Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a criticat, sâmbătă, la întâlnirea naţională a liderilor asociaţiilor profesionale şi ai fermierilor, faptul că producătorul român este, de multe ori, în situaţie de inferioritate faţă de concurentul său din ţările vecine, iar Fiscul – în loc să se concentreze pe adevăratele locuri unde se face marea evaziune fiscală – blochează inutil micile afaceri pentru lucruri minore cum sunt întârzierile la plată datorate de multe ori neîncasării plăţilor de la furnizori, de la beneficiari sau, uneori, chiar de la stat.
[quote_box_center]Trebuie să învăţăm Fiscul să nu mai omoare afacerile, să nu mai blocheze firmele inutil să se ducă să omoare evaziunea fiscală acolo unde ea se află. Să investigheze mai bine ce se întâmplă cu legumele şi fructele care intră în România, cum intră, şi omoară producătorul român. Ce se întâmplă cu pieţele, care de multe ori sunt luate în administrare de mafie, şi agricultorul român, producătorul, nu mai ajunge pe piaţă decât trecând prin diverse filiere”, a spus Predoiu.[/quote_box_center]
Predoiu spune că acestea sunt zonele de investigat pentru administraţia fiscală, nu blocarea unor firme pentru întârziere la plată fiindcă, la rândul lor, nu-şi primesc plăţile de la furnizori, de la beneficiari sau, uneori, chiar de la stat. Predoiu a mai spus că eroarea strategică din programele anterioare de guvernare a fost concentrarea lor pe mijloace – cota unică de 16%, macrostabilizarea, investiţii în infrastructură – şi nu au ţinut cont de faptul că toate măsurile economice sunt doar pârghii pentru a ajunge la un obiectiv fundamental, anume o nouă calitate a vieţii.
Predoiu a menţionat că, în agricultură, aproximativ jumătate din ceea ce se produce sunt exporturi de materii neprocesate, în valoare de 2 miliarde de euro, cee ce înseamnă lipsă de competitivitate.
El a mai spus că ramura agriculturii angajează aproximativ 28% din forţa de muncă, în zona rurală locuind circa 46% din populaţia României şi a adăugat că 71% din persoanele cu venituri scăzute locuiesc în mediul rural. ”Aici se află una dintre cauzele incapacităţii de a transforma agricultura într-un motor economic”, a opinat Cătălin Predoiu.
[quote_box_center]Trebuie să avem un program radical de valorificare a atuurilor noastre în agricultură: un sol fertil, tradiţie şi un capital uman care a demonstrat că România poate fi o putere agricolă. (…) Nu poţi să faci profit, nu poţi să ai competitivitate în agricultură dacă deabia 50% din titlurile de proprietate sunt înscrise în cadastru. Cum stimulezi circulaţia terenurilor, comarea terenurilor?”, a arătat Predoiu, adăugând că aceasta este una dintre cauzele care explică absenţa investiţiilor în agricultură.[/quote_box_center]
El s-a pronunţat, în acest sens, pentru stimularea comasării şi integrarea pe orizontală a serviciilor şi a diverselor tipuri de producţie agricolă.