Acasă ECONOMIE Producătorul elvețian de încălțăminte Rieker își închide fabrica din județul Timiș și...

Producătorul elvețian de încălțăminte Rieker își închide fabrica din județul Timiș și pleacă din România

Elvețienii de la Rieker își închid fabrica de la Lugoj, județul Timiș, cei aproape 700 de angajați urmând să fie disponibilizați.  Compania fabrica pantofi pentru piețele occidentale, afacerile anuale depășind 50 de milioane de euro.

Reprezentanții companiei spun că au decis închiderea fabricii din cauza lipsei forței de muncă, în absența școlilor profesionale, și a costurilor prea mari cu utilitățile și asigurarea transportului.

Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, Pavel Kasai, a declarat, marți, corespondentului Mediafax, că fabrica de pantofi Rieker din orașul Lugoj ar urma să se închisă în perioada următoare. În urmă cu câteva zile, reprezentanții companiei au notificat instituția că vor disponibiliza toți angajații, respectiv aproape 700 de persoane.

“Am primit zilele acestea o notificare cu privire la o disponibilizare totală a unui număr de 663 de angajați. Fabrica ar urma să se închidă în perioada următoare, nu știm care sunt motivele”, a afirmat Pavel Kasai.

Într-un comunicat semnat de managerul Markus Rapp, compania spune că și-a început activitatea în România în februarie 1998 și a fost unul din cei mai mari angajatori din vestul României, iar firmele de producție ale concernului au angajat în cei peste 20 de ani de existență peste 20.000 de salariați și au fost produse aici peste 47 de milioane de perechi de pantofi.
Compania mai spune că piața muncii este extrem de dinamică și de competitivă în județul Timiș și va fi din ce în ce mai competitivă, ceea ce face să crească din ce în ce mai mult costurile cu forța de muncă, pe fondul luptei acerbe pentru atragerea angajaților.

“De asemenea, ne confruntăm cu lipsa forței de muncă calificată în domeniul confecții încălțăminte din cauza absenței școlilor profesionale. Cu toate că numărul actual al angajaților nu depășește 700, rezultă o fluctuație foarte mare, din ce în ce mai accentuată în ultimii ani, circa 40% din angajați fiind noi, ceea ce duce la o scădere a calității produselor. Productivitatea muncii, de asemenea, este în scădere”, mai spune compania.

Reprezentanții companiei arată că sunt costuri mari și în ceea ce privește asigurarea transportului angajaților, dar și pentru plata utilităților.

“Aproximativ 65% din personalul angajat face naveta cu 11 autobuze din localitățile din jurul Lugojului, unele autobuze aducând angajații chiar și de la 70 de kilometri, ceea ce înseamnă, de asemenea, costuri însemnate. Un alt aspect important este costul tot mai ridicat al utilităților, confruntându-ne cu o creștere de 35% în ultimele 3 luni. Toți acești factori fac nerentabilă și nesustenabilă producerea unei cantități prea mici de pantofi raportată la costurile în creștere. În consecință, ne vedem obligați să încetăm activitatea de producție în România”, se arată în comunicat.

Rieker mai informează, cu privire la angajații care urmează să fie disponibilizați, că vor fi luate toate măsurile de protecție socială prevăzute de legislație. De asemenea, au fost contactate firmele din orașul Lugoj care sunt în căutare de angajați.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: