Acasă ȘTIINȚĂ & TEHNOLOGII NOI Premieră! Cercetătorii au reuşit să conecteze un creier uman la internet

Premieră! Cercetătorii au reuşit să conecteze un creier uman la internet

Cercetătorii de la Universitatea Wits din Africa de Sud au reuşit o premieră: conectare a unui creier uman direct la reţeaua internet. Datele colectate cu ajutorul proiectului vor putea să dea un nou impuls ideii, vehiculate de multă vreme în spaţiul virtual, de interfaţă computer-creier.

O echipă de cercetători de la Universitatea Wits din Johannesburg, Africa de Sud, au reuşit o premieră istorică în domeniul ingineriei biomedicale. Conform unei lucrări publicate în jurnalul Medical Express, pentru prima dată s-a reuşit conectarea creierului unei persoane la internet în timp real. Supranumit “Brainternet”, proiectul transformă, practic, creierul uman într-un dispozitiv conectat la reţeaua mondială.

Proiectul funcţionează prin captarea semnalelor undelor cerebrale EEG cu ajutorul unui dispozitiv (Emotiv EEG ) conectat direct pe capul persoanei. Semnalele sunt apoi transmise la un computer care le interpretează şi le retransmite către o aplicaţie care le redă apoi prin intermediul unei interfeţe ce poate fi accesată cu ajutorul unui website, fiind astfel vizibilă pentru oricine. Adam Pantanowitz, lector la Universitatea Wits şi membru al echipei de cercetători a declarat că:

“Brainternet reprezintă o nouă frontieră în ceea ce priveşte interfaţa creier-computer. Este încă necesară o aprofundare a rezultatelor acestei cercetări, existând încă un deficit de informaţie referitoare la modul cum creierul uman funcţionează şi procesează informaţiile. Brainternet caută să simplifice felul în care omul îşi percepe şi înţelege propriul creier, dar şi creierele altor semeni. Practic, asta se realizează printr-o continuă monitorizare a activităţii cerebrale, permiţând chiar o oarecare interacţiune.”

Pantanowitz a mai declarat că acesta este doar primul pas, posibilităţile de dezvoltare ale proiectului fiind extrem de numeroase. El a adăugat că echipa de cercetători lucrează intens la extinderea interactivităţii între utilizator şi computer. O parte a acestor noi funcţionalităţi sunt deja în proces de introducere în website.

 “Brainternet poate fi îmbunătăţit mult, spre exemplu pentru a clasifica înregistrările prin intermediul unei aplicaţii pentru smartphone care va oferi la rândul său datele necesare pentru un algoritm machine-learning. În viitor asta poate conduce către un transfer de informaţii bidirecţional –   input şi output  – de la şi spre creier.” a mai spus Pantanowitz.

Viitoarele aplicaţii pentru acestă reuşită ştiinţifică pot fi reţeaua neurală a lui Elon Musk şi cea dezvoltată de Bryan Johnson. Datele colectate prin intermediul proiectului vor putea conduce la o mai bună înţelegere a modului cum funcţionează mintea umană, precum şi a modului cum putem să beneficiem de cunoaşterea augmentată pentru a mări capacităţile cognitive ale creierului.

 

Acest articol a apărut mai întâi în Futurism

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ești o persoană rușinoasă? Iată CUM treci peste timiditate și prejudecăți!

Deși persoanele timide tind să nu creeze mai niciodată probleme sau neplăceri celor din jur, multe dintre ele și-ar dori să scape...

Sfaturi utile pentru femei – 4 mici investiții pentru a te simți bine în pielea ta!

De multe ori, doamnele și domnișoarele simt nevoia de noi achiziții care să contribuie major la crearea unui sentiment plăcut. Încrederea în...

Cum să reduci cheltuielile pe care le ai cu mașina – Trucurile pe care merită să le încerci!

A întreține o mașină nu este ușor, dar nici ieftin. Pe lângă carburant, există o mulțime de lucruri care te fac să...

Pandemia ți-a afectat venitul? Iată cele mai TARI idei de cadouri pentru partenera ta în vreme de criză!

Într-o perioadă în care veniturile tuturor oamenilor au fost afectate, sărbătoriții ar trebui să se gândească mai des la expresia „gestul contează”....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: