AcasăSTIRIHUNEDOARAProcesul aurului de la Certej începe la Curtea de Apel

Procesul aurului de la Certej începe la Curtea de Apel

Primul termen de judecată în procesul pe care Ministerul Mediului l-a declanşat pentru anularea avizului de mediu în cazul exploatării aurifere de la Certej, a fost stabilit pentru data de 30 octombrie. Ministerul Mediului solicită instanţei să anuleze avizul de mediu acordat de Agenţia Regională de Mediu Timişoara, document apreciat de ministrul de resort ca fiind „ilegal şi iresponsabil”.

Rovana Plumb a precizat că, în urma verificărilor efectuate în perioada 4-12 septembrie s-a constatat faptul că acordul de mediu în cazul exploatării aurifere de la Certej ar fi ilegal. Oficialii guvernamentali afirmă că s-a încălcat legislaţia românească şi europeană şi că ARM Timişoara nu ar fi abilitată să emită astfel de avize.

Pe de altă parte, reprezentanţii companiei Deva Gold, ce reprezintă interesele firmei canadiene Eldorado Gold Corporation, au arătat, în mai multe rânduri, că tehnologia folosită la Certej respectă normele de mediu europene.

Exploatarea aurului de la Certej, în judeţul Hunedoara, se va realiza cu o tehnologie care utilizează cianurile doar într-un circuit închis şi numai pentru concentratul aurifer, ceea ce reprezintă circa 10 % din totalul cantităţii de minereu aurifer supus prelucrării în cadrul proiectului, spunea directorul general al societăţii Deva Gold, Nicolae Stanca.

Potrivit acestuia, nămolul rezultat în urma prelucrării concentratului aurifer are o concentraţie de cianură de trei ori mai mică decât prevăd normele Uniunii Europene şi cele ale companiei Apele Române.

Valoarea investiţiei de la exploatarea minieră Certej se ridică la 200 de milioane de euro, fiind estimată crearea a peste 500 de locuri de muncă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc