Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Permanența poeziei

Permanența poeziei

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat la începutul lunii noiembrie 2014, la Salle d’Or din incinta Deva Mall, lansarea volumelor de versuri intitulate Rătăciri în timp și Pe drumul oaselor al căror autor este poetul Stejărel Ionescu, volume apărute la Editura Tipo Moldova din Iași și, respectiv, Editura Măiastra din Tg. Jiu, în ținute grafice deosebite.

Și de această dată am avut ocazia să verificăm adevărul incontestabil pe care îl știu atât de mulți: poezia este mereu tânără, este veșnică, ea nu are început și nu are sfârșit. Trăim cu poezia alături de noi, iubim poezia, îi respectăm și îi prețuim pe poeți, le oferim de fiecare dată ocazia să se exprime și să se afirme. Aceasta este una dintre menirile unei biblioteci: să permită afirmarea neîngrădită a spiritului creator. De aceea, lansarea unor volume de poezie este de fiecare dată un prilej de bucurie și satisfacție pentru noi.

Biblioteca Județeană promovează în permanență scriitorii din județ care au mereu deschise ușile instituției noastre și cărțile lor se află la loc de cinste pe rafturile bibliotecii.

Volumele au fost lansate chiar în ziua în care poetul Stejărel Ionescu a împlinit 59 de ani, fiind născut la 5 noiembrie 1955, la Uroi (Simeria). Este absolvent al Universității de Tehnoeconomie Europeană (2004), Secţia Drept. De peste trei decenii este pasionat de jurnalistică și poezie, primele articole în ziar apărându-i în 1975. În 1977 a publicat prima poezie, într-un ziar al Armatei, în timp ce era militar în termen. Pasiunea pentru poezie și-a fructificat-o prin colaborarea cu cenaclurile literare „Ritmuri” din Deva şi „Flacăra” din Hunedoara. A fost un bun prilej de a cunoaște poeții consacrați: Valeriu Bârgău, fraţii Ioan şi Eugen Evu, Neculai Chirica etc. A colaborat la ziare şi reviste literare, a făcut înregistrări la Radio-Timişoara. De asemenea, a participat la concursuri literare, unde a obţinut mai multe diplome şi premii. A activat la Cenaclul „Orizont” (Timișoara), Cenaclul de luni (Bucureşti) şi la Cenaclul prin corespondenţă (Târgovişte). Până în 1989, nu a reuşit să publice nicio carte, prima care ce a văzut lumina tiparului fiind volumul de versuri „Trandafirii de rouă”, apărut în anul 2000. În 2002 a urmat volumul „Tăcere şi singurătate”, în 2008, volumele „Somnul îngerului” şi „Lacrima – un nume sfânt”, în 2009, „Dați-mi pace”, în 2010, „Cu Dumnezeu prin hergheliile de cai”. În anul 2012 a publicat volumul „Iarăși mi se pregătește ceva”, în 2013, volumele „Dumnezeu ne poartă pașii prin hergheliile nopții”, „Drumul sihaștrilor”, „Castelul de nisip”, „Suflet nemuritor”, în anul 2014 fiind publicate: „Nemuritorii cuvintelor”, „Paradigme virtuale”, „Pe drumul oaselor” și „Rătăciri în timp”.

Volumul „Rătăciri în timp” este, de fapt, o antologie, un florilegiu de poezii din șase volume de versuri anterioare semnate Stejărel Ionescu. De la volumul de debut, „Trandafirii de rouă” apărut în anul 2000, până la volumul din 2010, „Cu Dumnezeu prin hergheliile de cai”, cititorul avizat va observa și va sesiza evoluția talentului poetic al lui Stejărel Ionescu, arta de a stăpâni un limbaj poetic original, un simț artistic rafinat, un stil din ce în ce mai bine personalizat. Poetul vine în fața cititorilor săi cu mari și profunde subiecte, interogații filosofice prezente de mii de ani în preocupările poeților adevărați: amintirea locurilor natale, imaginea sacră a părinților, credința în Dumnezeu, iubirea care pune în mișcare astrele, trecerea în altă dimensiune, în alt timp, moartea care nu iartă pe nimeni și al cărei mister rămâne nedezlegat. Toate aceste teme îl preocupă pe poetul Stejărel Ionescu și versurile lui mărturisesc o trăire autentică, o ardere artistică proprie unor spirite preocupate de marile întrebări ce frământă întreaga omenire. Și poeziile din cuprinsul acestor două volume, ca și precedentele pe care le-am lansat cu altă ocazie, fac dovada clară a unui har autentic evident, autorul stăpânind cu aceeași măiestrie tehnica versificației clasice, cât și versul liber, modern, neînchistat în rigorile rimei.

Volumul „Pe drumul oaselor” este structurat sub forma unui triptic – Călătoria, Privighetorile nopții, Zborul – tema recurentă fiind aceea a morții și a misterului acesteia.

Cele două noi volume propun, și de această dată, o viziune originală, profundă, a marilor interogații care preocupă și frământă de milenii ființa umană în general și personalitatea poetului în mod deosebit.

Așa cum remarcă scriitoarea Cezarina Adamescu în revista „Semne”, vorbind despre universul liric al lui Stejărel Ionescu, „rostirea firească a sunetului, trecut prin filtrul liric, aduce fiori de lumină din izvoarele sinelui. Și lumina aceea de aură nu trebuie strivită, nici înnăbușită”.

A fost susținut și un moment artistic: Actrița Isabela Hașa a dat viață unor poezii din cele două volume.

Cu prilejul lansării, iubitorii de poezie au purtat un dialog cu autorul volumelor și au avut plăcuta surpriză să descopere în Stejărel Ionescu un poet dăruit cu talent, sensibil și bun stăpânitor al tehnicilor poetice.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: