Acasă ALERTA Pericol de avalanșe în masivele Retezat şi Parâng

Pericol de avalanșe în masivele Retezat şi Parâng

avalanseSalvamontiştii atrag atenţia turiştilor asupra pericolului de avalanşă prezent în masivele Retezat şi Parâng, riscul fiind crescut la altitudini de peste 2.000 de metri, în zonele de creastă sau pe jgheaburile unde zăpada s-a adunat în cantităţi mai mari din cauza viscolului din iarnă.

“Avalanşele se pot produce de la altitudini mai mari de 1.700 de metri, dar cea mai mare cantitate de zăpadă s-a depozitat la peste 2.000 de metri. Ca grad de periculozitate l-aş estima între 2 şi 3, pe o scară de la 1 la 5, pentru că există zone periculoase, dar şi altele în care riscul este mai scăzut”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Schiorii şi turiştii sunt atenţionaţi să evite zonele cu înclinaţii mai mari de 25-30 de grade, predispuse la producerea de avalanşe, deoarece zăpada nu mai este legată şi straturile depuse în timp pot aluneca unele peste altele.

“În Masivul Retezat, nu le recomand turiştilor să se aventureze pe Creasta Judelui, ca să traverseze spre lacul Zănoaga dinspre lacul Bucura, pentru că acolo este o porţiune dificilă. Atenţia este necesară şi pentru cei care doresc să vină de pe Şaua Bucurei spre Vârful Peleaga. Creasta este folosită de foarte mulţi turişti, dar zona este periculoasă şi s-au întâmplat foarte multe accidente, mai ales dimineaţa, când zăpada este îngheţată şi facilitează alunecarea”, a avertizat şeful Salvamont Hunedoara.

Potrivit acestuia, riscul de avalanşă este prezent şi în zona vârfurilor Parângu Mare şi Cârja, din Masivul Parâng, locurile fiind apreciate de iubitorii schiului de tură, dar cunoscute pentru pericolul din această perioadă a anului.

Salvamontiştii recomandă turiştilor care urcă la munte, în aceste zile, să fie atenţi la condiţiile meteo extrem de schimbătoare, iar dacă pornesc pe un anume traseu să meargă în echipă, să se poată vedea unii pe alţii şi să se folosească de colţari la încălţăminte. Din echipamentul pentru traseele de munte nu trebuie să lipsească sondele şi lopata pentru avalanşă, coarda pentru asigurare şi pioletul.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

3 SOLUȚII de a așeza încălțămintea tuturor membrilor familiei la ușa de la intrare

În multe locuințe se poate observa că la intrare sunt așezate la vedere numeroase perechi de pantofi, papuci, cizme, sandale, teniși, aparținând...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: