Acasă SĂNĂTATEA TA Premieră în diagnosticarea cancerului la Timișoara

Premieră în diagnosticarea cancerului la Timișoara

Pacienții din zona de vest a ţării şi din Serbia vor beneficia gratuit din acest an de diagnosticare personalizată – o noutate pentru ţara noastră – prin intermediul unui proiect transfrontalier în valoare de 12 milioane de euro câştigat de Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen) în parteneriat cu Serbia.

Diagnosticul personalizat în cancer este o noutate pentru ţara noastră şi va fi stabilit gratuit, din acest an, pentru toţi pacienţii din zona de vest a ţării şi din Serbia, de medicii cercetători care lucrează în Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen) din Timişoara, în cadrul unui proiect transfrontalier în valoare de 12 milioane de euro câştigat de OncoGen cu parteneri din Serbia.

”În cadrul acestui proiect, biopsiile sau probele de sânge recoltate de la toţi pacienţii, din zonă, vor fi trimise la OncoGen. Noi stabilim diagnosticul şi în prezent pentru pacienţii Spitalului Judeţean Timişoara şi pentru celelalte centre oncologice din oraş care ne trimit probe”, a declarat joi, directorul OncoGen, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, prof. dr. Virgil Păunescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, există o categorie de pacienţi care se pretează la un astfel de diagnostic molecular, tratamentele standard, care se folosesc în oncologie, fiind eficiente, în general, la circa 70-80% dintre pacienţi.

”Tumora acestor pacienţi ar trebui să ajungă la noi, unde facem secvenţializarea tumorii, aflăm care sunt genele, între 1-20 de gene mutate, dăm diagnosticul la nivel de gene şi aparatul, pentru că are acces la bazele de date, ne dă, ca la antibiogramă, lista cu cele mai bune citostatice, în ordinea în care au efect, lista cu medicamentele care nu au efect, dar şi combinaţiile de medicamente are au cel mai bun efect”, a explicat Virgil Păunescu.

Eficienţa unui tratament bazat pe secvenţializare, cu medicamentele care se află pe piaţă, creşte cu până la 80%, fiind demonstrată de practica din străinătate, ceea ce reprezintă un câştig extraordinar pentru pacientul care primeşte un diagnostic molecular cu indicaţii personalizate, de unde oncologul alege şi stabileşte tratamentul.

Cercetătorul timişean spune că astfel de investigaţii sunt foarte scumpe, cea mai ieftină fiind evaluată la 3.000 de euro şi, întrucât nu este decontată, rămâne inaccesibilă majorităţii pacienţilor, dar, la OncoGen, sunt gratuite.

”La OncoGen, pentru că (…) acest tip de diagnostic este încă în cercetare, este gratuit. Pentru a mări eficienţa aparatului în sine şi a tehnologiei, din aceşti bani transfrontalieri vrem să dezvoltăm un soft care să interpreteze mai bine decât softurile la care avem noi acces, pentru a avea cele mai bune indicaţii la sfârşitul diagnosticului. O astfel de secvenţializare, pe noi, acum, nu ne mai costă 3.000 de euro, ci circa 600 – 1.000 de euro, pe care nu-i plăteşte pacientul, ci din bugetul de cercetare. Noi trebuie să luăm probe de la pacient pentru cercetare, iar pacientul beneficiază de diagnostic”, a detaliat dr. Virgil Păunescu.

Prin roiectului transfrontalier, 6 milioane de euro revin părţii române, din care 3,5 milioane de euro OncoGen şi 2,5 milioane de euro vor merge la Reşiţa, unde se va pune realiza o secţie modernă de oncologie, în timp ce sârbii, cărora le revine o sumă egală, vor termina un spital de oncologie lângă Belgrad.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: