Acasă ADMINISTRATIE Proiect transfrontalier pentru promovarea turismului rural în Banat

Proiect transfrontalier pentru promovarea turismului rural în Banat

Asociația Euroland Banat din Reșița derulează, timp de 12 luni, un proiect transfrontalier pentru promovarea unui turism rural durabil, în parteneriat cu vecinii din Serbia.

“Asociația noastră derulează, în parteneriat cu Municipalitatea Alibunar din Serbia, proiectul “Un dulce sfârâit de săptămână, la Fântâna Fetei”. Ne propunem ca prin acest proiect să promovăm turismul rural de o manieră aparte, pe anumite componente specifice pe care le considerăm importante, și anume folosirea optimă a resurselor naturale și locale pentru îmbunătățirea turismului. Aceasta se poate realiza prin susținerea serviciilor și produselor locale tradiționale, de la realizarea lor până la marketingul și vânzarea acestora, prin integrarea diverselor componente economice complementare și susținerea unei oferte turistice rurale unice”, a declarat Andrei Szabo, președintele Asociației Euroland Banat, citat de Agerpres.

De asemenea, prin acest proiect se dorește realizarea unei campanie de conștientizare în comunitățile din Banat cu potențial, prin care să fie promovată dezvoltarea unui turism rural durabil.

La “Fântâna Fetei”, cum se numește sătucul ce aparține de Municipalitatea Alibunar, partenerii sârbi își propun, pe de o parte, să amenajeze un centru de informare turistică, iar pe de alta, să organizeze un târg pentru promovarea destinațiilor de weekend și a turismului rural. Acestea vor reprezenta și o bună ocazie pentru actorii din turismul rural pentru a se face remarcați și pentru a-și promova oferta la vecinii din Serbia.

La solicitarea partenerilor, echipa Euroland Banat va organiza, pentru un grup din Serbia, o vizită de studiu în câteva zone rurale din Banat care au cunoscut o importantă dezvoltare având la bază turismul.

“Ne propunem să asigurăm cadrul pentru o serie de întâlniri, discuții libere și schimburi de idei dintre oaspeții sârbi și diverși actori locali implicați în turism, de la managerii pensiunilor și mici ofertanți de produse și servicii conexe turismului până la administrația locală, organizatori de evenimente și activități, ONG-uri, firme, administratori de arii protejate. Asociația Euroland Banat susține teza potrivit căreia turismul poate oferi o viziune strategică orientată spre comunitățile locale și poate imprima o dezvoltare de jos în sus, bazată în special pe un turism ‘verde’, unde verde înseamnă că turistul dispune de cazare în mediul rural ori semirural, beneficiază de hrană sănătoasă, de la producători locali, renunță la mașină și face drumeții, rafting, mountain biking, escaladă, speologie, vizitează arealele protejate, filmează flora și fauna, vizitează muzeele, monumentele și siturile arheologice rurale și industriale, participă la festivaluri și evenimente locale, călătorește cu trenul pe căi ferate istorice, vizitează stațiuni balneo, face croaziere pe Dunăre”, a precizat Andrei Szabo.

Potrivit președintelui Asociației Euroland Banat, această abordare oferă nu numai o dezvoltare durabilă și protejarea patrimoniului natural și cultural, ci și menținerea în plan local, la nivelul comunităților, a celei mai mari părți din beneficiile economice pe care această dezvoltare le oferă.

Proiectul este finanțat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia și are un buget total de aproape 285.000 de euro.

Echipa de implementare speră ca prin acest proiect să crească interesul și vizibilitatea comunităților rurale din Banat pe nișe ale turismului ce țin de natură și ecologie, de multiculturalitate, obiceiuri și meșteșuguri tradiționale, de mișcare, viață și mâncare sănătoasă, pentru un turism “verde” și durabil, de ambele părți ale graniței.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum transformi bucătăria bunicii într-un spațiu modern, fără să renunți la farmecul copilăriei

Copilăria înseamnă pentru mulți perioada petrecută în casa bunicilor. O mulțime de sentimente frumoase îi copleșesc, așa că nu e de mirare...

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: