Acasă SĂNĂTATEA TA Proiect legislativ: Apele îmbuteliate vor avea inscripţionate pe etichetă concentraţia de nitriţi...

Proiect legislativ: Apele îmbuteliate vor avea inscripţionate pe etichetă concentraţia de nitriţi şi nitraţi

Deputatul Corneliu Olar (PNL) a depus, în procedură de urgenţă, la Senat un proiect legislativ prin care companiile de îmbuteliere a apei vor fi obligate să înscrie pe etichetele sticlelor sau ale recipientelor concentraţia de nitraţi şi nitriţi, exprimaţi în miligrame per litru.

„Punerea în consum a apei potabile îmbuteliate în sticle sau în alte recipiente se face cu respectarea prevederilor privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare, cu obligaţia înscrierii pe etichetă a conţinutului de nitraţi şi nitriţi, exprimaţi în mg/l”, prevede modificarea adusă articolului 12 de proiectul legislativ.

Iniţiatorul proiectului precizează că valoarea stabilită de Uniunea Europeană pentru nitraţi este de 50 mg/l, iar de nitriţi de 0.5 mg/l pentru apă potabilă.

„În ultima perioadă, specialiştii din domeniu au tras semnalul de alarmă, precizând că apele îmbuteliate de pe piaţă (fie că este vorba de apă plată, fie că este vorba de apă carbogazoasă) conţin nitraţi şi nitriţi, compuşi chimici extrem de toxici. La nivelul UE valoarea stabilită a -pragului- pentru nitraţi este de 50 mg/ l, iar de nitriţi de 0.5 mg/l pentru apă potabilă şi 0.1 mg/l pentru apa naturală minerală. România a preluat -pragul-impus de UE şi aşa a ajuns nivelul conţinutului real de nitraţi să fie de 20-22 mg/l, limită considerată de specialişti prea mare, în special pentru copii”,arată liberalul în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Acesta susţine că există state membre UE care nu au ţinut cont de recomandările acesteia.

„Spre deosebire de noi, există ţări membre care nu au luat în considerare limitele stabilite de Uniunea Europeană, introducând praguri mai mici (ex. Marea Britanie- 18-42 mg/l; Irlanda-37.5 mg/l; Ungaria 25.30 mg/l)”, susţine Olar.

Conform iniţiativei legislative, 2.000 de locaţii din România, cele mai multe în Neamţ, Suceava şi Vrancea, au pânza freatică poluată cu nitraţi şi nitriţi.

„Potrivit specialiştrilor Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, aproximativ 2000 de locaţii (cele mai multe din Suceava, Neamţ şi Vrancea) au pânza freatică poluată cu nitraţi şi nitriţi. Faţă de cele menţionate, acestea sunt morivele pentru care propunem ca producătorii de apă să înscrie pe etichetele sticlelor sau ale recipientelor concentraţia de nitraţi şi nitriţi conţinut de lichidul care ajunge pe piaţă, aşa cum procedează în acest moment mulţi operatori economici”, potrivit sursei citate.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.12 din Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile a fost depusă la Senat, primă Cameră sesizară, decizională fiind Camera Deputaţilor.

 

Sursa: Mediafax

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: