AcasăSTIRIPeste 180.000 de moștenitori români își pot face gratuit succesiunea anul acesta

Peste 180.000 de moștenitori români își pot face gratuit succesiunea anul acesta

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) are la dispoziție pentru acest an un buget de 46 milioane de lei destinat decontării dezbaterilor succesorale pentru moștenitorii care au trecut prin procesul de cadastrare. Banii sunt suficienți pentru 184.000 de succesiuni, însă în ultimii ani abia au fost eliberate cu totul 623 de certificate de moștenitor, scrie profit.ro.

Persoanele care pot obține succesiunea gratuit sunt cele care au proprietăți în localitățile în care s-a finalizat procesul de cadastrare derulat prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. Proprietarii a peste 1,37 milioane de imobile, pentru care s-a finalizat procesul de cadastrare prin acest program, pot obține gratuit actele de moștenitor dacă se află într-o situație de succesiune. Aceste persoane scapă de plata unor onorarii care depășesc deseori 1.000 de lei/succesiune, în funcție de valoarea imobilelor moștenite.

Motivul pentru care ANCPI plătește din bugetul propriu onorariile notarilor este că agenția s-a angajat să cadastreze toate cele aproximativ 40 de milioane de imobile din România până în anul 2023 prin intermediul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară. În procesul de înregistrare a imobilelor, noile cărți funciare sunt deschise pe numele defuncților, iar pentru a grăbi obținerea certificatelor de moștenitor, ANCPI a semnat un protocol cu notarii. Până acum au fost înscrise în cadastru 31,85% din imobilele țării. O altă țintă a instituției este ca până în 2020 să înregistreze toate terenurile agricole care fac obiectul subvențiilor plătite din fonduri europene. La începutul lunii aprilie, suprafața agricolă înregistrată era de 3,87 milioane de hectare.

Bugetul prevăzut de ANCPI, în anul 2019, pentru plata succesiunilor este de 46.000.000 de lei. În cursul anului 2019 au fost dezbătute de către notarii publici 120 de succesiuni. Actele de moștenitor obținute anul acesta au vizat imobile amplasate în 30 de localități din 14 județe. Moștenitorii din comuna harghiteană Ciceu au obținut cele mai multe succesiuni gratuite, adică 17, iar în restul localităților au fost eliberate, în medie, câte patru certificate de moștenitor. Harghita este județul cu cele mai multe certificate obținute în primele luni din acest an, respectiv 31 de acte.

Plata  onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moștenitor, a certificatelor de moștenitor suplimentar, a certificatelor de legatar și a certificatelor de vacanță succesorală este făcută de ANCPI în baza unui protocol de colaborare semnat în 2016 cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România prin care s-a stabilit decontarea unei sume fixe de 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni, indiferent de numărul de imobile care alcătuiesc masa succesorală a defunctului. Această sumă este achitată de către ANCPI prin oficiile teritoriale, iar moștenitorii nu sunt obligați să achite niciun alt onorariu. Protocolul va fi în vigoare până în 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc