişti care eliberau reţete false. Suma încasată ilegal este de aproximativ 3,3 milioane lei, iar membrii grupării sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În perioada 2010 – 2012, doi medici din cadrul Spitalului Judeţean Hunedoara – Secţia oncologieau completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special oncologice sau adjuvante (substanţe cu valori mari), pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice, aflaţi în tratament. Reţetele au fost predate liderilor grupării si depuse ulterior spre decontare, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prin intermediul a trei societăţi comerciale care deţin farmacii în municipiile Hunedoara şi Deva, fiind încasată astfel, în mod ilegal, suma de aproximativ 3.300.000 lei. În baza înţelegerii, medicii primeau de la reprezentanţii farmaciilor diverse sume de bani în funcţie de cantitatea de medicamente prescrisă, ce urma să fie decontată.

Membrii grupării infracţionale au disimulat provenienţa sumelor de bani astfel încasate, prin înregistrarea acestora ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor deţinute. De asemenea, au înregistrat în evidenţele contabile ale celor trei farmacii facturi fictive, din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise şi decontate ilegal, de la alte societăţi comerciale înfiinţate în acest scop. Aceste firme erau ulterior înstrăinate altor persoane, care semnau actele de cesionare în schimbul unor sume modice, fără a primi in realitate activele si arhiva.

Pentru a influenţa rezultatul cercetărilor, membrii grupului infracţional organizat au modificat în repetate rânduri evidenţele contabile si actele de gestiune ale medicamentelor, urmărind inducerea în eroare a organelor de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. De asemenea, au întocmit acte fictive din care rezultă în mod fals distrugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului. Rulajul sumelor de bani realizat prin intermediul firmelor controlate de către membrii grupării depăşeşte suma de 11.000.000 lei.

Acţiunea este efectuată cu sprijinul BCCO şi SOS Timişoara. Suportul tehnic şi informativ este asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara vor fi conduse în vederea audierii un număr de 35 de persoane, urmând ca în cauză să fie dispuse măsurile legale după audierea membrilor grupării, se arată într-un comunicat al DIICOT

Din investigaţiile efectuate pe parcursul unui an de zile de către poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT, a reieşit că, în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 martie 2012, doi medici din cadrul unui spital din judeţul Hunedoara, au completat în fals, câteva sute de reţete pentru bolnavi, după care le-au predat către trei societăţi comerciale din municipiile Hunedoara şi Deva ce deţineau farmacii. Aceste reţete au fost depuse, ulterior, spre decontare la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, încasându-se, astfel, prin înşelăciune, importante sume de bani. În baza înţelegerii, medicii primeau de la reprezentanţii farmaciilor banii, în funcţie de numărul medicamentelor prescrise, ce urmau să fie decontate.

Pe lângă activităţile de falsificare a reţetelor şi inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, administratorii celor trei farmacii au înregistrat în evidenţele contabile facturi din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise în mod fals şi decontate. Emitentele acestor înscrisuri, de asemenea false, erau alte societăţi comerciale înfiinţate în acest scop (firme fantomă), care, ulterior, au fost înstrăinate unor cetăţeni din judeţul Iaşi, aceştia fiind de acord să semneze actele de cesionare în schimbul primirii unor sume modice.

De asemenea, din cercetări a reieşit că administratorii au mai înregistrat în contabilitatea farmaciilor şi alte cheltuieli fictive, tot în baza unor facturi fiscale emise de firmele folosite în acest scop, reprezentând diverse prestări servicii neefectuate în realitate şi achiziţionări nereale de bunuri. Astfel, şi-au însuşit sumele înscrise ca şi contravaloare a acestor prestaţii şi achiziţii, sustrăgându-se totodată, de la plata TVA către bugetul consolidat al statului.

Pentru a ascunde realitatea şi a influenţa rezultatul cercetărilor, membrii grupului infracţional organizat au modificat de mai multe ori actele de gestiune ale medicamentelor, încercând, în acest mod, să inducă în eroare organele de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. Totodată, au întocmit acte fictive din care rezulta în mod fals distrugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului.

Pe parcursul anchetei, grupul infracţional organizat a fost sprijinit de către o grefieră de la Tribunalul Hunedoara şi de soţul acesteia, care au transmis unuia dintre medici că instanţa a autorizat interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice.

Totodată, în cauză este cercetată şi o altă persoană, pentru sprijinirea grupului infracţional, întrucât este suspectată că a primit 10.000-15.000 de euro de la un membru al grupării, asigurându-l pe acesta că are influenţă la conducerea Gărzii Financiare şi că poate influenţa rezultatul verificărilor.

Prejudiciul creat de către membrii grupării infracţionale, stabilit până în prezent, este de aproximativ 3.000.000 de lei (1.300.000 – înşelăciune la casa de asigurări de sănătate; 1.400.000 lei – delapidare; 140.000 lei spălare de bani etc.). Cercetările vor fi extinse şi cu privire la alte persoane şi societăţi comerciale implicate, existând indicii ca prejudiciul total depăşeşte 11.000.000 de lei.

 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: