AcasăSOCIALProteste în mai multe orașe din Transilvania și Banat împotriva restricțiilor impuse...

Proteste în mai multe orașe din Transilvania și Banat împotriva restricțiilor impuse în perioada pandemiei

[ad_1]

În mai multe oraşe din ţară oamenii au ieşit luni după-amiază în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de restricţiile anti-COVID impuse de autorităţi.

Manifestanţii scandează lozinci antiguvernamentale şi cer demisii. Acestor proteste li s-au alăturat şi reprezentanţii AUR, care critică măsurile luate de autorităţi în contextul pandemiei şi cer ridicarea “de urgenţă” a restricţiilor anti-COVID.

Vă prezentăm mai jos un grupuj al protestelor realizat de AGERPRES.

SIBIU

Câteva sute de persoane au protestat luni după-amiază şi în municipiul Sibiu, nemulţumite de restricţiile impuse în timpul pandemiei.

Iniţial, zeci de protestatari s-au strâns în Piaţa Mare din Sibiu, de unde au plecat în marş pe bulevardul Nicolae Bălcescu, bulevardul Vasile Milea, calea Dumbrăvii, bulevardul Mihai Viteazu, strada Nicolae Iorga.

Unii manifestanţi şi-au ars măştile în Piaţa Mare. S-au scandat lozinci împotriva primarului municipiului, Astrid Fodor, sau a preşedintelui Klaus Iohannis.

Manifestanţii cer, printre altele, să se renunţe la obligativitatea purtării măştii de protecţie în zonele publice. Ei scandează “Libertate!” şi “Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”.

TIMIŞOARA

Circa 300 de cetăţeni care, în majoritate, fie nu aveau mască, fie o purtau necorespunzător, s-au organizat în coloană şi au mărşăluit prin centrul Timişoarei, scandând lozinci împotriva măsurilor de protecţie anti-COVID şi a oficialilor care le-au susţinut şi instituit.

Ei purtau steaguri tricolore şi bannere pe care erau înscrise diferite mesaje: “Nu ne temem de COVID, căci iubirea e un zid!”, “HoReCa se trezeşte!”. S-au strigat lozinci precum “Arafat judecat!”, “Afară, afară, cu Arafat din ţară!”, “Timişoara, trezeşte-te!”, “Timişoara florilor nu-i oraşul hoţilor”, “Libertate nouă, ca în ’89”, “Libertate pură, fără dictatură”, “Viaţa e sublimă fără carantină”.

Protestatarii s-au întâlnit în faţa Prefecturii, apoi au plecat în Piaţa Victoriei/Operei şi la Catedrală, pe ale cărei trepte au rostit ”Tatăl nostru”.

Protestul a fost paşnic, fără incidente.

CLUJ-NAPOCA

Aproximativ 300 de persoane au protestat şi în faţa Prefecturii Cluj.

Protestatarii s-au adunat în urma apelurilor de pe reţelele de socializare. S-a scandat: “O dorinţă sinceră, România liberă!” şi “Libertate, Libertate, Libertate”.

După ce au demonstrat în faţa Prefecturii clujene, protestatarii au pornit într-un marş spre cartierul Mănăştur.

BRAŞOV

Câteva sute de oameni protestează în Piaţa Sfatului din Braşov împotriva ultimelor restricţii impuse de Guvern, după ce atât AUR Braşov, cât şi o persoană particulară au anunţat pe reţelele de socializare două acţiuni de protest.

Câteva persoane s-au adunat, în faţa Prefecturii Braşov, la ora 17,00, la protestul anunţat de filiala locală a AUR, acestora adăugându-li-se, după ora 18,00, alte zeci de persoane, care au pornit din centrul civic, pe jos sau cu maşinile, chemate, pe reţelele de socializare, de către o persoană privată.

Conform IJJ Braşov, în jurul orei 19,00, aproximativ 350 de persoane erau prezente în Piaţa Sfatului din zona centrului istoric al municipiului Braşov.

Jandarmii braşoveni se vor afla în zonă pentru a se asigura, alături de poliţişti, menţinerea ordinii şi liniştii publice.

În urma protestului din cursul nopţii de duminică spre luni, 16 sancţiuni au fost date protestatarilor care s-au manifestat, la volanul maşinilor, împotriva restricţiilor de circulaţie, şapte dintre acestea fiind amenzi şi restul, sancţiuni cu avertisment, pentru nerespectarea OUG 55/2020.

TÂRGU MUREȘ

Aproximativ 40 de persoane s-au adunat, luni seara, la Târgu Mureş pentru a protesta împotriva noilor restricţii instituite de autorităţi pentru a opri răspândirea infecţiei cu noul coronavirus.

Protestatarii au cerut ridicarea restricţiilor de circulaţie şi a celor referitoarea la orarul de funcţionare a magazinelor şi teraselor, precum şi renunţarea la purtarea măştii de protecţie, pe motiv că virusul nu ar fi fost identificat şi “COVID-19 nu se ia prin aer”.

În timpul protestului s-a scandat “Jos masca!”, “Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!” şi “Libertate”.

“Acum un an am fost speriaţi, acum suntem nervoşi toţi. Scopul protestului este să devenim liberi, ne mor părinţii în spitale, nu ni se dau tratamentele cuvenite şi nimeni nu spune că peste 90% s-au vindecat’, au susţinut participanţii.

Manifestanţii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de conducerea ţării, faţă de sistemul medical, faţă de închiderea afacerilor şi a şcolilor şi faţă de nivelul veniturilor pe care le realizează.

În momentul în care jandarmii au legitimat persoanele adunate în faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, unii protestatari au folosit expresii licenţioase şi au acuzat autorităţile că, în loc să caute copiii răpiţi din România, amendează protestatarii care vor libertate.

BISTRIȚA-NĂSĂUD

Peste 200 de persoane au protestat luni seara în faţa Instituţiei Prefectului împotriva măsurilor de restricţie adoptate în context pandemic, acţiunea fiind organizată de reprezentanţii centrelor sportive şi de fitness din municipiul Bistriţa, nemulţumiţi de faptul că au fost nevoiţi să îşi întrerupă activitatea.

La protestul autorizat, care s-a desfăşurat între orele 17,30 şi 19,30, au mai luat parte reprezentanţi din domeniul HoReCa şi simpli cetăţeni, însă cei mai mulţi au fost tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani.

S-a scandat “Libertate”, “Jos Arafat”, “Jos Voiculescu”, “Jos Guvernul” şi au fost afişate pancarte cu mesajele “Opriţi dictatura sanitară” şi “Binele impus se cheamă abuz”.

Din peisaj nu au lipsit steagurile tricolore, inclusiv unul de mari dimensiuni, fluierele, vuvuzelele şi boxele din care a răsunat muzică.

Câţiva tineri, membri ai unei trupe de dans, au susţinut un moment artistic ad-hoc, care a antrenat şi o parte dintre participanţii la protest.

Jandarmii le-au împărţit măşti de protecţie cetăţenilor care au venit la protest fără să poarte una, dar, cu toate acestea, au existat multe persoane care nu au respectat distanţarea fizică şi nu au purtat masca în mod corespunzător.

La un moment dat, protestatarii au încercat să părăsească piaţeta din faţa Prefecturii, pentru a porni în marş prin oraş, dar au fost convinşi de jandarmi să se întoarcă.

De asemenea, câţiva tineri au dat foc măştilor de protecţie pe care le aveau asupra lor şi le-au aruncat pe jos, strigând în acelaşi timp “Măştile pe foc”, dar situaţia a fost rezolvată rapid de un jandarm care a intervenit şi a stins flăcările.

ARAD

Peste 200 de persoane participă, luni seara, la un protest în centrul municipiului Arad, faţă de restricţiile impuse de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19.

Participanţii, marea lor majoritate tineri, scandează “Libertate!” sau “Hoţii!”, folosesc vuvuzele şi petarde pentru a produce zgomote, în timp ce alţii claxonează şi ambalează motoarele maşinilor şi motocicletelor.

În momentul în care un echipaj de jandarmi a intrat în grup pentru a discuta cu unii participanţi, oamenii au huiduit insistent şi au strigat: “Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”.

Mulţi dintre cei prezenţi la manifestaţie nu poartă măşti de protecţie.

Protestul, care are loc în Piaţa Revoluţiei, nu este autorizat, fiind anunţat pe reţelele de socializare. El este supravegheat de importante forţe de ordine.

JUDEȚUL HUNEDOARA

Câteva sute de persoane au luat parte, luni seara, la acţiuni de protest faţă de măsurile restrictive impuse de autorităţi pentru a reduce cazurile de infectare cu SARS-CoV-2, cei mai mulţi participanţi fiind în municipiile Deva, Hunedoara şi Petroşani.

“Nu au fost înregistrate incidente în timpul protestelor. Forţele de ordine publică sunt dimensionate în funcţie de situaţia din teren, pentru noi cel mai important lucru fiind desfăşurarea acţiunilor fără incidente”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, sublocotenent Cornel Herban.

La protestul din Deva au luat parte peste 150 de oameni, aceştia plecând din faţa Prefecturii Hunedoara într-un marş pe principalele bulevarde ale oraşului. Oamenii au purtat diverse pancarte şi au strigat, printre altele, “Libertate!” şi ”Jos masca!”.

Şi la Petroşani, peste 200 de persoane au luat parte la un marş de protest prin oraş, din Centrul Civic până la Primărie, însoţite de acordurile Imnului Naţional şi de un grup care purta mai multe drapele naţionale.

În municipiul Hunedoara, circa 200 de persoane s-au strâns în zona Casei de cultură din localitate.

Proteste la care au luat parte câteva zeci de participanţi au mai fost în oraşele Simeria, Lupeni, Vulcan, Haţeg, Călan şi Orăştie.

(FOTO: Captură video)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc