AcasăSTIRIPrimarul din Petroșani cere conducerii CJ Hunedoara să nu mai hărțuiască actorii...

Primarul din Petroșani cere conducerii CJ Hunedoara să nu mai hărțuiască actorii de la Teatrul I.D. Sîrbu

[ad_1]

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, cere conducerii Consiliului Județean Hunedoara să înceteze hărțuirea actorilor de la Teatrul Dramatic ID Sîrbu. Potrivit edilului, echipa de actori a Teatrului Dramatic ”I.D.Sîrbu” din Petroșani și instituția de cultură în sine sunt supuse în ultimii ani la presiuni și abuzuri inimaginabile din partea conducerii Consiliului Județean Hunedoara, în subordinea căruia funcționează teatrul din Petroșani. Asta în condițiile în care conducerea CJ ar trebui să vegheze la bunul mers al activității, dar care în realitate dovedește exact contrariul.

Teatrul, cu finanțarea diminuată

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi spune că din 2017, bugetul pentru producție artistică a fost diminuat cu 70 la sută. CU toate astea, conducerea CJ a păstrat aceiași indicatori tehnico – economici pe care Teatrul Dramatic ”I.D.Sîrbu” trebuia să îi îndeplinească.

”Chiar și așa, cu mult mai puțini bani, actorii de aici și echipa managerială au reușit să mărească numărul de piese puse în scenă și să crească numărul de bilete vândute, demonstrându-și astfel încă o dată, dacă mai era nevoie, profesionalismul”, spune primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Anul trecut, Primăria Petroșani a alocat 20 mii lei pentru Teatrul Dramatic ID Sîrbu, bani necesari pentru scrierea unui proiect pentru o finanțare externă. Șefii CJ Hunedoara au refuzat solicitarea instituției de cultură.

Ridzi: CJ vrea să demoleze ultimul bastion real de cultură din Valea Jiului

Primarul din Petroșani susține că, în nota deja obișnuită, CJ Hunedoara vrea să pedepsească încă o dată municipiul Petroșani și pe locuitorii de aici, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani și la împărțirea banilor către unitățile administrativ teritoriale.

”CJ Hunedoara vrea să distrugă, să demoleze ultimul bastion real de cultură din Valea Jiului. Pentru că actorii nu s-au dovedit obedienți și și-au păstrat demnitatea și spiritul liber, încercând să atragă, prin mijloacele pe care le au la dispoziție, atenția asupra presiunilor inimaginabile și a abuzurilor la care sunt supuși, cei din conducerea Consiliului Județean Hunedoara au orchestrat o adevărată campanie de denigrare a lor. Au mers până acolo încât au lansat ideea transformării acestei instituții, care ține ridicat stindardul culturii, într-un ”teatru gazdă”, unde să vină să pună piese în scenă actori din alte părți ale țării. Iar în acest timp, echipa de profesioniști de aici – a căror măiestrie s-a concretizat într-o mulțime de premii și distincții, o nominalizare în premieră la Gala UNITER și săli de spectacol pline la fiecare piesă de teatru – ar trebui probabil să fie pusă la colț sau chiar înlăturată”; mai spune primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Conform sursei citate, este aceeași echipă de actori ”lăudată odinioară de conducerea Consiliului Județean Hunedoara”. Echipa de la teatrul din Petroșani nu mai e bună pentru ”pretențiile” social – democraților de la vârful administrației publice județene ”doar pentru că au îndrăznit să se opună abuzurilor, nu s-au înscris în ”corul aplaudacilor” și și-au susținut cu demnitate punctele de vedere corect și legal argumentate”.

”Dubla măsură și-a demonstrat-o din plin Consiliul Județean Hunedoara îndestulând bugetul altor instituții de cultură din județ, unde are interes direct, în timp ce, anul trecut, de exemplu, instituția de cultură din Petroșani a fost ”sancționată” și nu a primit nici măcar suficienți bani pentru salarii. Și asta în timp ce celelalte instituții de cultură din județul Hunedoara, toate cu sediul în Deva, au primit banii de care aveau nevoie”, mai spune primarul Tiberiu Iacob-Ridzi

Auditul de la CJ, mutat la Teatru

Se știe deja că echipa managerială, dar și actorii de la teatru sunt mereu în atenția conducerii social-democrate a CJ Hunedoara. Forul județean în subordinea căruia se află teatrul din Petroșani nu dă bani suficienți pentru cultură. Trimite însă, cu dedicație, misiuni de audit.

”Niciuna dintre verificările din ultimii 3 ani, de când a început calvarul la Teatrul ”I.D. Sîrbu” nu a scos la iveală vreo neregulă, dar care, în schimb, pot impieta grav activitatea culturală.  Îmi exprim și pe această cale totala solidaritate cu echipa de actori a Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani și vreau să le transmit celor care vremelnic conduc Consiliul Județean Hunedoara că arta și cultura NU sunt negociabile. Arta și cultura nu au culoare politică, demnitatea umană nu este tranzacționabilă și este momentul să înceteze aceste abuzuri menite să ”îngenuncheze” vocea actorilor”, mai spune primarul municipiului Petroșani.

Potrivit lui Ridzi, interesele mărunte ale conducerii Consiliului Județean Hunedoara pălesc în fața aplauzelor la rampă deschisă ale celor care au dovedit, în ultimii ani, că iubesc și apreciază ARTA și TEATRUL DRAMATIC ”I.D. SÎRBU” din Petroșani. La Teatrul Dramatic IS Sîrbu este, potrivit primarului, ”o echipă de profesioniști care, chiar și în pandemie, a oferit adevărate regaluri culturale, adaptându-se noilor realități ale vremii”.

Conducerea CJ Hunedoara încearcă, prin tot felul de presiuni, să astupe gura actorilor de la Teatrul Dramatic ID Sîrbu din Petroșani. Și asta pentru că managerul Cosmin Rădescu a avut curajul să vorbească despre ilegalitățile comise în trecut, dar și despre banii plătiți de fosta conducere pe, spre exemplu, piese de teatru care nu s-au mai jucat. Iar actorii de la teatru au arătat în nenumărate cazuri că îl susțin pe Rădescu.

[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc