Acasă ECONOMIE Perspective pozitive pentru cei ce vor căuta un loc de muncă în...

Perspective pozitive pentru cei ce vor căuta un loc de muncă în trimestrul I/2016; angajatorii din regiunile Centru și Nord-Vest sunt cei mai optimiști

În toate regiunile țării și în nouă din 10 sectoare de activitate, angajatorii preconizează să continue activitățile de angajare și în următoarele trei luni, manifestând un optimism ponderat, indică Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă

InfograficMEOS-trim I 2016Cei aflați în căutarea unui loc de muncă în intervalul ianuarie – martie 2016 se pot aștepta la un ritm de angajare susținut, conform celei mai recente ediții a Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, realizat pe baza chestionării unui eșantion reprezentativ de 625 angajatori în perioada 14 – 27 octombrie 2015. 16% dintre angajatori anunță intenții de sporire a numărului total de angajați, 15% anticipează scăderi și 66% nu prevăd schimbări în dimensiunea forței de muncă. O dată eliminate variațiile sezoniere (anotimp, cicluri ale industriei etc.), Previziunea Netă de Angajare este de +12%, relativ stabilă comparativ cu trim. IV/2015 și cu 2 puncte procentuale mai puternică decât în trim. I/2015.

RomReg_W_GraphQ116_RO„Este încurajator că în trimestrul I/2016 se confirmă semnalele timpurii de creștere a încrederii angajatorilor pe care le-am primit referitor la trimestrul în curs, cu atât mai mult cu cât perspectivele regionale sunt mai uniforme.  Chiar dacă optimismul angajatorilor nu e la fel de accentuat ca în trimestrul în curs în toate sectoarele de activitate, ceea ce este de înțeles având în vedere interdependențele cu alte economii de pe glob, faptul că și în 2016 Previziunea Netă de Angajare continuă să aibă valori din două cifre, așa cum a început din 2015, ne dă motive să sperăm că acesta este în sfârșit debutul unei tendințe de creștere sustenabilă a numărului de locuri de muncă,” spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

În nouă din cele 10 sectoare de activitate cuprinse în studiu, angajatorii se așteaptă la creșteri ale nivelului de personal. Cea mai robustă prognoză pentru intervalul ianuarie – martie 2016 este formulată în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde mai mult de 1 din 4 angajatori raportează planuri de creștere a numărului total de angajați. Previziunea Netă de Angajare, de +23%, este cea mai puternică raportată în acest sector din trim. IV/2012 până acum și se îmbunătățește atât în raport cu trimestrul în curs (IV/2015) cât și cu trim. I/2015 cu 3, respectiv 15 puncte procentuale. Și în sectorul Industrie prelucrătoare, ponderea angajatorilor care intenționează să-și crească dimensiunea forței de muncă este tot de circa 1 din 4, în ciuda unei ușoare restrângeri a planurilor de angajare comparativ cu trimestrul IV/2015. Previziunea slăbește de altfel prin raport cu trimestrul în curs în opt din cele 10 sectoare analizate, cel mai abrupt declin fiind raportat în sectoarele Construcții, respectiv Industrie prelucrătoare. Singura Previziune negativă rămâne însă cea din sectorul Energie electrică, apă, gaze, unde angajatorii au raportat intenții pozitive o singură dată în ultimii aproape trei ani.

RegionalQ116_CS4_RODin punct de vedere regional, Previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul țării, angajatorii din regiunile Centru și Nord-Vest fiind cei mai optimiști, pentru al doilea trimestru consecutiv. Previziunea Netă de Angajare este de +13% în ambele regiuni, rămânând relativ stabilă comparativ cu trim. IV/2015. În regiunea Sud-Vest, Previziunea se îmbunătățește cu 6 puncte procentuale comparativ cu trimestrul în curs, atingând valoarea de +9%, una din cele mai optimiste din ultimii patru ani. În schimb, Previziunea Netă de Angajare din regiunea Nord-Est slăbește cu 9 puncte procentuale și atinge +4%, valoare care, deși pozitivă, este cea mai puțin optimistă din întreaga țară.

Perspectivele de angajare continuă să fie pozitive indiferent de dimensiunea organizației, dar angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajați, sunt din nou cei mai optimiști, raportând o Previziune Netă de Angajare de +16%. Angajatorii din micro-organizații, cu până la 10 angajați, sunt cei mai prudenți, enunțând o Previziune de +2%.

„Încrederea angajatorilor este combustibilul care alimentează creșterea de locuri de muncă necesară României și impulsionează retenția talentelor de care companiile ce activează în țara noastră au nevoie. Văzând că încrederea persistă, ba chiar crește în unele sectoare de activitate, reacția nu poate fi decât pozitivă, dar este bine să ne reamintim că în această perioadă post-recesiune companiile sunt mai dispuse să-și ajusteze rapid planurile de angajare decât erau în trecut, și răspund unui mediu schimbător făcând ele însele schimbări,” a adăugat Valentin Petrof.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: