Acasă STIRI Protest al angajaților muzeului din Deva, după moartea unui coleg

Protest al angajaților muzeului din Deva, după moartea unui coleg

Câteva zeci de angajați ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) de la Deva au decis să protesteze vineri în faţa clădirii Consiliului Judeţean Hunedoara şi a Prefecturii Hunedoara pentru a-i aduce un omagiu fostului lor coleg, arheologul Marius Râza, dar şi pentru a reclama inechităţile salariale ale personalului din muzeu, de care şi acesta era afectat.

Marius Râza
Marius Râza

Marius Râza, un arheolog de 31 de ani din Orăştie, a decis să-și pună capăt zilelor, unul dintre motivele gestului său fatal fiind sărăcia în care trăia și nedreptatea de care a avut parte. Foştii săi colegi susţin că, deşi tânărul avea studii superioare, el primea un salariu foarte mic, în timp ce alţi angajaţi cu aceeaşi încadrare primeau venituri de două ori mai mari.

Cu o zi înainte să-și ia viața, acesta primise un răspuns neconcludent de la conducerea instituţiei, după ce reclamase faptul că avea un venit brut mai mic de 2.000 de lei. 

„A trecut o săptămână de când colegul nostru Marius Râza a hotărât să treacă la cele veşnice, în condiţiile în care viaţa, greutăţile, problemele sentimentale, nu în ultimul rând, dar mai ales pauperitatea şi discriminarea l-au adus într-un asemenea hal. Noi am întreprins o serie de demersuri pe parcursul acestui an, în care am semnalat în numeroase rânduri, prin memorii către Consiliul Judeţean şi către Prefectura Hunedoara, situaţia improprie a salarizării în cadrul unei instituţii de cultură, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara. Situaţia aceasta dramatică o regăsim chiar la colegul nostru, încadrat Arheolog 2, cu 1.943 lei, un salariu brut care nu poate fi explicat prin nicio formulă şi care avea un similar în plată, un alt coleg de-al nostru, cu 3.500 de lei. Ceea ce colegul nostru a solicitat din partea conducerii a fost să i se lămurească în ce manieră se află în această situaţie de salarizare, iar răspunsul care poartă data anterioară, deci cu o zi înainte de a se produce evenimentul tragic, este o însăilare de legi, deci răspunsul este fără răspuns”, a declarat arheologul Mihai Căstăian, preşedintele Sindicatului Personalului Ştiinţific şi Tehnic Auxiliar din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Protestatarii au prezentat un memoriu conducerii Consiliului Judeţean Hunedoara şi celei a Prefecturii Hunedoara, arătând discriminările salariale din instituție.

Consiliul județean Hunedoara a informat că se vor face verificări la MCDR, urmând a fi luate măsurile ce se impun împotriva salariaților care nu și-au respectat obligațiile și nu și-au făcut corect treaba.

Conducerea MCDR a precizat că instituția a respectat în totalitate legea în privința stabilirii salariilor.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: