Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Premieră la muzeul din Deva: Noaptea Cercetătorilor

Premieră la muzeul din Deva: Noaptea Cercetătorilor

Finalul săptămânii viitoare va aduce o premieră la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, odată cu organizarea unei serii de activități dedicate popularizării ştiinţei şi învăţării distractive, activități reunite sub titulatura de ”Noaptea Cercetătorilor”.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în colaborare cu Asociaţia Invenio din Bucureşti, organizează vineri, 25 septembrie 2015, începând cu ora 09.30, la sediul din Palatul Magna Curia ”Noaptea Cercetătorilor”. Acesta este un proiect dedicat popularizării ştiinţei şi învăţării distractive care se organizează simultan în aproximativ 300 de oraşe din 24 de ţări europene, inclusiv România, unde este coordonat de Asociația Invenio din București, prin intermediul conceptului de „cercetători pentru umanitate” (Researchers 4 Humanity sau, pe scurt, R4H). Începând cu anul 2006 „Noaptea Cercetătorilor” există ca şi proiect independent din seria Acţiunilor Marie Curie, fiind una dintre cele mai populare iniţiative ale Uniunii Europene care vizează publicul larg şi urmăreşte să faciliteze interacţiunea cu ştiinţa într-un mod amuzant. Evenimentele sunt finanțate de către Comisia Europeană și au drept scop stimularea carierelor europene în cercetare.

La Deva acest eveniment este organizat în premieră și îi are ca invitaţi speciali pe Excelența Sa Claudio Pérez Paladino, ambasadorul Republicii Argentina în România, și pe Excelența Sa, Milan Begovic, ambasadorul Republicii Muntenegru în țara noastră, aflați pentru prima dată într-o vizită în județul Hunedoara.

Momentul inaugural va avea loc în Sala Șemineului, când va debuta și Conferința științifică națională intitulată „Cercetarea în era globalizării. Mize, provocări şi perspective”, la care vor participa cercetători renumiți în diverse domenii, precum economie, geografie, biologie, geologie, filozofie, istorie, filologie, antropologie sau istoria artei. Astfel, printre oaspeți se numără Andrei Marga, fost rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi fost ministru al Educaţiei Naţionale şi al Afacerilor Externe, Mărioara Iordan, director adjunct al Institutului de Prognoză Economică al Academiei Române, dar şi profesori şi cercetători din Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Constanţa, Mediaş, Alba Iulia, Târgu-Jiu şi Timişoara: Silviu Neguţ, Marius-Cristian Neacşu, Gheorghe Vlăsceanu, Gelu Hanganu, Mihaela-Nona Chilian, Daniela Antonescu, Aron Jinaru, Doina Tătaru, Cristian Hristea, George Niculescu, Pompei Cocean, Nicoleta David, Vlad Codrea, Alexandru Solomon, Enache Tuşa, Rodica Maria Brad, Sultana Avram, Emilia Tomescu, Emanuel Copilaş-Ciocianu, Vasile Mărculeţ, Cornel Tatai-Baltă și Anca Elisabeta Tatay,.

Cu această ocazie va fi lansat volumul care reunește studiile prezentate în cadrul conferinţei, intitulat „Cercetarea în era globalizării. Mize, provocări şi perspective”, și apărut în aceste zile la Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște. Totodată, vor fi prezentate și cărţile „Ascensiunea globală a Chinei”, „Schimbarea lumii. Globalizare, cultură, geopolitică” și „Filosofia critică a şcolii de la Frankfurt”, al căror autor este prof. univ. dr. Andrei Marga, dar și lucrarea „Elemente istorico-juridice pentru înţelegerea chestiunii insulelor Malvine”, coordonată de Răzvan Victor Pantelimon, cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Partea a doua a evenimentului va începe la ora 17.00, când la sediul MCDR Deva vor fi amenajate standuri tematice, alături de instituția noastră fiind invitați să expună inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă, dar și colective de elevi și profesori cu preocupări în domeniul cercetării de la Şcoala Populară de Artă Deva, Colegiul Naţional „Decebal” Deva, Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva sau Palatul Copiilor Deva.

Publicul vizitator va avea plăcerea să vadă peste 140 de dispozitive, mecanisme şi jucării realizate de profesori şi elevi pe baza legilor ştiinţelor. Experimentele prezentate sunt deosebit de spectaculoase, dintre putând aminti robotul sumo, multicopterul, fântâna magică, sfoara care cântă, ghirlanda wireless, oglinda magică, ochelarii minune, lumina nedumerită, levitaţia magnetică, diverse fenomene de inducţie electromagnetică, fenomene electrice, optice, mecanice, termice şi multe altele. Se vor face demonstraţii practice, vizitatorii fiind invitaţi să interacţioneze cu expozanţii pentru a afla mai multe informaţii despre obiectele expuse sau să experimenteze ei înşişi.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Vrei să-ți pregătești mașina pentru iarnă? Iată 6 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci înainte de prima ninsoare

Să petreci timp asigurându-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă nu numai că te poate ajuta să previi o avarie sau...

Vrei să îți menții angajații fericiți și motivați? Află cum să organizezi un teambuilding de succes!

Dacă și tu ești antreprenor, atunci probabil că știi deja cât de importantă este echipa pe care ți-o formezi și care va...

Ce ingrediente sa incluzi in rutina de ingrijire a pielii pentru rezultate uimitoare

Ingrijirea pielii este importanta atat pentru a avea un ten care sa arate impecabil, cat si pentru a-i pastra sanatatea. In ultimii...

Top 3 articole care NU pot lipsi din garderoba unei femei cu stil

Din dorința de a urma ultimele tendințe ale modei, uiți adeseori de stilul personal, cel care de fapt, te scoate din anonimat....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: