AcasăSTIRIBIHORPremieră în România: patrule de poliție rutieră mixte româno-maghiare în județele Bihor...

Premieră în România: patrule de poliție rutieră mixte româno-maghiare în județele Bihor și Hajdu-Bihar

Patrule mixte rutiere româno-maghiare vor acționa pe timp de noapte, pe tot parcursul sărbătorilor de iarnă, pe şoselele din județul Bihor şi din județul Hajdu-Bihar (Ungaria), încercând să prevină accidentele rutiere de pe drumurile europene de tranzit, generate de oboseala la volan. Acțiunea polițiștilor este o premieră pentru țara noastră, iar șoferii care sunt opriți în trafic vor primi – dincolo de sfaturile pentru prevenirea accidentelor – o cafea sau un ceai cald pentru a se revigora. Materialele informativ-preventive care vor fi înmânate șoferilor sunt bilingve, fiind elaborate în comun și tipărite de partea ungară.

Acțiunile de acest tip urmează a să fie extinse și în alte județe, intenționându-se extinderea către toate structurile din zona de graniță româno-maghiară.

Acțiunea a fost făcută publică într-o conferinţă de presă comună, de şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, chestorul Alin Haniş, şi de cel al Căpităniei de Poliție a Județului Hajdu – Bihar, dr. Gyurosovics József.

„Oamenii se întorc spre casă, conduc sute, mii de kilometri, şi, la un moment dat, intervine oboseala la volan care are aceleaşi simptome ca şi băutura, conducătorii auto ajungând în imposibilitatea de a şofa. Rolul nostru este de a-i ajuta să ajungă teferi acasă”, a explicat şeful Căpităniei de Poliție a Județului Hajdu – Bihar motivul pentru care, împreună cu şeful Poliţiei bihorene, au decis să declanşeze acţiunea comună, denumită generic „Deşteptarea”.

Potrivit lui Gyurosovics, calendarul operaţiunii a fost stabilit după o consultare a datelor statistice cu privire la traficul prin punctele de frontieră de pe graniţa celor două judeţe.

„Punctul de trecere a frontierei Artand-Borş este extrem de aglomerat. Din datele statistice reiese că pe aici trec, anual, peste 5 milioane de persoane şi peste 2 milioane de vehicule. Cel mai mare aflux de persoane se înregistrează în preajma sărbătorilor şi în perioada vacanţelor. Am stabilit ca acţiunile să fie în zilele şi pe şoselele cu aflux mai mare de călători. În total, vor fi 13 acţiuni, în 26 de locuri, atât pe şoselele din Bihor cât şi pe cele din Hajdu – Bihar”, a mai spus şeful Căpităniei de Poliție a Județului Hajdu – Bihar.

Chestorul Alin Haniş a subliniat, la rândul său, că acţiunea din această perioadă reprezintă o premieră pentru România, având la bază inițiativa părții ungare.

„Poliţia Bihor are acţiuni comune cu poliţiştii din Hajdu Bihar de mai bine de un deceniu, dar până în acest an, activităţile erau în oglindă, adică poliţiştii rutieri din Bihor acţionau pe şoselele din judeţul nostru, iar colegii maghiari supravegheau traficul rutier în Hajdu Bihar. În urma succesului acestor activităţi, acţiunea patrulelor rutiere mixte din acest an constituie un element de noutate, care are la bază inițiativa părții ungare, propunere agreată la nivelul miniștrilor de interne din România şi Ungaria”, a mai spus şeful Poliţiei Bihor.

Patrulele mixte rutiere româno-ungare acționează pe timp de noapte, în perioada 29 noiembrie 2018 – 12 ianuarie 2019, cu deplasarea a doi polițiști români pe teritoriul vecin și primirea a doi polițiști ungari, atât în zona Oradea – Debrecen, cât și Valea lui Mihai – Nyirabrany.

Patrulele mixte rutiere acţionează astfel:

– 10 decembrie  – intervalul orar 03.00 – 07.00
– 12 decembrie  – intervalul orar 05.00 – 09.00
– 20 decembrie  – intervalul orar 02.00 – 08.00
– 21 decembrie  – intervalul orar 01.00 – 07.00
– 23 decembrie  – intervalul orar 23.00 – 05.00
– 28 decembrie  – intervalul orar 04.00 – 08.00
–   5 ianuarie      – intervalul orar 23.00 – 05.00
–   7 ianuarie      – intervalul orar 03.00 – 07.00
–   8 ianuarie      – intervalul orar 04.00 – 08.00
– 12 ianuarie      – intervalul orar 02.00 – 08.00

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc