Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Prepeliţa şi oul de ,,aur’’

Prepeliţa şi oul de ,,aur’’

prepelita2Există o mulţime de idei de afaceri în agricultură,unele din ele putând aduce profituri frumoase în anumite condiţii.Printre aceste ’’afaceri de aur ’’ se poate număra şi creşterea prepeliţelor.

Prepeliţele sunt crescute în principal pentru ouăle lor,acestea având calităţi cu totul şi cu totul deosebite.Ouăle de prepeliţă sunt recomandate în tratarea multor afecţiuni.Calităţile terapeutice ale ouălor se datorează compoziţiei bogate în numeroase vitamine : A,B,B1,B2,D3,E, de 5 până la 15 ori mai mult decât ouăle de găină.Conţinutul în săruri  minerale ,cum ar fi fosforul,fierul,calciul,zincul,fosforul,potasiul este de asemenea foarte ridicat.Nivelul de colesterol al oului de prepeliţă este de 4 ori mai scăzut decât al oului de găină.

Datorită conţinutului bogat în vitamine şi minerale şi scăzut în colesterol ouăle de prepeliţă sunt folosite  în tratarea unor afecţiuni precum TBC, afecţiuni hepatice, renale, diabet zaharat, alergii, astm bronşic, anemie, impotenţă, gută, migrene, neurastenie, obezitate. Au un efect benefic asupra sistemului circulator, îmbunătăţesc digestia, regleaza aciditatea gastrică, îmbunătăţesc memoria, ajută la creşterea şi dezvoltarea copiilor.

Carnea prepeliţelor este de asemenea  foarte gustoasă,fiind solicitată de restaurantele de lux sau cu specific vânătoresc.În ultimii ani chiar piaţa externă manifestă interes pentru această specie.Pentru realizarea unei producţii de carne profitabile vor trebui crescuţi hibrizi specializaţi de carne cu o greutate de 350-400 grame,faţă de hibrizii de ouă care sunt mult mai uşori.

Pentru  o bună reuşită în acest domeniu trebuie ţinut cont de câteva aspecte principale ce le vom enumera mai jos.

Avantajele creşterii prepeliţelor

Spaţiul mic de exploatare, creşterea rapidă, atingând maturitatea la 6-8 săptămâni, cheltuieli minime pentru echipamente, procurarea uşoară a puilor şi tineretului, consumul redus de hrană, numărul mare  de ouă (chiar 350 de oua pe an), rezistenţa la boli reprezintă câteva din avantajele creşterii acestei specii.

Producţia medie de ouă

O prepeliţă japoneză produce 250-300 de oua pe an, însă sunt şi cazuri excepţionale când s-a ajuns la 480 de ouă. Ouăle sunt mici, cu o greutate între 8-12 grame, cu o medie de 10 grame.

Spaţiul de creştere

Pentru a creste prepeliţe este nevoie puţin spatiu, pe un metru pătrat putând creşte  până la 120 de păsări. Este  recomandat totuşi  să nu depăşim 100 de păsări. Dacă spaţiul  permite,  70-80 de capete pe metru pătrat  este ideal pentru lejeritate şi bunăstare(o baterie de 150x50cm).

Menţinerea temperaturii optime şi iluminatul

Temperatura şi umiditatea sunt două lucruri importante. Trebuie asigurată o temperatură de 20-24 de grade constant în adăpost, inclusiv în sezonul rece şi cald.Pentru puii de o zi  până la maturitate se va respecta un grafic de temperatură care pleacă de la valori mult mai ridicate 33-37 grade,prin utilizarea surselor de căldură specifice-eleveze.Temperatura va scădea apoi cu 3-4 grade pe săptămână astfel ca în saptămâna a şasea să ajungă la 22-24 grade Celsius.Iluminatul este foarte important,recomandându-se un iluminat continuu 24 de  ore până la  faza de  adult când se  poate  reduce   la

16-18ore.

Ouatul şi curba de ouat

Prepeliţele ating maturitatea la 6 săptămâni(funcţie de rasă). Asta înseamnă că atunci pot depune primul ou. În functie de hrană, temperatură şi alte condiţii, pot începe ouatul mai târziu, la 6-8 săptămâni. După aceea, încep să producă în mod constant, timp de 8-12 luni câte un ou la 16-24 de ore. O prepeliţă poate produce şi două ouă în 24 de ore, întrucât ovulaţia se produce cu circa o oră înainte de producerea unui ou, iar formarea unui ou durează 20 – 24 ore. Deci, intervalul dintre două ouă poate să fie la prepelită de 21 ore, pe când la gaină nu poate fi mai mic de 24 ore. Prepeliţele se ouă de obicei seara. După aproximativ 1 an procesul de ouare  scade foarte mult.

Furajarea

O prepeliţă adultă consumă în medie 20-25 de grame de furaj, dar cantitatea poate scădea în zilele călduroase de vară. Furajul trebuie să fie unul bogat în proteine(20-25% proteină brută) atât pentru puii de carne cât şi pentru păsările ouătoare. Pentru cele din urmă trebuie asigurat un procent de 2,5-3.5%  calciu, necesar producerii cojii oului. În zilele călduroase, datorită scăderii consumului de furaje (deci şi aportul de calciu este mai mic), se suplimentează calciul din furaj până la o valoare de 4%. Un furaj bun trebuie să asigure necesarul de vitamine, minerale, proteine în funcţie de obiectivul urmarit (ouă,carne). Există mai multe tipuri de hrană, uzual fiind cel mai folosit furajul uscat.Se poate folosi furaj special pentru prepeliţe care se poate procura din comerţ,sau furajul pentru găini ouătoare la care se adaugă plusul de proteine până la nivelul recomandat speciei. Pentru puii de prepeliţă destinaţi producţiei de carne trebuie asigurat un procent mai mare de proteine(20-24%). Furajul contituie principala investiţie în creşterea prepeliţelor (considerând că spaţiul îl avem deja) şi se ridică undeva la 60-70% din cheltuielile totale ( restul fiind lumina, caldura, pui de o zi, vitamine,etc).

Valorificarea

Un ou de prepeliţă vândut cu 25 bani preţ minim  poate aduce, după scăderea tuturor cheltuielilor, un profit minim net de 11 bani.
De la 250 de păsări se obţin în medie 220 de ouă pe zi, ca urmare profit de 726 lei într-o lună. În cazul unei crescătorii cu 3.500 de capete care poate fi amenajata într-un spaţiu de numai 40 mp, producţia zilnică de ouă este de circa 2.900 de bucăţi iar profitul net poate fi  de 9.570 lei/lună.Este foarte important în realizarea profitului dacă obţineţi puii dumneavoastră,prin eclozarea ouălor obţinute din producţia proprie.

Această activitate poate fi profitabilă  dacă este gândită  atât ca o afacere de familie, pentru necesarul intern şi realizarea unei surse suplimentare de câştig ,dar şi ca exploatare la un nivel mai mare, sau la nivel de fermă, cu respectarea strictă a  tehologiilor de creştere.

Nu trebuie pornit la afacerea aceasta cu un mare număr de păsări dacă nu este asigurată piaţa de desfacere şi un preţ ce poate fi profitabil.De aceea este recomandat pentru început să se înceapă cu un număr mai mic de prepeliţe,250-300 capete şi pe măsură ce dobândiţi experienţă şi găsiţi şi o reţea de distribuţie să acceleraţi dezvoltarea.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Abia te-ai întors din vacanță, dar nu te simți pregătit să înfrunți stresul de la job? Iată 3 trucuri pentru a te readapta vieții...

Vacanța de vară s-a terminat, dar tu poate că n-ai starea necesară ca să te întorci rapid la job. Mintea îți este...

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: