Acasă STIRI Pictor hunedorean, îngropat noaptea. Groapa săpată cu excavatorul

Pictor hunedorean, îngropat noaptea. Groapa săpată cu excavatorul

[ad_1]

Pictorul Liviu Lăzărescu, născut în comuna hunedoreană Mărtinești, a decedat la finele săptămânii din cauza COVID-19. Trupul acestuia a fost adus în satul natal, însă ceea ce a urmat depășește orice imaginație. Reguli COVID se aplică și pentru înmormântări, însă modul în care a decurs procedura de îngropare a pictorului a lăsat un gust amar rudelor și apropiaților.

Groapă săpată cu excavatorul

Istoricul hunedorean Dorin Petresc a descris, pe pagina sa de socializare, modul în care a fost îngropat, vineri, pictorul Liviu Lăzărescu. Trupul acestuia ar fi trebuit depus, câteva ore, în căminul cultural, însă pentru că a decedat de COVID a fost scos afară și dus, în grabă, la cimitir.

”Vineri, 26 martie 2021, în jurul orei 20.00, trupul său neînsuflețit, introdus într-un coparseu, a ajuns în satul natal. Primăria a intenționat să îl expună în căminul cultural, artistul Liviu Lăzărescu fiind cetățean de onoare al Mărtineștiului. Dar, având diagnostic de Covid, l-a scos afară. În plină noapte, i-au dus sicriul la cimitir. Cei care veniseră la priveghi au fost opriți pe la gardul cimitirului. Era după ora 21.00 noaptea. Nu avea nici groapa săpată, acolo unde odihneau bunicii, părinții și soția sa, fiica renumitului istoric Ioan Moga. Primăria a pus la dispoziție un excavator, care a săpat o groapă, răscolind pământul cu oseminte, la o adâncime de circa 2 metri”, a relatat Dorin Petresc.

Conform acestuia, preoții greco-catolici și cantorii au fost nevoiți să îl îngroape, să țină Prohodul, noaptea.

”Din câte am aflat de la unii preoți, aceștia au apreciat că, în toată pastorația lor, nu li s-a întâmplat să fie obligați să îngroape un creștin, noaptea. Rușine vouă, autorităților responsabile, pentru că ne-ați reamintit de vremuri pe care le credeam uitate, de „era” comunistă, când Biserica a fost atât de prigonita (Deși s-au făcut sesizări telefonice chiar atunci, nu s-a mișcat un deget!)! Pentru că nu ne cinstiți și onorați valorile! Chiar dacă suntem în pandemie, demnitatea Omului trebuie respectată, domnilor! Că nu suntem simple obiecte!!!”, a mai spus Dorin Petresc.

Slujbă la lumina farurilor

Muzicianul Călin Bârcean spune că familia pictorului nici nu avea habar că acesta murise din cauza SARS CoV-2. A rămas și el mâhnit de scenele petrecute în cimitir.

”Am ajuns la cimitir, puțin după ora 20. Urme de buldozer, pământ moale și un grup mic de oameni, cu lumânări aprinse, în jurul gropii. Nu credeam că morții pot fi îngropați noaptea! Nu mi-am imaginat vreodată că un legiuitor, un om cu putere de decizie, poate da o asemenea dispoziție, să îngropi mortul noaptea! Pe măsură ce mă apropiam de mormânt, se deslușeau cântări bisericești, iar o lumină tare, albă, bătea dintr-o parte. M-am oprit mai retras, în stânga crucii, când tabloul devenise foarte clar: Liviu Lăzărescu, înmormântat la lumina farurilor de buldozer. Pictorul muzelor de la Mărtinești, profesor ”Honoris Causa”, cetățean de onoare, binecuvântat personal de Papa Francisc, zăcea într-un sicriu, deasupra gropii lui, luminat de un buldoexcavator, așteptând să fie îngropat de urgență, ”până la ora 21””, a scris Călin Bârcean.

Potrivit acestuia, fiica pictorului trebuia să ajungă, sâmbătă, la înmormântarea programată oficial.

”Totul a fost dat peste cap de o foaie de drum, un formular tip pe care scria că pacientul a fost infectat cu sars-cov2. Familia nu avea habar de așa ceva, iar cauzele decesului au fost cu totul altele. În fine, nu are importanță dacă a avut sau nu, dacă se știa sau nu, ceea ce rămâne este modul în care am ajuns să ne îngropăm morții! Ultimul tablou pe care, în acest caz, un mare pictor l-a lăsat pe pământ, sicriul lui, îngropat de urgență, la lumina farurilor de buldozer, fără ca toți cei dragi ai lui să fi fost de față”, mai scrie artistul.

Călin Bârcean este de părere că ieșirea din această lumea are o importanță pentru cei rămași în ea.

”Ne încheiem socotelile, noi, cei rămași, cu cel care a fost. Plângem, contemplăm, ne pregătim sufletește pentru a trece mai departe. E un reglaj spiritual care iată, ne-a fost confiscat legal. Respectul comunității, tot ce ai realizat tu în viața asta, dorința ta de a fi îngropat creștinește alături de ai tăi, toate sunt brutal anulate de o adeverință de transport. Și uite așa, dezumanizarea celor vii nu se oprește nici la îngroparea morților”, a mai scris Călin Bârcean.

Reprezentanții DSP Hunedoara, dar și primarul din Mărtinești nu au putut fi contactați pentru a explica modul în care s-a derulat înhumarea pictorului hunedorean.

Liviu Lăzărescu s-a născut pe 1 aprilie 1934, la Mărtinești, într-o familie de țărani. A studiat la Liceul „Decebal” din Deva iar mai apoi la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București, în clasa prof. Corneliu Baba. Până în 2007 a activat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Secţia Pictură, ca preparator şi apoi asistent la clasa prof. Corneliu Baba. A fost lector universitar, conferențiar, profesor universitar. Și-a încheiat cariera cu titlul Honoris Causa.

 

[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 aspecte la care să fii atent pentru a alege geaca de iarnă potrivită

Sezonul rece are farmecul său, însă temperaturile scăzute pot crea multe neplăceri. Îmbrăcămintea necesită multă atenție pe timpul iernii. Ai nevoie de...

Vrei să îți renovezi casa? Iată cele mai inspirate idei pentru amenajări interioare de calitate!

Exista anumite momente in care te gandesti ca aspectul casei tale nu te mai multumeste? Daca ai raspuns afirmativ la aceasta intrebare,...

Ești bunică pentru prima oară? Iată 3 lucruri pe care le poți face pentru bebelușul din familia ta

Venirea pe lume a primului nepot din familie este întotdeauna un moment emoționant și de referință pentru întreaga familie. Toată lumea își...

Ce înseamnă o casă sigură și ce poți face pentru a fi mereu în siguranță la tine acasă

 O casă pe pământ, o vilă sau chiar şi un apartament trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi sigure, atât în...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: