Acasă STIRI Protest al angajaților muzeului din Deva, după moartea unui coleg

Protest al angajaților muzeului din Deva, după moartea unui coleg

Câteva zeci de angajați ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) de la Deva au decis să protesteze vineri în faţa clădirii Consiliului Judeţean Hunedoara şi a Prefecturii Hunedoara pentru a-i aduce un omagiu fostului lor coleg, arheologul Marius Râza, dar şi pentru a reclama inechităţile salariale ale personalului din muzeu, de care şi acesta era afectat.

Marius Râza
Marius Râza

Marius Râza, un arheolog de 31 de ani din Orăştie, a decis să-și pună capăt zilelor, unul dintre motivele gestului său fatal fiind sărăcia în care trăia și nedreptatea de care a avut parte. Foştii săi colegi susţin că, deşi tânărul avea studii superioare, el primea un salariu foarte mic, în timp ce alţi angajaţi cu aceeaşi încadrare primeau venituri de două ori mai mari.

Cu o zi înainte să-și ia viața, acesta primise un răspuns neconcludent de la conducerea instituţiei, după ce reclamase faptul că avea un venit brut mai mic de 2.000 de lei. 

„A trecut o săptămână de când colegul nostru Marius Râza a hotărât să treacă la cele veşnice, în condiţiile în care viaţa, greutăţile, problemele sentimentale, nu în ultimul rând, dar mai ales pauperitatea şi discriminarea l-au adus într-un asemenea hal. Noi am întreprins o serie de demersuri pe parcursul acestui an, în care am semnalat în numeroase rânduri, prin memorii către Consiliul Judeţean şi către Prefectura Hunedoara, situaţia improprie a salarizării în cadrul unei instituţii de cultură, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara. Situaţia aceasta dramatică o regăsim chiar la colegul nostru, încadrat Arheolog 2, cu 1.943 lei, un salariu brut care nu poate fi explicat prin nicio formulă şi care avea un similar în plată, un alt coleg de-al nostru, cu 3.500 de lei. Ceea ce colegul nostru a solicitat din partea conducerii a fost să i se lămurească în ce manieră se află în această situaţie de salarizare, iar răspunsul care poartă data anterioară, deci cu o zi înainte de a se produce evenimentul tragic, este o însăilare de legi, deci răspunsul este fără răspuns”, a declarat arheologul Mihai Căstăian, preşedintele Sindicatului Personalului Ştiinţific şi Tehnic Auxiliar din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Protestatarii au prezentat un memoriu conducerii Consiliului Judeţean Hunedoara şi celei a Prefecturii Hunedoara, arătând discriminările salariale din instituție.

Consiliul județean Hunedoara a informat că se vor face verificări la MCDR, urmând a fi luate măsurile ce se impun împotriva salariaților care nu și-au respectat obligațiile și nu și-au făcut corect treaba.

Conducerea MCDR a precizat că instituția a respectat în totalitate legea în privința stabilirii salariilor.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Top 3 idei de a folosi culoarea albastră în iluminatul exterior al casei

Iluminatul exterior al casei tale îi poate schimba complet aspectul, în funcție de ce corpuri de iluminat alegi și de cromatica pe...

Cum să ai o casă confortabilă în timpul iernii. Ponturi pentru un sezon rece fără griji!

Sezonul rece este cel mai dificil pentru locuințe, de multe ori existând probleme cu încălzirea, umezeala, apa caldă sau chiar cu teribilul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: