Acasă STIRI SIBIU Peste o mie de saşi din toată lumea se întâlnesc astăzi la...

Peste o mie de saşi din toată lumea se întâlnesc astăzi la Mediaş

Peste o mie de saşi emigraţi din România şi stabiliţi în străinătate sunt aşteptaţi să participe, sâmbătă, la întâlnirea anuală care va avea loc în municipiul Mediaş, a declarat organizatorul manifestării, preşedintele Organizaţiei Regionale Transilvania a Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Martin Bottesch.

Această întâlnire anuală a saşilor din România cu cei ce au emigrat a ajuns la cea de-a 28-a ediţie.

“Mâine, după cum ştiţi, avem la Mediaş adunarea anuală a saşilor, care se desfăşoară sub egida Centenarului. (…) La 8 ianuarie 1919, la puţin mai mult de o lună de la Proclamaţia românilor de la Alba Iulia la 1 decembrie, saşii s-au întrunit la Mediaş şi au exprimat pe de o parte, susţinerea pentru revendicările românilor şi, totodată, dorinţa de a face parte din Regatul României care să includă şi Transilvania. E un eveniment politic fundamental şi care călăuzeşte politica minorităţii germane până în ziua de astăzi. Din punctul nostru de vedere nu s-a schimbat nimic, la fel ne poziţionăm şi astăzi în raport cu România, cu ţara noastră”, a declarat Ovidiu Ganţ, vineri, într-o conferinţă de presă, el fiind unul dintre participanţii la întâlnire.

El a precizat că întâlnirea este un eveniment important al comunităţii etnicilor germani din România.

“Adunarea este de o importanţă fundamentală pentru că ea reuneşte saşii din România, dar şi pe cei emigraţi (…). Pe de altă parte, toate aceste serbări se produc în sânul comunităţilor în care noi trăim împreună cu românii şi celelalte minorităţi naţionale, ca un semnal de convieţuire normală, europeană, pe care o avem aici în Transilvania, de 900 de ani aproape (…), aşa că eu le consider extrem de importante”, a arătat Ovidiu Ganţ.

Cea mai mare întâlnire a saşilor din toată lumea, care a avut loc vreodată în România, este cea de anul trecut, din august din Piaţa Mare din Sibiu, la care au participat peste 20.000 de saşi. Printre ei şi preşedintele Iohannis.

„Acum 100 de ani, alături de majoritatea românească, saşii din Transilvania au văzut în România Marii Uniri spaţiul libertăţii promise înaintaşilor lor. La un secol de la acel moment, în noul cadru european din care facem parte, în calitate de preşedinte al ţării susţin că avem şansa să oferim noilor generaţii argumente şi fapte pentru ca România Centenarului să fie redescoperită drept loc al oportunităţii şi prosperităţii. Vă invit să vă alăturaţi acestui proiect al libertăţii şi toleranţei, unde dumneavoastră, saşii din Transilvania, indiferent de unde aţi venit astăzi la Sibiu, sunteţi acasă!”, a spus preşedintele Iohannis, anul trecut, la Sibiu, la cea mai mare întâlnire a saşilor din România de după 1990.

Johannes Honterus, Konrad Haas, Samuel von Brukenthal, Stefan Ludwig Roth ori Hermann Oberth se numără printre cei mai valoroşi etnici germani care au marcat istoria Sibiului şi a Europei.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: