Acasă ADMINISTRATIE Proiect: 20 de dinozauri vor putea fi văzuţi într-un muzeu, lângă Haţeg

Proiect: 20 de dinozauri vor putea fi văzuţi într-un muzeu, lângă Haţeg

Un proiect îndrăzneţ al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara îşi propune să pună în valoare potenţialul turistic extraordinar al zonei Haţeg, în imediata apropiere a comunei General Berthelot fiind prevăzut să apară primul muzeu în aer liber în care vor putea fi văzute 20 de machete de dinozauri, construite în mărime naturală.

„Suprafaţa terenului pe care se doreşte amenajarea acestui parc este de 42.135 mp. Parcul va adăposti un număr de aproximativ 20 de exponate, organizate în jurul a 10 scene. Se vor regăsi machete ale tuturor dinozaurilor descoperiţi în Ţara Haţegului la dimensiuni reale, precum şi machete ale altor dinozauri, din aceleaşi specii, dar din alte zone, pentru a reliefa diferenţa de talie dintre aceştia şi dinozaurii din Ţara Haţegului”, se arată într-o hotărâre adoptată de consilierii judeţeni.

Proiectul mai prevede reabilitarea Castelului şi a domeniului Nopcsa, din satul Săcel, complexul aflându-se acum într-o stare avansată de degradare. Domeniul de la Săcel a fost căminul lui Franz Baron Nopcsa, cel care a descoperit primele fosile de dinozauri pitici din Ţara Haţegului.

Ţara Haţegului este unică în România prin siturile cu fosile de dinozaur de la Săcel-Sânpetru (unde s-au descoperit schelete) şi la Tuştea, comuna General Berthelot (localitate celebră în lume prin cuiburile cu ouă de dinozaur găsite acolo).

În acest context, CJ Hunedoara doreşte să înfiinţeze, în colaborare cu Universitate Bucureşti, un centru de cercetare denumit „Institutul de  Educaţie şi Cercetare Paleontologică  Nopcsa”. Acesta ar urma să devină un element central al cercetărilor de teren în geologie, paleontologie şi paleobiologie din România, cu scopul de  a continua, neîntrerupt, munca începută de Franz Baron Nopcsa.

Finanţarea proiectului ar putea proveni prin mecanismul EEA Grants & Norwegian Grants, pe linia de finanţare 2009-2014. Conform informaţiilor de până acum, grantul poate acoperi un procent de 85% din costurile proiectului, restul urmând să fie asigurat din fonduri ale administraţiei locale, centrale sau regionale, conform legislaţiei în vigoare.

 

 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Care sunt cele mai bune vinuri pe care le poți degusta?

Întreabă orice expert în vin care este cel mai bun mod de a învăța despre vin și acesta îți va spune să...

3 aspecte la care să fii atent pentru a alege geaca de iarnă potrivită

Sezonul rece are farmecul său, însă temperaturile scăzute pot crea multe neplăceri. Îmbrăcămintea necesită multă atenție pe timpul iernii. Ai nevoie de...

Vrei să îți renovezi casa? Iată cele mai inspirate idei pentru amenajări interioare de calitate!

Exista anumite momente in care te gandesti ca aspectul casei tale nu te mai multumeste? Daca ai raspuns afirmativ la aceasta intrebare,...

Ești bunică pentru prima oară? Iată 3 lucruri pe care le poți face pentru bebelușul din familia ta

Venirea pe lume a primului nepot din familie este întotdeauna un moment emoționant și de referință pentru întreaga familie. Toată lumea își...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: