AcasăSTIRIHUNEDOARAProiect școlar bilateral italiano - român la Deva

Proiect școlar bilateral italiano – român la Deva

Timp de o săptămână, 20 de elevi de la Liceul Teoretic ”Traian” din Deva și de la Liceo Classico, Pedagogico e Musicale ”Rinaldini” din Ancona (Italia) sunt reuniți la activitățile din cadrul proiectului școlar ”Imperiul roman în regiunea Marche și în Transilvania”. Proiectul s-a născut din inițiativa unui grup de profesori din cele două școli din dorința de cunoaștere reciprocă, de a crea legături de comunicare și prietenie între elevi și profesori, de a studia valorile și tradițiile comune culturale și istorice.

Încă din primele zile, toți participanții la schimb au fost surprinși să afle cât de bogat este patrimoniul pe care și l-au propus să-l studieze și șă și-l apropie. Elevii din Ancona au aflat încă de acasă că vor reface, în călătoria lor în România, itinerarul împăratului Traian, care a pornit în campania de cucerire a Daciei lui Decebal chiar din portul vechi al orașului lor.

Elevii italieni au început studiul lor cu filmul documentar de două ore ”Secretul Columnei lui Traian” realizat de televiziunea italiană RAI. în ciclul de emisiuni sugestiv intitulat ”Ulisse – plăcerea de a descoperi”. Pe lângă istoria columnei, în film sunt prezentate și obiective istorice hunedorene între care Sarmizegetusa Regia pe care elevii ar dori să o viziteze.

În proiect sunt prevăzute participări la activități școlare în ambele licee, vizite la muzee și obiective istorice, ateliere de teatru, dans tradițional și de studiu al tehnicilor populare, excursii la Alba Iulia, Sibiu și în județul Hunedoara, activități de timp liber. Elevii români urmează să fie oaspeții Liceului ”Rinaldini”, la mijlocul lunii mai, când vor cunoaște, la fața locului, monumente istorice, obiective culturale din Ancona și împrejurimi (Urbino, Republica San Marino, stațiunile turistice Sirola, Numana, Baia di Portonovo).

După primele zile petrecute în România, toți membrii delegației italiene sunt încântați de grija și ospitalitatea gazdelor lor, de frumusețea locurilor, de varietatea și bogăția patrimoniului istoric și cultural hunedorean și transilvănean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc