Acasă ECONOMIE Prospecțiunile în perimetrul minier Deva sunt legale, dar nu s-a descoperit nimic

Prospecțiunile în perimetrul minier Deva sunt legale, dar nu s-a descoperit nimic

Compania Deva Gold SA a început lucrări de explorare în perimetrul minier Deva, lucrări care sunt destinate identificării prezenţei unor minereuri polimetalice. Reprezentanţii companiei susţin că e vorba de lucrări prevăzute în planurile de explorare, dar şi că, până acum, în zonă nu au fost identificate rezerve de interes.

Lucrările de foraj din perimetrul Deva, realizate de compania Deva Gold SA, se execută în baza unei licenţe de explorare adjudecată în urmă cu un an. Directorul general al companiei, Nicolae Stanca, a declarat că perimetrul de explorare Deva a fost scos la licitaţie publică în decembrie 2012 şi licenţa a fost câştigată de European Goldfields SRL în ianuarie 2013.

„În cadrul acestor perimetre, a fost prezentat un program de cercetare geologică specific, adică în conformitate cu cerinţele legislative, cu lucrările care trebuie făcute. S-au făcut măsurători geomagnetice, măsurători geofizice, s-au luat probe de sol, probe de piatră din halde şi s-a trecut la faza de explorare. La ora actuală, în faza de explorare, s-a trecut în obiectiv şi efectuarea de foraje. Lucrările de foraj au fost toate aprobate printr-un plan de către Agenţia Naţională de Resurse Minerale, plan aprobat de toate autorităţile competente. Pentru acest perimetru, noi am achitat Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale taxele prevăzute de lege, pe lângă taxele acordate agenţiei, s-a plătit terenul aferent, dacă sunt afectate persoane fizice sau juridice, şi suntem în faza de explorare, de punere în evidenţă. Deocamdată, însă, în perimetrul despre care vorbim, nu am pus în evidenţă nici un minereu. E vorba de evidenţierea unor minereuri polimetalice – cupru, zinc, aur – pe care căutăm a le identifica. Dar, repet, până la ora actuală, în perimetrul Deva, nu am identificat nimic. Ideea este că, fiind cunoscut ca un perimetru minier care a fost oprit din exploatare de stat în 2006, am considerat că ar fi normal să reluăm o cercetare şi-n zonele adiacente fostului zăcământ de la Deva şi zăcământului de la Muncel”, a declarat Nicolae Stanca, directorul general al Deva Gold SA.

Stanca  spune că taxele plătite statului român, conform legii, au fost în jur de 80.000 de lei, numai redevenţa pe permisul de explorare, iar faza este una clară, respectiv de prospectare.

La ora actuală se face o explorare, nu e vorba de exploatare; oricum nu avem puse în evidenţă minerale. Abia după trei ani vom şti dacă va fi resursă sau nu va fi, dar probabil că, dacă forajele care se execută până la 1 martie nu vor confirma, lucrările se vor opri. Este şi un risc asumat de companie, pentru că banii plătiţi pentru aceste lucrări nu se recuperează. Oricum, noi trebuie să demonstrăm că am executat lucrările din programul aprobat şi să concluzionăm dacă aceste lucrări confirmă sau nu prezenţa unor resurse, a minereurilor căutate”, a mai spus Nicolae Stanca.

Este important de precizat că lucrări de explorare au o importantă componentă socială, ele oferind de lucru hunedorenilor.

Noi am făcut lucrările de explorare şi în ideea de a nu disponibiliza la ora actuală oameni. Acum, lucrează cu firma prestatoare în jur de o sută de oameni, care se ocupă de aceste lucrări de luare de probe, de cercetare. Şi aş mai dori să punctez faptul că, din punct de vedere al mediului, aceste lucrări nu prezintă nici un pericol”, a precizat managerul general al Deva Gold.

Concluzia este una clară și anume că lucrările de explorare din perimetrele Deva şi Muncel, nu doar că sunt absolut legale, dar ele nu afectează mediul, sunt benefice României şi judeţului Hunedoara, deocamdată prin taxele plătite şi prin asigurarea a 100 de locuri de muncă. Iar în final, dacă se vor descoperii oarece zăcăminte de aur ori cupru, cu atât mai bine pentru toată lumea.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: