Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Povestea unui temerar: Thor Heyerdahl

Povestea unui temerar: Thor Heyerdahl

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 23 octombrie 2014, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva un eveniment cultural așteptat cu mare interes de toți cei prezenți, eveniment desfășurat sub genericul Centenar Thor Heyerdahl.

A fost o întâlnire cu tinerii pusă sub semul îndrăznelii, a curajului, a spiritului iscoditor, o întâlnire din care au putut afla lucruri extrem de interesante, noi și incitante despre o personalitate celebră în întreaga lume, un explorator și naturalist ale cărui fapte au umplut de admirație lumea de acum peste o jumătate de secol: exploratorul norvegian Thor Heyerdahl, de la a cărui naștere, la 6 octombrie 1914, în orașul Narvik din Norvegia, se împlinește un secol. A devenit celebru în întreaga lume pentru suita de expediții întreprinse la mijlocul secolului XX – Kon Tiki, Ra I, Ra II, Tigris – toate având drept scop demonstrarea unor legături vechi de milenii între diferite zone ale globului. Preocupat de asemănările dintre civilizații aflate la mii de kilometri distanță, a realizat expediții extrem de temerare menite să-i confirme ipoteza că între aceste civilizații există o străveche legătură. În plus, membrii echipajelor lui făceau parte din culturi, din religii diferite, ceea ce a dorit să fie un mesaj de înțelegere și armonie între toate etniile lumii.

Cea mai cunoscută expediție, Kon Tiki, denumită astfel după numele unei zeități incașe, a avut loc în anul 1947 și a pornit din America de Sud (Peru) până în Insulele Polineziene, cu o ambarcație construită cu metodele și materialele utilizate de populațiile inca cu mii de ani în urmă și a durat trei luni și jumătate. Thor Heyerdahl a vrut să demonstreze astfel faptul că populațiile din insulele Pacificului ar fi putut fi de origine amerindiană. Oamenii de știință, însă, contestă această ipoteză. Ceea ce este, însă, cert este spiritul iscoditor, curajul și tenacitatea lui Thor Heyerdahl de a se angaja în aceste expediții: în Oceanul Atlantic (expedițiile Ra din Oceanul Atlantic, din Maroc în insulele Barbados, prin care a dorit să demonstreze că, mult înaintea lui Columb, popoare europene ar fi putut atinge coastele americane), în Insula Paștelui, expediția Tigris de pe fluviul Tigru din Irak.

Despre viața lui Thor Heyerdahl, care se confundă cu celebrele lui expediții, despre ecoul pe care acestea l-au avut în întreaga lume s-a vorbit pe larg, documentat, într-o amplă prezentare făcută în fața publicului, în majoritate elevi de liceu. S-a subliniat în mod deosebit faptul că astfel de personalități se constituie în modele, viața lor este trăită la tensiune maximă, cu pasiune, urmărirea unui ideal în viață fiind punctul central al existenței lor. Thor Heyerdahl este un astfel de model. Generațiile de acum 50 de ani citeau cu pasiune cartea lui dedicată expediției Kon Tiki, era una dintre lecturile de bază ale adolescenților din anii ʼ50-ʼ60 ai secolului trecut. Cartea este la fel de vie și de proaspătă și azi, iar personalitatea lui Thor Heyerdahl este la fel de fascinantă, îi încântă pe tinerii de azi așa cum i-a încântat pe bunicii și părinții lor. De altfel, filmele și cărțile care s-au dedicat celebrului explorator, urmaș al vikingilor, este o dovadă de netăgăduit.

Tocmai pentru a sublinia actualitatea și perenitatea unei personalități ca aceea a lui Thor Heyerdahl, am organizat această manifestare din care, cu siguranță, cei prezenți au plecat îmbogățiți, și-au pus întrebări despre ce înseamnă să ai un ideal în viață, ce înseamnă să nu dezarmezi dacă ai vreun eșec, să te ridici și să mergi mai departe, așa cum Thor Heyerdahl a navigat pe oceanele lumii și și-a urmărit idealul.

Ca de obicei, în finalul expunerii au fost adresate 21 de întrebări din tematica prezentată, cele mai bune răspunsuri fiind răsplătite cu frumoase premii în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: