AcasăSTIRIPeste 100.000 de persoane s-au înregistrat pentru a participa la liturghia celebrată...

Peste 100.000 de persoane s-au înregistrat pentru a participa la liturghia celebrată de Papa Francisc la Şumuleu Ciuc

Peste 100.000 de persoane s-au înregistrat deja pe site-ul Pontifex.ro pentru a participa la liturghia celebrată de Papa Francisc la Şumuleu Ciuc. Înregistrarea a fost prelungită până luni 22 aprilie, au anunţat organizatorii, joi, la conferinţa de presă de la Cluj-Napoca.

Canonicul Zoltán Oláh, referent de presă al comitetului de organizare, a declarat că 90% dintre cei înregistraţi vor sosi din România. Aproximativ o treime (în special cei proveniţi din localităţile din jur) vor veni pe jos – a precizat canonicul – un sfert dintre pelerini au semnalat că vor sosi cu trenul, iar celălalt sfert a optat pentru autobuz. El a adăugat că, pe parcursul înscrierii, s-a pus întrebarea privind mijloacele de transport, respectiv direcţia de sosire, pentru ca organizatorii să se poată pregăti corespunzător pentru întâmpinarea pelerinilor.

Acesta a menţionat că nu vor încuraja, nici în continuare, ca pelerinii să călătorească cu autoturisme, deoarece sigur nu vor găsi locuri de parcare în Miercurea Ciuc. De asemenea, el consideră că este important ca pelerinii să vină grupaţi deoarece grupurile pot fi mai bine pregătite pentru liturghia papală. După cum s-a precizat, organizatorii doresc ca fiecare grup de 50 de persoane să aibă cel puţin trei voluntari care să ajute la rezolvarea problemelor care apar.

Canonicul Zoltán Oláh a declarat că perioada de înregistrare a fost extinsă până la data de 22 aprilie pentru a răspunde solicitărilor. După această dată, de la 1 mai, va începe expedierea pe cale electronică, către conducătorii de grup, a biletelor de acces dotate cu coduri de bare, care urmează a fi tipărite, iar fiecare pelerin va trebui să le aibă asupra sa.

Zoltán Oláh a mai anunţat pe pagina Pontifex.ro că la liturghia papală, aproximativ 350 de preoţi au semnalat că vor concelebra şi vor împărtăşi, respectiv au fost înregistraţi peste 200 de voluntari. Márta Bodó, membră a comitetului de organizare, şi Ferenc Tischler, secretar general al Serviciului de Ajutor Maltez în România, au făcut un apel la persoanele cu vârsta peste 16 ani, cu stare perfectă de sănătate, să se prezinte pentru voluntariat. După cum au afirmat, cei care vor participa la eveniment ca voluntari, pot beneficia de o experienţă sporită.

Zoltán Oláh a mai precizat că reprezentanţii presei pot solicita acreditări începând din data de 15 aprilie de la Administraţia Prezidenţială. El a adăugat că au solicitat ca informaţiile privind acreditările să fie publicate şi în limba engleză pe site-ul oficial al Administraţiei Prezidenţiale, deoarece se aşteaptă o prezenţă masivă a presei internaţionale.

Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara, care a copilărit în Şumuleu Ciuc, a vorbit în cadrul conferinţei de presă despre faptul că Papa este supranumit şi pontifex maximus, adică cel mai mare creator de punţi de comunicare. El şi-a exprimat speranţa că, prin vizita sa, Papa va crea o punte nu doar între Dumnezeu şi om, ci şi între diferite comunităţi de credinţă şi naţiuni. “Va aduce lumina Evangheliei. În acest context se pot bucura toate confesiunile, toate naţiunile”, a declarat episcopul.

Potrivit acestuia, vizita Papei Francisc la Şumuleu Ciuc, un loc de pelerinaj al Fecioarei Maria, oferă un caracter aparte deoarece, în general, mama este cea care ţine împreună o familie. Vorbind despre enoriaşii altor confesiuni, episcopul a afirmat că
“prietenii se bucură de bucuria prietenilor”. Dacă s-a reuşit să se clădească relaţii frumoase cu enoriaşii altor confesiuni, atunci vizita va fi o mare bucurie, dacă nu, atunci poate că vizita va ajuta la clădirea relaţiei. Episcopul consideră că “după vizită, am putea deveni fraţi mai buni, un pic mai mult”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc