Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Poezia lui Dumitru Dumitrescu

Poezia lui Dumitru Dumitrescu

Așa cum publicul iubitor de literatură s-a obișnuit deja, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat, în ziua de Sânziene, 24 iunie, la Salle d’Or din incinta Deva Mall, o nouă lansare de carte. A fost rândul poetului Dumitru Dumitrescu să vină în fața cititorilor cu noul său volum de poezii, Lumina umbrelor, apărut la Editura Emma din Orăștie.  Este cel de-al șaselea volum de poezie semnat Dumitru Dumitrescu.

După cum se știe, Biblioteca Județeană promovează în permanență scriitorii din județ, cărora ușile instituției noastre le sunt mereu deschise, iar cărțile lor se află la loc de cinste pe rafturile bibliotecii. Cu fiecare volum de poezie pe care avem bucuria să-l lansăm, ne convingem o dată în plus de un adevăr vechi de când lumea, un adevăr ce nu poate fi contestat: poezia este veșnică, ea nu va dispărea niciodată, va fi mereu vie și proaspătă, cu toate că asaltul permanent al civilizației, cu bunele și relele ei, pare că distruge tot ce înseamnă lirism, sensibilitate, candoare, frumusețe. Volumul ce cuprinde noi poezii de Dumitru Dumitrescu este dovada limpede a faptului că poezia se naște în fiecare zi, așa cum răsare Soarele.

Prefața volumului este semnată de distinsa profesoară și publicistă doamna Maria Toma Damșa, care face o succintă, dar pertinentă analiză a poeziilor cuprinse între copertele lui, o analiză atentă a liricii poetului Dumitru Dumitrescu în general. Aflăm, astfel, că volumul Lumina umbrelor „ne dezvăluie nu numai un poet talentat, care mânuieşte suveran expresia poetică, împerechează neaşteptate imagini evocatoare de viaţă, creează abrupte sonorităţi, îmbină revolta sfidătoare cu tradiţia şi smerenia, dar conturează și o puternică individualitate artistică, atât de necesară unui creator de frumos pentru a se reliefa din noianul de… poeți.”

Și tot din prefață aflăm că în poezia lui Dumitru Dumitrescu găsim „talent şi individualitate, două trăsături de caracter necesare unui poet pe care – citindu-l – trebuie să-l recunoşti ca original chiar şi după un vers, care, obligatoriu, te face să vibrezi”.

La rândul lui, scriitorul Daniel Marian face, în postfața acestui volum, un binemeritat laudatio pentru creația poetică a lui Dumitru Dumitrescu, pentru frumusețea și profunzimea versurilor din Lumina umbrelor. Aflăm, astfel, că versurile strânse în această carte formează „un univers clădit foarte aproape de suflet încât se poate confunda uneori cu ideea de rouă continuă, altădată cu o zvâcnire de ploaie; iar dacă e un tricolor al sufletului, acela e verde, verde, verde.”

Nu putem să nu subliniem, și de această dată, cum am mai făcut-o, faptul că la succesul poeziilor domnului Dumitrescu îşi aduce contribuţia şi pasiunea sa pentru muzică şi filosofie, fiindcă poetul transfigurează artistic, de foarte multe ori, concepte filosofice, o altă latură a individualităţii sale.

Și aceste noi versuri ale lui Dumitru Dumitrescu relevă un poet-filosof, preocupat de marile interogații existențiale cărora le caută răspuns prin mijlocirea poeziei. De aceea, latura existențial-filozofică a volumului Lumina umbrelor este o constantă care se manifestă în fiecare vers. Cei care iubesc poezia, dar și filosofia în egală măsură, vor găsi în arta poetică a lui Dumitru Dumitrescu teme mari, prezente de secole în gândirea marilor poeți și filosofi: bucuria, iubirea, Divinitatea, tristețea, disperarea, virtutea, binele și răul, timpul în curgerea lui implacabilă, prietenia etc.

Iată ce ne îndeamnă poetul Dumitru Dumitrescu să facem, într-un impresionant post-scriptum al volumului său: „Dacă sufletul ţi-e greu şi inima o ai împietrită de răutate, vino încet la flacăra luminii tale interioare, să-ţi topească plumbul apăsării şi să-ţi slobozească gândul bun al împăcării cu lumea!”

Să-i urmăm îndemnul, să-i citim poezia, să ne bucurăm că am avut prilejul să fim prezenți la lansare.

În final a avut loc un moment artistic susținut de corala „Sargetia” condusă de prof. Nicolae Icobescu.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Top 5 sfaturi de fashion de la femeile din Vest

Fiecare femeie în parte are stilul propriu și unic de a se îmbrăca, comporta, gesticula și mânca, de exemplu. Cu toate acestea,...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: