Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Priorități clare pentru agricultorii din Timiș

Priorități clare pentru agricultorii din Timiș

datBanatul este renumit pentru potenţialul agricol,fiind considerat al doilea grânar al României, alături de Câmpia Română.Hărnicia şi priceperea bănăţenilor într-ale agriculturii a ajuns din nume, renume depăşind de mult graniţele ţării.

Banatu-i fruncea” e o zicală care face cinste agricultorilor timişeni,fie că e vorba de sectorul vegetal ori de creşterea animalelor.Cine n-a auzit de recoltele bogate ale celor din zona Topolovăţu Mare,de renumele crescătorilor de vaci din Liebling sau de crescătorii de porci din arealulul fostului COMTIM (azi  compania americană Smithtfield),care a ajuns etalon mondial în domeniu.Nici viticultorii din Recaş ori Buziaş,sau pomicultorii ori legumicultorii din zona Lugojului şi Făgetului nu sunt cu nimic mai prejos decât cei dintâi.

În judeţul Timiş sunt peste 22.000 de fermieri şi 500.000 de hectare de teren agricol.Toţi aceşti fermieri sunt intr-o întrecere continuă cu ei înşişi dar şi cu vremea şi  vremurile.Seceta cumpltă din anul ce a trecut a dijmuit serios recoltele,reînfinţarea sistemului de irigaţii fiind o prioritate absolută.

Este mare nevoie de irigaţii în agricultura din Timiş,fiindcă vor veni ani tot mai secetoşi.Ori schimbăm soiurile de culturi şi speciile,ori punem la punct un sistem eficient de irigaţii ” afirma directorul Direcţiei Agricole Judeţene Timiş, Doru Petanec(foto).

Fermierii timişeni realizează an de an cantităţi mari de cereale ,dar şi de legume şi fructe.Depozitarea acestora în condiţii de siguranţă şi calitate ar constitui premiza realizării unor producţii ridicate,dar ar aduce şi un plus de bani fermierilor, ce şi-ar putea valorifica eficient recoltele.Proiecte iniţiate de ministerul agriculturii precum „Primul siloz”ar veni in sprijinul celor care trăiesc din munca ogoarelor.Şi care încet,încet ar trebui să se organizeze mai bine,grupurile de producători,spre exemplu dispunând de finanţări stimulative,sau punctaje corespunzătoare la accesarea fondurilor europene.

Agricultorii din Timiş îşi redefinesc strategiile de cultură,renunţând în mare parte la in şi cânepă,tutun,năut sau linte,în timp ce şi suprafeţele de plante medicinale şi aromatice sunt în scădere.

Nici crescătorii de animale nu stau cu mâinile încrucişate.Vechile rase de animale şi păsări se cresc tot mai puţin,locul lor fiind luat de rase şi hibrizi performanţi.Rasele Pinzgau de Transilvania,Roşie Dobrogeană,Alb de Banat,Bazna ori la păsări Gât Golaş de Transilvania devin rarităţi şi poate în curând curiozităţi.Dispariţia industriei textile româneşti a dus şi la scăderea efectivelor de oi Merinos, care ajunseseră într-o vreme la performanţe notabile.

La bovine, rasele specializate pentru carne câştigă tot mai mult teren,la fel cum producţia de lapte este susţinută de efective din ce in ce mai mari din rasele de tip Holstein- Friză ,Bălţată Germană sau Fleckvieh.

Rasele pe porcine Marele Alb,Landrace,sau încrucişările industriale cu    Duroc,Pietrain ori PIC sunt în elementul lor în fermele timişene.

Cererea tot mai mare de pe piaţă de carne fără coleterol, sau cu colesterol „bun” face posibilă adoptarea de către crescători a unor rase exotice precum porcul vietnamez,oaia de Camerun sau reluarea creşterii rasei de porci Mangaliţa.

Toate aceste priorităţi ale agricultorilor timişeni,ori replierea pe cultivarea  şi creşterea de noi soiuri şi rase sunt dovezi ale adaptabilităţii şi inteligenţei creatoare,prin care fermierii din Timiş  ne dovedesc încă odată, dacă mai era nevoie că „Tot Banatu-i fruncea !”

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” din Cugir va fi reabilitat și modernizat. Licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor

Au fost publicate și rezultatele după examinarea medicală din aprilie la admiterea 2021 la școlile de poliție, jandarmi și pompieri Anterior, au fost...

DOCUMENT: Prospectul vaccinului Janssen, produs de J&J. Prima tranșă ajunge joi în România. Efectele adverse

Au fost publicate și rezultatele după examinarea medicală din aprilie la admiterea 2021 la școlile de poliție, jandarmi și pompieri Anterior, au fost...

LIVE VIDEO: Florin Cîțu și Raed Arafat, declarații după tragedia de la Spitalul ”Victor Babeș”, unde trei pacienți au murit

Au fost publicate și rezultatele după examinarea medicală din aprilie la admiterea 2021 la școlile de poliție, jandarmi și pompieri Anterior, au fost...

Un bărbat decedat de 13 ani, amendat de angajații unei primării din Alba. Care a fost motivul ”contravenției”

O defecțiune la instalația de oxigen a TIR-ului de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeș ar fi dus la decesul a trei...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: