Acasă ECONOMIE Procesul aurului de la Certej începe la Curtea de Apel

Procesul aurului de la Certej începe la Curtea de Apel

Primul termen de judecată în procesul pe care Ministerul Mediului l-a declanşat pentru anularea avizului de mediu în cazul exploatării aurifere de la Certej, a fost stabilit pentru data de 30 octombrie. Ministerul Mediului solicită instanţei să anuleze avizul de mediu acordat de Agenţia Regională de Mediu Timişoara, document apreciat de ministrul de resort ca fiind „ilegal şi iresponsabil”.

Rovana Plumb a precizat că, în urma verificărilor efectuate în perioada 4-12 septembrie s-a constatat faptul că acordul de mediu în cazul exploatării aurifere de la Certej ar fi ilegal. Oficialii guvernamentali afirmă că s-a încălcat legislaţia românească şi europeană şi că ARM Timişoara nu ar fi abilitată să emită astfel de avize.

Pe de altă parte, reprezentanţii companiei Deva Gold, ce reprezintă interesele firmei canadiene Eldorado Gold Corporation, au arătat, în mai multe rânduri, că tehnologia folosită la Certej respectă normele de mediu europene.

Exploatarea aurului de la Certej, în judeţul Hunedoara, se va realiza cu o tehnologie care utilizează cianurile doar într-un circuit închis şi numai pentru concentratul aurifer, ceea ce reprezintă circa 10 % din totalul cantităţii de minereu aurifer supus prelucrării în cadrul proiectului, spunea directorul general al societăţii Deva Gold, Nicolae Stanca.

Potrivit acestuia, nămolul rezultat în urma prelucrării concentratului aurifer are o concentraţie de cianură de trei ori mai mică decât prevăd normele Uniunii Europene şi cele ale companiei Apele Române.

Valoarea investiţiei de la exploatarea minieră Certej se ridică la 200 de milioane de euro, fiind estimată crearea a peste 500 de locuri de muncă.

 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: