Acasă SĂNĂTATE Programe de recuperare pulmonară pentru pacienții care au avut forme medii și...

Programe de recuperare pulmonară pentru pacienții care au avut forme medii și severe de COVID-19, la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara

[ad_1]

Dificultățile de respirație, oboseală rapidă și accentuată, dificultăți de adaptare la efort fizic, somnolență, dureri musculare, sunt doar câteva dintre urmările unei infecții COVID-19 cu afectare profundă a funcției respiratorii. Acestea se manifestă îndeosebi în cazul pacienților care, din cauza formei medii sau grave de infecție cu SARS-CoV2, au necesitat susținere respiratorie asistată, susțin specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara.

Toți cei care acuză asemenea simptome, chiar și după vindecarea de coronavirus, au fost internați în unitățile sanitare COVID-19, de la câteva zile până la câteva săptămâni. Pacienții in cauză au avut o afectare pulmonară de cel puțin 40 la sută, constatată în urma unei investigații imagistice de tip CT sau low dose CT.

Sechelele respiratorii pot persista o perioadă îndelungată de timp, de la câteva săptămâni până la câteva luni. În cazul în care pacientul nu urmează un program complex de recuperare, scăderea capacității respiratorii se poate accentua ducând la o alterare a calității vieții.

Specialiștii “Victor Babeș” din Timișoara au inițiat un program complex prin care pacienții care au avut infecții COVID-19 și au rămas cu dificultăți de respirație pot beneficia de asistență medicală terapeutică pentru recuperarea și îmbunătățirea capacității pulmonare.

“La pacienții post COVID modelul respirator se  schimbă. Ei trec de la o respirație normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Ei respiră foarte scurt, ineficient, superficial. Și, atunci, programul de recuperare pentru acești pacienți va începe cu o reeducare respiratorie. Deci, învățăm pacientul cum să respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciții de forță, de anduranță și exerciții de gimnastică respiratorie”, spune asist. univ. asociat dr. Alexandru Crișan, kinetoterapeut la Spitalul “Victor Babeș”.

Procesul de reabilitare a pacienților cu forme medii sau grave de COVID-19, cu afectare pulmonară ridicată, presupune o serie de programe personalizate, în funcție de deficiențele fiecărui pacient în parte. Aceste exerciții duc la îmbunătățirea respirației, reducerea dispneei și creșterea forței musculare, mai ales la nivelul membrelor inferioare. Programele de recuperare fizică pot dura între două și patru săptămâni, în funcție de pacient.

“Toți pacienții care au trecut printr-o formă moderată de boală resimt oboseala luni de zile după boală. Ei spun că nu mai pot urca scările ca înainte, nu mai pot avea aceleași activități de zi cu zi ca înainte și atunci pacienții trebuie să facă aceste exerciții de recuperare respiratorie”, explică dr. Alexandru Crișan.

Pacienții vindecați de formele moderate sau severe de coronavirus care acceptă să intre în aceste programe de reabilitare pulmonară sunt evaluați clinic, funcțional și biologic. Totodată, li se face un examen imagistic pentru a se vedea aspectul radiologic al leziunilor pulmonare post COVID-19, posibil fibrotice. 

“Pentru cei cu forme severe, recuperarea la domiciliu este extrem de dificilă. Își revin destul de greu. Atunci când vin în clinica noastră cu kinetoterapeut, cu medici specializați în explorări funcționale, biologice, în care au loc consulturi interdisciplinare cu celelalte specialități, pacienții beneficiază de un  tratament complex. Nu este suficientă doar o gimnastică medicală, așa cum fac unii dintre ei acasă. Practic, când vin la noi sunt dependenți de oxigen, cei mai mulți nu vin pe picioarele lor, vin într-un scaun cu rotile, necesită debite mari de oxigen, undeva la 30 de litri, și  nu pot să coboare singuri la marginea patului. Efectiv, noi cu asta începem – îi ajutăm să facă primii pași. Acasă, fară ajutor specializat, este destul de greu să obțină aceste progrese”, a declarat asis. univ dr. Camelia Pescaru, medic specialist pneumolog, coordonator Compartiment Recuperare Medicală Respiratorie la Spitalul “Victor Babeș”.

Recuperarea respiratorie este un proces de durată ce nu poate fi realizat decât într-un centru specializat.

 “În urma acestui program de reabilitare, scade și necesarul de ajutor de oxigen suplimentar. Dacă inițial un pacient are nevoie de 30 de litri, după recuperarea respiratorie poate ajunge la 10 litri sau chiar 5 litri necesar de oxigen, ce poate fi asigurat cu ajutorul unui concentrator de oxigen pe care poate să îl folosească acasă”, a precizat dr. Camelia Pescaru.

La finalul acestor programe de reabilitare are loc o reducere accentuată a simptomelor, dar și a sechelelor respiratorii, concomitent cu creșterea capacității de efort fizic, toate ducând la o îmbunătățire a calității vieții.

(FOTO: Spitalul “Victor Babeș” Timișoara)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: