Acasă ADMINISTRATIE Primăria Hunedoara are în plan peste 30 de proiecte noi pentru care...

Primăria Hunedoara are în plan peste 30 de proiecte noi pentru care vrea să obțină finanțare europeană

[ad_1]

Ecologizarea platformei vechiului combinat siderurgic, valorifcarea potenţialului turistic al oraşului, continuarea eficientizării energetice a blocurilor – turn şi a celor din zona pietonalei „Corvin”, modernizarea altor unităţi de învăţământ şi chiar construirea de grădiniţe şi şcoli noi precum şi implementarea de noi proiecte din categoria „smart – city” sunt principalele domenii vizate de proiectele pe care Primăria Hunedoara vrea să le întocmească şi să le depună pentru a obţine finanţare europeană pe diferitele programe operaţionale şi axe de finanţare ale exerciţiului financiar european 2021 – 2027.

La ora actuală, municipalitatea intenţionează să depună două proiecte care vizează ecologizarea unei suprafeţe de 108,2 hectare de pe platforma vechiului combinat siderurgic, astfel încât, după decontaminare şi reamenajare, acestea să poată fi repuse în circuitul civil.

Un alt proiect, localizat tot în zona fostului combinat, dar mai aproape de Castelul Corvinilor, vizează realizarea unei „grădini urbane” pe o suprafaţă de 8,7 hectare, aceasta urmând să devină o altă atracţie turistică importantă a oraşului şi, în acelaşi timp, o variantă nouă de petrecere a timpului liber pentru hunedoreni.

Parcul Central, cunoscut sub numele de „Parcul pensionarilor”, şi Parcul Corvinul se află şi ele pe lista obiectivelor pentru care Primăria lucrează la întocmirea de proiecte europene. În aceeaşi situaţie sunt şi grădiniţele, şcolile  şi liceele din oraş care, în actualul exerciţiu financiar, nu au beneficiat de proiecte de reabilitare, modernizare şi dotare. Tot cu bani europeni se doreşte construirea de grădiniţe şi şcoli noi în satele aparţinătoare Răcăştie şi Hăşdat.

În prezent, în Hunedoara se derulează proiecte de eficientizare enegetică a 14 blocuri cu 10 etaje, finanţate prin Programul Operaţional Regional. În următorul exerciţiu, Primăria doreşte ca acelaşi lucru să se întâmple cel puţin cu toate celelalte blocuri-turn din oraş precum şi cu imobilele de locuit care mărginesc zona pietonală a bulevardului Corvin.

Pentru Castelul Corvinilor, unde se derulează acum un proiect de conservare – restaurare în valoare de 5 milioane de euro, se intenţionează obţinerea altei finanţări europene pentru restaurarea zonelor care nu au putut fi incluse în primul proiect şi pentru o mai bună punere în valoare a monumentului, din punct de vedere istoric, cultural şi turistic.

Completarea actualului sistem de monitorizare video cu unul mai extins, la standarde actuale, decongestionarea traficului auto la intrarea în oraş dinspre Sântuhalm prin „dublarea” podurilor existente cu unele noi, extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe a spitalului din oraş se află pe aceeaşi listă cu proiecte pentru care Primăria Hunedoarei doreşte să obţină bani europeni.

Nu sunt neglijate nici ideile din categoria smart – city (bănci de date urbane, sisteme GIS, centru de date dedicat sau monitorizarea calităţii aerului cu ajutorul tehnologiei moderne).

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, precizează că, la ora actuală, este imposibil de estimat valoarea totală exactă a celor 34 de proiecte pe care municipalitatea le are în pregătire, deoarece nu s-au elaborat încă ghidurile de finanţare. Astfel, în foarte multe dintre situaţii, nu se cunoaşte nici valoarea cofinanţărilor necesare, capitol la care Primăria Hunedoarei ar putea avea unele dificultăţi, mai ales că, după noua Lege a Bugetului de Stat, municipiul a rămas cu un „minus” de 4 milioane de lei.

„Încercăm să surmontăm problemele cu care ne confruntăm, inclusiv pe cele financiare, şi să mergem mai departe, motivaţi fiind de nevoile oraşului dar şi de reuşitele noastre din ultimii 5 ani. La ora actuală avem în diferite stadii de implementare 22 de proiecte cu finanţare europeană în valoare de aproximativ 72 de milioane de euro. Pentru următorul exerciţiu financiar suntem pregătiţi cu 34 de proiecte. Valoarea acestora este încă imposibil de stabilit. Totuşi, dorim să fim bine pregătiţi astfel încât, în momentul în care se vor deschide apelurile de finanţare, să fim printre primii care depun proiecte şi să ne sporim astfel şansele de reuşită în ce priveşte atragerea sumelor de care e nevoie pentru implementare. În această perioadă analizăm săptămânal, împreună cu specialiştii noştri şi cu cei ai instituţiilor regionale şi naţionale, care sunt cele mai potrivite programe de finanţare pentru fiecare proiect în parte”, a declarat Dan Bobouţanu.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să trimiți un colet în siguranță? TOP 3 sfaturi utile

Multe dintre afacerile din ziua de astăzi oferă produse. Fie că vorbim despre un restaurant, un magazin de îmbrăcăminte sau încălțăminte, decorațiuni...

O asigurare pe care e bine să o ai dacă ești proprietarul unei case

A avea o casă presupune o mare responsabilitate pentru proprietar. Acesta trebuie să o îngrijească permanet, să se asigure că are o...

Daruri premium de avut în vedere în cazul în care botezi un copil

Să botezi un copil este o binecuvântare și cel mai frumos gest pe care-l poți face pe Pământ. Cu toate acestea, trebuie...

Vrei să te muți în București? 5 lucruri la care să te gândești înainte de a lua marea decizie

Traiul în orașele mici versus viața în orașele mari a fost mereu un subiect de dezbatere. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: