Acasă ȘTIINȚĂ & TEHNOLOGII NOI Premieră! Cercetătorii au reuşit să conecteze un creier uman la internet

Premieră! Cercetătorii au reuşit să conecteze un creier uman la internet

Cercetătorii de la Universitatea Wits din Africa de Sud au reuşit o premieră: conectare a unui creier uman direct la reţeaua internet. Datele colectate cu ajutorul proiectului vor putea să dea un nou impuls ideii, vehiculate de multă vreme în spaţiul virtual, de interfaţă computer-creier.

O echipă de cercetători de la Universitatea Wits din Johannesburg, Africa de Sud, au reuşit o premieră istorică în domeniul ingineriei biomedicale. Conform unei lucrări publicate în jurnalul Medical Express, pentru prima dată s-a reuşit conectarea creierului unei persoane la internet în timp real. Supranumit “Brainternet”, proiectul transformă, practic, creierul uman într-un dispozitiv conectat la reţeaua mondială.

Proiectul funcţionează prin captarea semnalelor undelor cerebrale EEG cu ajutorul unui dispozitiv (Emotiv EEG ) conectat direct pe capul persoanei. Semnalele sunt apoi transmise la un computer care le interpretează şi le retransmite către o aplicaţie care le redă apoi prin intermediul unei interfeţe ce poate fi accesată cu ajutorul unui website, fiind astfel vizibilă pentru oricine. Adam Pantanowitz, lector la Universitatea Wits şi membru al echipei de cercetători a declarat că:

“Brainternet reprezintă o nouă frontieră în ceea ce priveşte interfaţa creier-computer. Este încă necesară o aprofundare a rezultatelor acestei cercetări, existând încă un deficit de informaţie referitoare la modul cum creierul uman funcţionează şi procesează informaţiile. Brainternet caută să simplifice felul în care omul îşi percepe şi înţelege propriul creier, dar şi creierele altor semeni. Practic, asta se realizează printr-o continuă monitorizare a activităţii cerebrale, permiţând chiar o oarecare interacţiune.”

Pantanowitz a mai declarat că acesta este doar primul pas, posibilităţile de dezvoltare ale proiectului fiind extrem de numeroase. El a adăugat că echipa de cercetători lucrează intens la extinderea interactivităţii între utilizator şi computer. O parte a acestor noi funcţionalităţi sunt deja în proces de introducere în website.

 “Brainternet poate fi îmbunătăţit mult, spre exemplu pentru a clasifica înregistrările prin intermediul unei aplicaţii pentru smartphone care va oferi la rândul său datele necesare pentru un algoritm machine-learning. În viitor asta poate conduce către un transfer de informaţii bidirecţional –   input şi output  – de la şi spre creier.” a mai spus Pantanowitz.

Viitoarele aplicaţii pentru acestă reuşită ştiinţifică pot fi reţeaua neurală a lui Elon Musk şi cea dezvoltată de Bryan Johnson. Datele colectate prin intermediul proiectului vor putea conduce la o mai bună înţelegere a modului cum funcţionează mintea umană, precum şi a modului cum putem să beneficiem de cunoaşterea augmentată pentru a mări capacităţile cognitive ale creierului.

 

Acest articol a apărut mai întâi în Futurism

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pantofii tăi sunt prea strâmți? TOP 6 moduri de a-i lărgi, pe care NU le știai!

Există milioane de perechi de pantofi pe piață. Trebuie doar să îți rezervi timp pentru a fi sigur că pantofii pe care...

România este clasată pe ultimul loc la reciclarea deșeurilor în UE. Din 2020, riscăm amenzi de 200.000 euro pe zi!

    Din 2020, România trebuie să ajungă la o rată de reciclare de minimum 50%. Imposibil, în acest moment, însă Curtea de Justiție...

Vrei să crești un copil inteligent? Investește în jucăriile potrivite!

Tot mai mulți părinți se mândresc cu nivelul de inteligență al copiilor lor și o pun pe seama moștenirii genetice sau a...

TOPul cautarilor globale în Google în 2019 – Cum arată lumea prin filtrul motorului de căutare?

Liderul in domeniul motoarelor de cautare, Google, a facut publice cele mai cautate expresii, cuvinte si subiecte din anul 2019. Datele au...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: