Acasă ADMINISTRATIE Primăriile din Petroșani și Vulcan reclamate la Parchet de Corpul de control...

Primăriile din Petroșani și Vulcan reclamate la Parchet de Corpul de control al premierului

Corpul de control al primului-ministru a decis sesizarea organelor de urmărire penală pentru neregulile găsite la mai multe consilii județene și consilii locale din țară în derularea programului “Schi în România”, în perioada 2009-2013. Printre consiliile locale unde au fost sesizate fapte de natură penală sunt și cele din Petroșani și Vulcan, în județul Hunedoara.

Un document remis astăzi presei informează că au fost efectuate de către Corpul de control al primului-ministru mai multe verificări ale modului cum au fost utilizate fondurile alocate prin programul “Schi în România” de catre nouă autorități locale. Printre acestea se numără și cele din Petroșani și Vulcan. 

Autoritățile publice din Petroșani (click pentru documentul de constatare atașat) au fost verificate în ceea ce privește obiectivul de investiţii „Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng”.  Zona turistică respectivă a fost cuprinsă în Programul naţional de dezvoltare a turismului montan „Superschi în Carpaţi’, aprobat prin Legea nr. 526/2003, denumit ulterior „Schi Tn România”. Prin adoptarea H.G. nr. 426/2009, pentru finanţarea proiectului „Schi în România” a fost alocată Consiliului Local al Municipiului Petroşani suma de 14.800.000,00 RON.  Corpul de Control al premierului, îi acuză, printre altele, pe reprezentanții Primăriei Municipiului Petroşani că au atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului în Procesul – verbal de constatare a furnizării de utilaje şi echipamente tehnologice nr. 24990/16.12.2011, privind proiectul „Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng”.  Practic, reprezentanții primăriei ar fi semnat pentru existența unor utilaje care însă au fost achiziționate abia ulterior.

Documentul de control arată că reprezentanții primăriei au constat ”existenţa în teren a utilajului tehnologic ratrack zăpada 400 CP, care ar fi fost livrat primăriei la data de 16.12.2011, în condiţiile în care, în realitate, acest echipament a fost achiziţionat de furnizorul Kranz Eurocenter S.R.L Piteşti la data de 22.12.2011 şi livrat ulterior acestei date Primăriei Municipiului Petroşani, cu scopul de a se întocmi documentele privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata, din fonduri publice, a sumei de 2.829,667,60 RON, reprezentând preţul echipamentelor”. Corpul de control susține că fapta poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de fals intelectual, prevăzută de art. 289 Cod penal (art. 321 din Codul penal, adoptat prin Legea nr. 286/2009, cu modificările şl completările ulterioare).

Autoritățile publice din Vulcan (click pentru documentul de constatare atașat) au fost și ele verificate cu privire la proiectul ”Modernizarea zonei turistice Pasul Vulcan”, finanțat prin același program ”Schi în România”. Corpul de control al premierului îi acuză pe  reprezentanţii Primăriei Municipiului Vulcan că au aprobat în perioada 2009 – 2010 efectuarea plăţilor în sumă de 420.583 RON pentru proiectul tehnic, detaliile de execuţie, caietele de sarcini, obţinerea avizelor/acordurilor aferente contractului de prestare servicii nr. 17897/462/31.05.2007 încheiat cu Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere S.A. şi alte plăţi, din sumele alocate de la bugetul de stat care trebuiau utilizate doar pentru finanţarea studiilor de fezabilitate aferente proiectului „Modernizarea zonei turistice Pasul Vulcan”, cu încălcarea dispoziţiilor art. 1 din H.G. nr. 1762/2006 şi pct. 12 din Anexa la actul normativ menţionat, fiind produsă o pagubă bugetului de stat în cuantum de 420.583 RON. Astfel susține Corpul de control, sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de deturnare de fonduri, prevăzută de art. 3021 din Codul penal (art. 307 din Codul penal adoptat prin Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare).

Alte acuzații aduse reprezentanților administrației din Vulcan sunt și cele de fals intelectual și deturnare de fonduri, fiind întrunite condiițiile pentru ca faptele să fie reclamate la Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la mai multe posibilele fapte de natură penală.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Profesorii de la Colegiul Național Militar din Alba Iulia, imunizați cu două tipuri de vaccin. Precizările unității

Un angajat al secției de terapie intensivă a Spitalului Județean din Sibiu acuză faptul că pacienții cu COVID ar fi legați de paturi,...

FOTO-VIDEO: ACCIDENT la ieșirea din Alba Iulia spre Sebeș. Trei autovehicule implicate. TRAFIC BLOCAT

Un accident rutier a avut loc luni, 8 martie, în jurul orei 9.00, pe DN 1, la ieșirea din Alba Iulia spre Sebeș....

Dan Barna, primul candidat pentru alegerile prezidențiale din 2024. ”Dacă acest guvern va performa, voi fi într-o poziție bună”

Mesaje de 8 Martie 2021. Felicitări și urări de Ziua Femeii. „Închin paharul pentru noi FEMEILE! Pentru bărbații care ne au, pentru nenorociții...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: